ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Прва самостална изложба енкаустике Марине Прокић: ПОВРАТАК ДРЕВНЕ ТЕХНИКЕ

IMG_0006Азањка Марина Прокић приредила је прву самосталну изложбу енкаустике у Дому Културно-уметничког друштва „Абрашевић“ у Смедеревској Паланци. Изложила је 68 радова насталих древном техником сликања. Ликовној публици представио ју је професор Паланачке гимназије Александар Саша Јелић.

Овој изложби претходило је дуго, упорно и свеобухватно упознавање Марине Прокић са енкаустиком.  Судећи по њеним остварењима, може се рећи да је овладала старом, античком техником, која је настала у Египту. У минулом времену, појавом темпере, била је скоро замрла да би у прошлом веку постала уметнички правац.

-Египат и његова култура за мене су веома фасцинантни – вели Марина Прокић. – Отуда и  моје опредељење за ову сликарску технику која пружа неслућене могућности изражавања. Пре него што сам почела да сликам, „наоружала“ сам  се знањем, што  ми је омогућило да урадим 68 слика, колико сам изложила у „Абрашевићу“. Оне су боја душе, јер је и енкаустика боја душе. Овом техником могу да се раде апстракције, распевани пејсажи, лепи  портрети, чак и разгледнице.

Марина Прокић наглашава да је енкаустика у њој  пробудила велико интересовање за сликање, „згодна“  је за бежање од стварности, а пружа и лепе могућности уметничког изражавања. Баш због толике ширине, одлучила је да своја сликарска интересовања усмерава и надаље у том правцу.

IMG_0005На просторима некадашње државе Југославије, енкаустика је тек у повоју. Према Марининим сазнањима, том техником стварају две Хрватице, које је упознала преко друштвених мрежа. Оне чак имају и креативне радионице. Марина о томе још не размишља. Превасходна жеља јој је да усавршава  ову технику сликања.

-Моја жеља је да што више људи упозна енкаустику – наглашава Марина Прокић. – Добро би било да се ова  стара техника шири.  Енкаустиком много тога може да се изрази и каже. Она оставља леп утисак на људе. У средини у којој живим и радим још се нико њоме не бави. Моја ћерка, студент опште књижевности у Београду, бави се сликарством, али не и овом  техником.

Изложба енкаустике је изазвала велико интересовање. Кроз галеријски простор „Абрашевића“ прошли су, пре свега,  многи ђаци-основци, али и гимназијалци. Марина Прокић је успела да их уведе у  свој ликовни свет.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *