Predrag Cvetković objavio dopunjeno izdanje „Knjige o Glavašu“ i monografiju glibovačke  škole: GLAVAŠ IMA POTOMKE I  NA ZLATIBORU

Scan-160905-0001-Ovaj autor priprema knjigu „Zapisi“ i „Kuća Cvetkovića“

 

Predrag Cvetković, novinar i publicista iz Smederevske Palanka, kao autorska izdanja, objavio je dve knjige: „Stanoje Stamatović Glavaš“ i „125 godina Osnovna škola „Stanoje Glavaš Glibovac“. Prva je u stvari reprint, dopunjeno izdanje, njegovog dela „Knjiga o Glavašu, a druga monografija glibovačke škole. Koja je ovih dana obeležila 12 i po decenija postojanja.

Dopunjeno izdanje  otkriva, da pored Glibovca, Aranđelovca i Varvarina, Glavaševih potomaka ima i na Zlatiboru, u Sirogojnu. Autor navodi da su Stamatovići u Sirogojnu, kao i njihov  slavni predak, ljudi na dobrom glasu.  Ima među njima političara, učesnika oslobodilačkih ratova, pravnika, inženjera, privrednika…

-Svi mi Stamatovići danas, kao i naši preci, smo veliki rodoljubi, volimo Srbiju i u svim ratovima smo se borili za slobodu . Naš Milivoje Stamatović bio je srpski general, borio se u ratu protiv Austro-Ugarske, kao i naš predak Stanoje Glavaš u Prvom srpskom  ustanku – ističe Milan Stamatović,  sadašnji predsednik Opštine Čajetina.

U monografiji glibovačke Osnovne škole, autor Predrag Cvetković navodi da je kroz nju od osnivanja do ove jubilarne godine prošlo 125 generacija đaka od kojih su mnogi postali poznata imena u  nauci, literaturi, muzici, sportu. Autor navodi  da je ova knjiga samo skroman doprinos i napor da se prošlost otrgne od zaborava, a sadašnjost podstakne da se u budućim danima škole ide još brže napred i stvaraju nova imena koja će nositi njenu slavu i postati možda slavniji od svojih prethodnika.

Scan-160905-0002-Već dokazani autor više knjiga, od kojih se većina bavi  traganjem za istorijskim činjenicama, skrivenim  porukama i istorijskom zaostavštinom našeg kraja, učinio nam je čast da se njegovim vremeplovom otisnemo u prošlost i da zajedno sa autorom otkrivamo dubinu značaja vremena prošlih,  burnih, mukotrpnih, kroz događaje, dokumenta i arhivsku  građu, ali i lične sudbine brojnih likova učitelja, nastavnika, direktora i đaka ove male  škole – ističe u recenziji profesor Željko Poštić.

Predrag Cvetković je autor više knjiga. U pripremi su još dva njegova dela: „Zapisi“ i „Kuća Cvetkovića“.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *