ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

О КОНФЕРЕНЦИЈИ „ВЕРА И ЗНАЊЕ“ НА САЈТУ УНИВЕРЗИТЕТА ЛОМОНОСОВ

 

1vizНисмо желели да пишемо о томе. Мало је неукусно да пишете о догађају чији сте актер. Ипак, како то неће нико други – морамо, неколико речи. Не ради нас – него због самог догађаја и одјека који је оставио у међународној научној јавности.

У Смедеревској Паланци је, од 23. до 26. јуна, одржана Међународна коференција, на тему „Вера и знање“, у чијем раду су учествовали домаћи и инострани социолози, филозофи и теоретичари религије. Нећемо ширу јавност оптерећивати садржајем једне стручне конференције, тим пре што је она била отворена за јавност, па су сви који су то желели могли да слушају предавања, уз обезбеђен симултани превод. Напоменућемо само да се ради о толико значајном догађају, да је одржавање овог научног скупа пропраћено и на сајту Универзитета Ломоносов, једног од највећих академских центара на свету. Ево и линка на коме можете пронаћи текст:

http://socio.msu.ru/index.php/%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/418-2016-06-30

О другим, мање лепим стварима које су пратиле рад овог скупа, који је, као што видимо, пронео вест о Смдеревској Паланци као месту у коме је могуће организовати врхунске сипозијуме – а које се не тичу научног садржаја и организације – нећемо да говоримо. За сада.

В.Ђ.

23 – 26 июня 2016 г. доцент кафедры современной социологии Сергей Викторович Трофимов принял участие с докладом «Плюрализм и формирование религиозных верований как “бриколаж”» в конференции «Вера и Знание» („ВЕРА И ЗНАЊЕ“), организованной в Смедеревской Паланке, Сербия Форумом по религиозным вопросам Института общественных наук (Белград).

На пленарном заседании были заслушаны доклады профессора Зорана Киндича (Факультет политических наук, Белград, Сербия), проф. Нонки Богомиловой (Академия наук Болгарии, институт философии и социологии), Трофимова С.В. (Социологический факультет МГУ), Тонковида С.Б. (Липецкий государственный университет), проф. Зорицы Кубирича (Философский факультет университета Новы-Сад) и Юрия Стоянова (Кембриджский университет и университет Иерусалима (Израиль).  На секционных заседаниях по философии религии и социологии религии выступили сербские учёные, и доктор социологических наук Е.М. Мчедлова (ИСПИ РАН).

Участие в конференции «Вера и знание», кроме строго научного интереса позволила укрепить контакты с сербскими и болгарскими учеными, с которыми нас связывает близость изучаемых социальных проблем, культурный и исторический контекст.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *