ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Прво бијенале уметничког цртежа у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: СВАКИ РАД ЗАВРЕДИО НАГРАДУ

IMG_0020У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци отворена је изложба радова пристиглих на конкурс Првог бијенала уметничког цртежа. Овај изложбени простор званично је отворен за уметнике 27. децембра прошле године када је у њему приређена изложба плаката. За Нову годину објављен је поменути конкурс са жељом да на њему учествују уметници са простора екс Југославије, односно региона.

-На моје велико изненађење и задовољство на конкурс се јавило 68 аутора са 136 радова – истакла је на отварању изложбе Слађана Старчевић, мајка Душана Старчевића чије име носи ова галерија.- Нажалост, четири рада су, због неких административних проблема, враћени у Македонију. Оцењивачка комисија, која је радила у саставу Зоран Тодор, Добрица Бисенић и Бранислав Радовановић Раф, за излагање је одабрала 80 радова од 58 аутора и одлучила да се додели прво, друго и треће место. Осим тога, имаћемо и награду Галерије.  Када будемо обелоданили победнике, публика на вечерашњем отварању изложбе ће и сама прогласити најбољи рад по властитом уверењу. Овим  је дата шанса цртежима које није наградио званични жири овог Бијенала.

Реч је потом, у име жирија, узео Зоран Тодор:

-Мени је веома драго што се вечерас налазимо у једној неформалној галерији, у неформалном простору на Колонији, што даје посебан шарм овом културном догађају – истакао је Зоран Тодор.- Ја се надам, пошто смо овде већ имали једну изложбу, да ће овај простор убудуће служити бијеналном представљању, можда баш цртежа. Овај део града је повелики и заслужује да има галерију… Мало је незахвално кад вас неко позове да будете селектор, јер човек се увек запита „зашто баш ја, ко зна шта је ту све стигло од радова, па ту има много да се одбацује“. Али, кад смо кренули са оцењивањем, кад смо отварали све оне пакете у којима су били радови, кад смо видели шта је све стигло, било нас је обузело усхићење. Квалитет радова нас је пратио од почетка до краја, тако да смо мало тога одбацили. Све што је на конкурс стигло одисало је квалитетом што се може видети и на зидовима ове галерије. Имали смо пријатну дужност да се позабавимо овим радовима па и да поделимо награде. Овде имамо велики распон учесника: од ученика уметничких школа, преко студената Академије, до професора.

Занимљиво је да радови остају у власништву галерије и неће се продавати. Власница галерије ће их вероватно поклањати спонзорима будућих бијенала.

IMG_0026Прво место припало је Кристини Пирковић, студенту четврте године Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, друго Милени Милосављевић,студенту четврте  године истог факултета, а треће  Јовани Лисић, студенту прве године мастер студија  Факултета ликовних уметности у Београду. Специјално признање Галерије добио је Данијел Голубовић, ученик другог разреда Уметничке школе „Ђорђе Крстић“ у Нишу.

Д. Јанојлић

IMG_0018IMG_0019

One thought on “Прво бијенале уметничког цртежа у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: СВАКИ РАД ЗАВРЕДИО НАГРАДУ

  • Kolege sa FLU-Beograd

    Čestitamo Jovani Lisić osvojeno treće mesto.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *