ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Премијерно изведена представа Омладинске сцене Градског позоришта „Оне су хтеле нешто сасвим друго“: О МАЛОЛЕТНИЧКОМ НАСИЉУ – БЕЗ ПАТЕТИКЕ

1010875_304635713019683_5268372591092746303_nСуочени са изузетно кратким роком, непосредно пред одлазак у штампарију новог броја Паланачких новина,овај текст пишемо „на прву лопту“, непосредно после премијере представе Омладинске сцене Градског позоришта. Први утисак, да се ради о одличној представи, међутим, није последица свечане атмосфере која прати премијерно извођење позоришних дела пред познатом и добронамерном публиком, него запажања да је прво играње толико зрело и суптилно, да завређује посебну похвалу, већ на почетку овог кратког приказа.

Текст младог београдског драматурга, Милене Деполо, проблему вршњачког насиља прилази „одоздо“, верно осликавајући миље у коме се насиље одиграва. „Учене“ ретроспекције, психолошка објашњења и други облици „накнадне памети“ у тексту су свесно приказани карикатурално, као хладно остајање на површини, улепшано стручним „жаргоном аутентичности“. Сцене насиља намерно су потенциране. Иживљавање вршњакиња над девојчицом Тањом у тексту се вишеструко „понавља“, а ова репетиција гледаоцу скреће пажњу да насиље, које је постало готово свакодневна појава, не прима здраво за готово, као још један од случајева о којима говоре на телевизији или пишу у новинама. Лишене испразног моралисања, сцене насиља приказане су као облици социјалдарвинизма, који је преко ноћи, ушавши на мала врата, постао пожељан облик друштвеног понашања; насиље у школама утолико је рефлексија насилне друштвене праксе, и баш зато овде нису од помоћи класичне васпитне методе, које се углавном своде на убеђивање адолесцената да такво опхођење према друговима „није лепо“.

Ансамбл Омладинске сцене Градског позоришта уверљиво је „оживео“ провокативни драмски предложак. Протагонисти основношколског узраста (како стоји у изворном тексту) овде су средњошколци, вршњаци младих глумаца, што сценски приказ додатно чини уверљивим, тим пре што се на позорници, контрасно, појављује и старији глумац (Александар Божовић), у улогама оца и професора.  Понављање сцена насиља приказано је као replay на некој „друштвеној мрежи“, указујући тако на потиснуту агресивност посматрача тих снимака, који се гледају, изнова и изнова, углавном без саосећања и осуде. Динамици представе допринело је „кадрирање“, наизменично осветљавање различитих делова сцене на којима се одигравају сегменти радње, испрекидано замрачењима, а посебну похвалу заслужује неусиљен и педантно остварен „тродимензионални мизансцен“. Импонује и чињеница да је избором текста, и начином на који је представа уделовљена, ансамбл Омадинске сцене прихватио идеју ангажованог позоришта, уместо удварања и „голицања табана“ публици, од чега пате многе данашње позоришне креације.

Осим глумаца које смо већ имали прилику да видимо у школским или омладинским остварењима, представљена су и нека нова лица. У овој представи, без претеривања, нема слабих улога, а ми ћемо овом приликом одустати од уобичајеног навођења имена свих актера. Нека нам буде допуштено да посебно поменемо само две младе глумице: најпре Сару Аранђеловић, чија је глума необично уверљива, а „сценска појава“ особена и упечатљива и Дуњу Павловић, која верно интерпретира психолошки преокрет из лажне љубазности у неконтролисани бес.

Уверени смо да ће нова представа Омладинске сцене Градског позоришта бити добро примљена, и да ће „Оне су хтеле нешто сасвим друго“ радо гледати вршњаци главних протагониста. Биће занимљиво пратити нијансирање карактера главних ликова, када се млади глумци опусте и ослободе, а реплике и мизансцен буду „фиксирани“. У сваком случају, већ сада је јасно да се ради о успелом остварењу које сведочи да је у Градском позоришту оформљен стабилан ансамбл, који је успешно пребродио делимичну смену генерације, после одласка неколицине његових чланова на студије.

 

В. Ђурђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *