Prvo bijenale umetničkog crteža u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: SVAKI RAD ZAVREDIO NAGRADU

IMG_0020U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba radova pristiglih na konkurs Prvog bijenala umetničkog crteža. Ovaj izložbeni prostor zvanično je otvoren za umetnike 27. decembra prošle godine kada je u njemu priređena izložba plakata. Za Novu godinu objavljen je pomenuti konkurs sa željom da na njemu učestvuju umetnici sa prostora eks Jugoslavije, odnosno regiona.

-Na moje veliko iznenađenje i zadovoljstvo na konkurs se javilo 68 autora sa 136 radova – istakla je na otvaranju izložbe Slađana Starčević, majka Dušana Starčevića čije ime nosi ova galerija.- Nažalost, četiri rada su, zbog nekih administrativnih problema, vraćeni u Makedoniju. Ocenjivačka komisija, koja je radila u sastavu Zoran Todor, Dobrica Bisenić i Branislav Radovanović Raf, za izlaganje je odabrala 80 radova od 58 autora i odlučila da se dodeli prvo, drugo i treće mesto. Osim toga, imaćemo i nagradu Galerije.  Kada budemo obelodanili pobednike, publika na večerašnjem otvaranju izložbe će i sama proglasiti najbolji rad po vlastitom uverenju. Ovim  je data šansa crtežima koje nije nagradio zvanični žiri ovog Bijenala.

Reč je potom, u ime žirija, uzeo Zoran Todor:

-Meni je veoma drago što se večeras nalazimo u jednoj neformalnoj galeriji, u neformalnom prostoru na Koloniji, što daje poseban šarm ovom kulturnom događaju – istakao je Zoran Todor.- Ja se nadam, pošto smo ovde već imali jednu izložbu, da će ovaj prostor ubuduće služiti bijenalnom predstavljanju, možda baš crteža. Ovaj deo grada je poveliki i zaslužuje da ima galeriju… Malo je nezahvalno kad vas neko pozove da budete selektor, jer čovek se uvek zapita „zašto baš ja, ko zna šta je tu sve stiglo od radova, pa tu ima mnogo da se odbacuje“. Ali, kad smo krenuli sa ocenjivanjem, kad smo otvarali sve one pakete u kojima su bili radovi, kad smo videli šta je sve stiglo, bilo nas je obuzelo ushićenje. Kvalitet radova nas je pratio od početka do kraja, tako da smo malo toga odbacili. Sve što je na konkurs stiglo odisalo je kvalitetom što se može videti i na zidovima ove galerije. Imali smo prijatnu dužnost da se pozabavimo ovim radovima pa i da podelimo nagrade. Ovde imamo veliki raspon učesnika: od učenika umetničkih škola, preko studenata Akademije, do profesora.

Zanimljivo je da radovi ostaju u vlasništvu galerije i neće se prodavati. Vlasnica galerije će ih verovatno poklanjati sponzorima budućih bijenala.

IMG_0026Prvo mesto pripalo je Kristini Pirković, studentu četvrte godine Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, drugo Mileni Milosavljević,studentu četvrte  godine istog fakulteta, a treće  Jovani Lisić, studentu prve godine master studija  Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Specijalno priznanje Galerije dobio je Danijel Golubović, učenik drugog razreda Umetničke škole „Đorđe Krstić“ u Nišu.

D. Janojlić

IMG_0018IMG_0019

You may also like...

1 Response

  1. Kolege sa FLU-Beograd kaže:

    Čestitamo Jovani Lisić osvojeno treće mesto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *