O KONFERENCIJI „VERA I ZNANjE“ NA SAJTU UNIVERZITETA LOMONOSOV

 

1vizNismo želeli da pišemo o tome. Malo je neukusno da pišete o događaju čiji ste akter. Ipak, kako to neće niko drugi – moramo, nekoliko reči. Ne radi nas – nego zbog samog događaja i odjeka koji je ostavio u međunarodnoj naučnoj javnosti.

U Smederevskoj Palanci je, od 23. do 26. juna, održana Međunarodna koferencija, na temu „Vera i znanje“, u čijem radu su učestvovali domaći i inostrani sociolozi, filozofi i teoretičari religije. Nećemo širu javnost opterećivati sadržajem jedne stručne konferencije, tim pre što je ona bila otvorena za javnost, pa su svi koji su to želeli mogli da slušaju predavanja, uz obezbeđen simultani prevod. Napomenućemo samo da se radi o toliko značajnom događaju, da je održavanje ovog naučnog skupa propraćeno i na sajtu Univerziteta Lomonosov, jednog od najvećih akademskih centara na svetu. Evo i linka na kome možete pronaći tekst:

http://socio.msu.ru/index.php/%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/418-2016-06-30

O drugim, manje lepim stvarima koje su pratile rad ovog skupa, koji je, kao što vidimo, proneo vest o Smderevskoj Palanci kao mestu u kome je moguće organizovati vrhunske sipozijume – a koje se ne tiču naučnog sadržaja i organizacije – nećemo da govorimo. Za sada.

V.Đ.

23 – 26 iюnя 2016 g. docent kafedrы sovremennoй sociologii Sergeй Viktorovič Trofimov prinяl učastie s dokladom «Plюralizm i formirovanie religioznыh verovaniй kak “brikolaž”» v konferencii «Vera i Znanie» („VERA I ZNANjE“), organizovannoй v Smederevskoй Palanke, Serbiя Forumom po religioznыm voprosam Instituta obщestvennыh nauk (Belgrad).

Na plenarnom zasedanii bыli zaslušanы dokladы professora Zorana Kindiča (Fakulьtet političeskih nauk, Belgrad, Serbiя), prof. Nonki Bogomilovoй (Akademiя nauk Bolgarii, institut filosofii i sociologii), Trofimova S.V. (Sociologičeskiй fakulьtet MGU), Tonkovida S.B. (Lipeckiй gosudarstvennый universitet), prof. Zoricы Kubiriča (Filosofskiй fakulьtet universiteta Novы-Sad) i Юriя Stoяnova (Kembridžskiй universitet i universitet Ierusalima (Izrailь).  Na sekcionnыh zasedaniяh po filosofii religii i sociologii religii vыstupili serbskie učёnыe, i doktor sociologičeskih nauk E.M. Mčedlova (ISPI RAN).

Učastie v konferencii «Vera i znanie», krome strogo naučnogo interesa pozvolila ukrepitь kontaktы s serbskimi i bolgarskimi učenыmi, s kotorыmi nas svяzыvaet blizostь izučaemыh socialьnыh problem, kulьturnый i istoričeskiй kontekst.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *