ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Интервју са академским сликаром Стојаном Ђурићем: ПОПУТ ФЕНИКСА

DSC05557Стојан Ђурић је вероватно најпознатији ликовни стваралац из овог дела Србије. У суседној Великој Плани, у склопу породичне куће, налази се Ђурићев атеље, у коме су настала многобројна дела овог аутора, радо виђеног излагача у многим реномираним галеријама. Професионални ангажман овог уметника везан је и за Смедеревску Паланку, будући да Ђурић већ годинама плодно сарађује са паланачким Народним музејом.

Стојан Ђурић (1962.) Факултет ликовних уметности и магистарске студије завршио је у Београду. Прву велику самосталну изложбу приредио је на свом факултету, још 1993. године. Од тада је уприличио преко тридесет самосталних изложби, у Београду, Копенхагену, Сентешу (Мађарска), Новом Саду, Крагујевцу, Бару, Винћенци, Скопљу, Паризу – да поменемо само нека места, а његова дела налазе се у многим јавним и приватним колекцијама у земљи и иностранству.

Паланачке: Недавно је у галерији „Прогрес“ у срцу Кнез Михајлове отворена ваша нова поставка. Реч је о тематској изложби, која је базирана на реинтерпретацији једне ваше давнашње слике?

Ђурић: Да. То је стара слика која је настала у време мог студирања на ФЛУ, а која је у једном тренутку завршила у подрумском атељеу пуном влаге и притом је претрпела велика оштећења. Слика представља веома битан траг у мом животу и раду. Зато сам одлучио да је на овај начин поново вратим у живот. Наравно, то није само рестаураторско оживљавање, него поновно преиспитивање мотива. Чудно је то да се временом ствари искристалишу, значења постану јаснија. И тако је настала целокупна изложбена поставка. На основу те старе слике, а са новим искуством и знањем, притом и са новим технологијама, хтео сам да представим свој садашњи приступ на исту тему. Слике и скулптуре нису само коментари те давнашње слике, него и онога што је том сликом требало да буде осликано. Био ми је потребан велики простор да бих то изложио, а гелерија „Прогрес“ се показала као, за такву поставку, веома захвално место.

Паланачке: Ово није први пут да излажете у угледним галеријским просторима. Пре неколико година у галерији УЛУС-а велику пажњу јавности изазвала је Ваша изложба „Хот-лајн“. Излагали сте и на другим местима, у земљи и иностранству…

Ђурић: Више пута сам излагао у значајним Београдским галеријама, а једна од тих је била и изложба у Галерији УЛУС-а, „Приватни хот-лајн“. Излагао сам широм наше земље, а и у иностранству, самостално и колективно. Занимљиво је што сте поменули „Приватни хот-лајн“, јер је ову поставку пратила посебна атмосфера. Изложбу смо постављали ноћу, а пролазници у Кнез Михајловој тискали су се уз излог галерије и посматрали слике. Владан Матијевић, који је те исте године добио НИН-ову награду, отворио је изложбу провокативним текстом, што је допринело једном готово динизијском расположењу. Паланачке: Ви сте слободни уметник, и живите од свог стваралаштва. Постоје ли у Србији још увек колекционари  истинских уметничких дела?

Ђурић: Иако је тешко живети данас у Србији од уметности, има, на сву сређу, људи који поштују уметност и уметника.

DSC05539Паланачке: Многи уметници су, ради опстанка, принуђени да паралелно са својим истинским креацијама, сликају популарне радове, за широке народне масе. Да ли уметник и у ове „задате теме“ може да унесе нешто оригинално?

Ђурић: Наравно да постоји могућност да се на тај начин ради. Поред свог истраживачког рада, радиш и нешто од чега живиш. Е сад, не треба томе прићи само као „тезги“. Ја не могу да нешто радим, ако то не представља креацију и сасвим сигурно, што се тиче мог рада, свакој слици дајем лични печат.
Паланачке: Вратимо се иложби недавно отвореној у Београду. У тексту који прати каталог, наговестили сте да поставка има и аутобиографски значај…

Ђурић: Свакако да има. То се може рећи и за друге моје изложбе. Све што радим има и прожето је неком нити мог живота. У ствари, то се може рећи вероватно за свако уметничко дело. Оно мора да поседује и емотивни и знаковни слој. Исто тако, слика, већ на први поглед, и независно од накнадне интерпретације, мора да остави утисак на посматрача. А то се не може постићи ако се делу приђе академски хладно.

Паланачке: Иако радите на релацији Београд – Велика Плана, активни сте и у Смедеревској Паланци. Председник сте уметничког савета Галерије модерне уметности, која има репрезентативни програм током целе године.

Ђурић: О својој сарадњи са Народним музејом и Галеријом модерне уметности могу да кажем само речи хвале. Паланка има интензиван ликовни живот, на чему јој могу позавидети и много већи градови. И Музеј и Галерија су одлични излагачки простори. У Галерији су излагали неки од наших најпозатијих уметника. У Паланци је однегована и ликовна публика. Са свим члановима Уметничког савета, којим председавам, имам одличну срадњу.

Паланачке: Плодно сарађујете са нашим суграђанима, пре свега са кустосом Народног музеја у Паланци, Аном Милошевић…

Ђурић: Ана Милошевић је мој дугогодишњи пријетељ. Као историчара уметности, Ану краси веома студиозан и озбиљан приступ  раду. Наша сарадња је дугогодишња и озбиљна. Како када је реч о осмишљавању изложбе, тако и када се ради о припремању каталога и постављању слика и скулптура. А то је велики посао. Изложбу у галерији Прогрес постављали смо од 10 часова пре подне до дубоко у ноћ. Поменућу и мог друга Сашу Јаковљевића, са ким такође годинама сарађујем.

Паланачке: После Београда, на реду је Ниш? Поново ваши „еротски“ радови?

Ђурић: Да, на реду је Ниш. Добио сам позив за излагање у оквиру Ноћи музеја, тако да ће изложба у Нишу бити до краја маја месеца. На овој изложби биће радова из „Приватног хот-лајна“, али и других слика. Изложићу еротику од студенских до данашњих дана. Биће то један одабир радова из периода од 30 година.

В. Ђ.

 

Triptih_retusiranВРЕМЕ, ПРОСТОР, РЕВИЗИЈА, РЕСТАУРАЦИЈА

Стара, избледела, заборављена слика… како изгледа слика која се не види двадесет и више година? Као и човек кога нико не види двадесет година. Слика „Пролазак“ суочена је са сликама насталим и изложеним сада. Успостављам однос између размишљања од пре више од две деценије и данас, на исту тему. Битан је пут. Он подразумева различитост, мењање, усавршавање, истраживање, али и континуитет. Ова слика ми даје повод да се вратим и наставим оно што сам раније радио, али и да изађем из клишеа и ревидирам сопствени рад са новим и већим искуством. Долазим до слике која је у мени, односно, тражим и тежим савршеној слици. Употребићу боју као средство изражавања, ранију геометрију и фигуру, коју ћу претворити у метафизику, а кроз њу енергију и своје унутрашње стање.
Изложена стара слика „Пролазак“ само је симболично заштићена. Да би је повратио и наставио јој живот додајем јој нове слике, студије, скице, видео запис, тродимензионалне објекте. Они сведоче о дезинтеграцији саме слике и њеног простора, али и о поновном стварању, васкрсењу, „рестаурацији“. У том простору ја је поново градим, реконструишем и састављам из фрагмената, а она оживљава у другом облику. Као прасак слика се растура и саставља, као слагалица, изгубљена, заборављена, испуцала, поцепана… Пролазност је суочена са непролазношћу – слика која као материја пропада, живи у другом облику… „Рестаурацију“ зато схватам као ускрснуће-васкрсење, односно оживљење, али и поновно враћање и поновно коришћење нечега што је било заборављено, што је било на крају живота – попут Феникса.
(Стојан Ђурић – део текста из каталога изложбе у галерији „Прогрес“)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *