ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

ПРЕЛЕВИЋ ИЗЛАЖЕ У БЕОГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ „ПОЛЕТ“

Водичанин Радосав Прелевић представља се београдској ликовној публици у галерији „Полет“. Иза себе има преко 30 самосталних и сто колективних изложби.  Учесник је двадесетак ликовних колонија у нашој земљи, а стварао је и у Мађарској и Бугарској. Био је организатор Ликовног викенда у Водицама, који се у родном селу оца модерног српског новинарства Петронија Пере Тодоровића одржавао преко две деценије.

-Прелевићево сликарство процењујем из угла вечности, јер тако његов „анахронизам“ у данашњем хаотичном лавиринту уметности доживљава дословну рехабилитацију – пише у каталогу изложбе арт критичар Коста Васиљковић. – Он је аутор раскошне ликовне културне  са финим сензибилитетом за нијансе колорита и динамику валера у мајсторски разуђеним композицијама са синтезом античког мимезиса , модерних ликовних вредности и имагинације прожете оптималном  нотом фантастике. 

Васиљковић  своју  оцену гради на анализи више више Прелевићевих  ликовних дела, међу којима су: Феникс, Ваведење, Византијско плаво, Васкрс, Хиландар, Потиснуто,  Буђење, Преображај… Он вели да би овај ликовни стваралац тако успешно реализовао и слике са људским фигурама,

судећи по оном префињеном  профилу девојчице, сав у чаролији  флуидности попут трансценденталне силфиде што израња из расцветалог цвећа.

Ова изложба Прелевићевих слика одржава се у Београду под називом „Преламање времена“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *