Obaveštenje Narodnog muzeja: IZLOŽBA „160 GODINA UGLjARSTVA“

2015-03-31-1979-300x169U okviru jubileja, 160-godišnjice postojanja najstarijeg aktivnog rudnika uglja u Srbiji, Muzej ugljarstva u Senjskom Rudniku organizovao je tematsku izložbu „160 godina ugljarstva 1853 – 2013 Senjski Rudnik“.

Kopanje najkvalitetnijeg mrkog uglja u Senjskom rudniku započeto je još davne 1853. godine kada se ugalj koristio za potrebe jedne od prvih fabrika u Srbiji, Topolivnice u Kragujevcu. Do dana današnjeg rudnik nikada nije prestajao sa radom, a samo naselje danas predstavlja jedan živi muzej gde posetioci mogu doći i upoznati se na licu mesta sa rudarima i 163 godine dugom rudarskom istorijom. Sam muzej je jedinstvena institucija kulture i centar industijskog nasleđa Srbije i bavi se proučavanjem, i prezentovanjem tehničkog, tehnološkog i istorijskog razvoja rudrastva kako  na području Resave tako i u celoj Srbiji.

Izložba ima za cilj da posetiocima približi i dočara sve nedaće i čari rudarskog života. Sastoji se iz dva dela. Jedan deo izložbe predstavljaju 3 D predmeti – eksponati u okviru kojih se nalaze alati koji su korišćeni za rudarenje još od antičkog perioda do današnjih dana. Drugi deo izložbe predstavljaju originalne fotografije od kojih je velika većina još iz prve polovine XX veka. Na fotografijama je prikazana hronologija rudarstva od postanka prvog rudnika na teritoriji Resave do današnjih dana. Posetioci će moći da vide na koji način se kopala ruda, šta je sve za to korišćeno, ali isto tako će kroz stručno vođenje moći da čuju i osete kako je izgledao život rudara i posle jame, i da saznaju interesantnu istoriju malog rudarskog mesta koje je veliki začetnik srpse industrijalizacije.

Izložba je u okviru obeležavanja jubileja obišla čak četrnaest gradova širom Srbije, a sada će biti predstavljena i u Smederevskoj Palanci.

Svečano otvaranje izložbe održaće se u ponedeljak, 4.07.2016. u 19:00 časova u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci. Izložba će trajati sve do petka, 8.07.2016.

Sa radošću vas pozivamo da budete naši dragi gosti.

Rudarski pozdrav

SREĆNO!

iz Muzeja ugljarstva u Senjskom Rudniku

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *