ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Предраг Цветковић објавио допуњено издање „Књиге о Главашу“ и монографију глибовачке  школе: ГЛАВАШ ИМА ПОТОМКЕ И  НА ЗЛАТИБОРУ

Scan-160905-0001-Овај аутор припрема књигу „Записи“ и „Кућа Цветковића“

 

Предраг Цветковић, новинар и публициста из Смедеревске Паланка, као ауторска издања, објавио је две књиге: „Станоје Стаматовић Главаш“ и „125 година Основна школа „Станоје Главаш Глибовац“. Прва је у ствари репринт, допуњено издање, његовог дела „Књига о Главашу, а друга монографија глибовачке школе. Која је ових дана обележила 12 и по деценија постојања.

Допуњено издање  открива, да поред Глибовца, Аранђеловца и Варварина, Главашевих потомака има и на Златибору, у Сирогојну. Аутор наводи да су Стаматовићи у Сирогојну, као и њихов  славни предак, људи на добром гласу.  Има међу њима политичара, учесника ослободилачких ратова, правника, инжењера, привредника…

-Сви ми Стаматовићи данас, као и наши преци, смо велики родољуби, волимо Србију и у свим ратовима смо се борили за слободу . Наш Миливоје Стаматовић био је српски генерал, борио се у рату против Аустро-Угарске, као и наш предак Станоје Главаш у Првом српском  устанку – истиче Милан Стаматовић,  садашњи председник Општине Чајетина.

У монографији глибовачке Основне школе, аутор Предраг Цветковић наводи да је кроз њу од оснивања до ове јубиларне године прошло 125 генерација ђака од којих су многи постали позната имена у  науци, литератури, музици, спорту. Аутор наводи  да је ова књига само скроман допринос и напор да се прошлост отргне од заборава, а садашњост подстакне да се у будућим данима школе иде још брже напред и стварају нова имена која ће носити њену славу и постати можда славнији од својих претходника.

Scan-160905-0002-Већ доказани аутор више књига, од којих се већина бави  трагањем за историјским чињеницама, скривеним  порукама и историјском заоставштином нашег краја, учинио нам је част да се његовим времепловом отиснемо у прошлост и да заједно са аутором откривамо дубину значаја времена прошлих,  бурних, мукотрпних, кроз догађаје, документа и архивску  грађу, али и личне судбине бројних ликова учитеља, наставника, директора и ђака ове мале  школе – истиче у рецензији професор Жељко Поштић.

Предраг Цветковић је аутор више књига. У припреми су још два његова дела: „Записи“ и „Кућа Цветковића“.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *