ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Обавештење Народног музеја: ИЗЛОЖБА „160 ГОДИНА УГЉАРСТВА“

2015-03-31-1979-300x169У оквиру јубилеја, 160-годишњице постојања најстаријег активног рудника угља у Србији, Музеј угљарства у Сењском Руднику организовао је тематску изложбу „160 година угљарства 1853 – 2013 Сењски Рудник“.

Копање најквалитетнијег мрког угља у Сењском руднику започето је још давне 1853. године када се угаљ користио за потребе једне од првих фабрика у Србији, Тополивнице у Крагујевцу. До дана данашњег рудник никада није престајао са радом, а само насеље данас представља један живи музеј где посетиоци могу доћи и упознати се на лицу места са рударима и 163 године дугом рударском историјом. Сам музеј је јединствена институција културе и центар индустијског наслеђа Србије и бави се проучавањем, и презентовањем техничког, технолошког и историјског развоја рудраства како  на подручју Ресаве тако и у целој Србији.

Изложба има за циљ да посетиоцима приближи и дочара све недаће и чари рударског живота. Састоји се из два дела. Један део изложбе представљају 3 Д предмети – експонати у оквиру којих се налазе алати који су коришћени за рударење још од античког периода до данашњих дана. Други део изложбе представљају оригиналне фотографије од којих је велика већина још из прве половине XX века. На фотографијама је приказана хронологија рударства од постанка првог рудника на територији Ресаве до данашњих дана. Посетиоци ће моћи да виде на који начин се копала руда, шта је све за то коришћено, али исто тако ће кроз стручно вођење моћи да чују и осете како је изгледао живот рудара и после јаме, и да сазнају интересантну историју малог рударског места које је велики зачетник српсе индустријализације.

Изложба је у оквиру обележавања јубилеја обишла чак четрнаест градова широм Србије, а сада ће бити представљена и у Смедеревској Паланци.

Свечано отварање изложбе одржаће се у понедељак, 4.07.2016. у 19:00 часова у Народном музеју у Смедеревској Паланци. Изложба ће трајати све до петка, 8.07.2016.

Са радошћу вас позивамо да будете наши драги гости.

Рударски поздрав

СРЕЋНО!

из Музеја угљарства у Сењском Руднику

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *