ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Објављен трећи алманах Уметничког удружења „Милутин Алемпијевић“: ДАРОВИТОСТ АУТОРА И БОГАТСТВО ИДЕЈА

naslovna_lamento-Сви књижевни текстови, односно већина, тематски су конструисани на драми наших људи у свету, али и у домовини

 

У издању  „Старпринта плус“,  изашао је зборник одабраних  радова приспелих на  Књижевни конкурс „Бијела 2014.“ Уметничког удружења „Милутин Алемпијевић“ из Франкфурта на Мајни. „Ламенто лепоти која траје“ сабрао је песничка и прозна остварења више аутора, која су објављена на српском и немачком језику. Ову  књигу као уредници потписали су Вук Крњевић и Славица Алемпијевић Милутиновић, а на њеним страницама су постхумно објављена и три рада књижевника Милутин Алемпијевића.

Објављени радови несумњиво сведоче о даровитости аутора, богатству идеја и језичкој разуђености, о високом степену културе и надасве нераскидивим везама са својом отаџбином. Ови књижевни текстови, боље речено већина, тематски су конструисани на драми наших људи у свету, али и у домовини.

Ово је трећи алманах Уметничког удружења „Милутин Алемпијевић“ из Франкфурта на Мајни. Као и претходна два, резултат је Међународног књижевног конкурса и представља избор жирија који је радио у саставу: Вук Крњевић, књижевник и председник оцењивачке комисије из Београда, Радмила Кованџић, професор из Смедеревске Паланке и Игор Ремс, књижевник и сликар из Келна. Награде, за разлику од претходног конкурса, освојили су писци из завичаја.

Ljubodrag prima pehar od Slavica„Златни албатрос“, прву награду понела је песма Љубомира Вујовића из Београда, „Ламенто лепоти која траје“. „Сребрни албатрос“ завределе су две приче равноправно, једна је Абида Јарића из Зенице под називом „Град“, а друга  Душана Ђорђевића из Врања „Плачљиво зурле“. „Бронзани албатрос“ додељен је дечјој песми „Љубав на туфне“, чији је аутор Весељко Гајдашевић из Фекетића. Жири је констатовао да квалитет радова расте из године у годину.

Претходна два алманаха су представљена, осим на промоцијама и сајмовима књига у Тивту и  Херцег Новом, и на Сајму књига у Београду.  Уметничко удружење „Милутин Алемпијевић“ велику захвалност  дугује Вуку Крњевићу, који је ментор и покретач иницијативе да се Удружење формира и настави рад Књижевне колоније писаца дијаспоре у Бијелој које је иначе радило у склопу Удружења писаца „Седмице“ из Франкфурта на Мајни. Велика захвалност одаје се и Марији Милутиновић, која је радила на припреми за штампу претходна два и овог, најновијег алманаха.

Д. Јанојлић

 

Miljurko, Radmila, Slavica, VukПРОМОЦИЈА У УДРУЖЕЊУ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

 

Промоција књиге је одржана у Удружењу књижевника Србије у Београду, а модератор је био председник Форума УКС и уредник Књижевне трибине Миљурко Вукадиновић. Присутнима се  обратила Славица Алемпијевић Милутиновић из Уметничког удружења „Милутин Алемпијевић“, која се између осталог, захвалила писцима што су  се у толиком броју одазвали на конкурс.

– Желим да вас обавестим да све новости о нашем Удружењу можете пратити на нашем сајту www.alempijevic.net – предочила је Славица Алемпијевић Милутиновић.

Miljurko, Radmila, SlavicaНа промоцији су о књизи говорили чланови жирија Вук Крњевић и Радмила Кованџић, који су и прочитали своје песме, првонаграђени рад прочитао је аутор Љубомир Вујовић, своје песме заступљене у књизи говорили су Вјекослав Вукадин књижевник из Холандије, Јован Бундало из Београда и Љиљана Милосављевић из Смедеревске Паланке. Радмила Кованџић прочитала је и песму трећег члана жирија Игора Ремса.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *