Opština Smederevska Palanka partner u projektu Evropske unije „Exchange 4“: USLUGA POMOĆ U KUĆI ZA STARE

20140430_112811U sali Skupštine opštine Topola održana je konferencija za medije na kojoj su promovisani projekati koji se sprovode na teritoriji Opštine Topola, a finansirani su sredstvima Evropske unije.

Opština Smederevska Palanka je jedan od partnera Topole na projektu „Usluga pomoć u kući za stare u opštinama Topola, Aranđelovac i Smederevska Palanka“, koji se sprovodi u okviru programa „Exchange 4“, finansiranom od strane Evropske unije za čije je sprovođenje zadužena Stalna konferencija gradova i opština.

U radu konferencije učestvovali su Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Njegova ekselencija Majkl Devenport i Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić, a u delegaciji Smederevske Palanke bile su direktorka Centra za socijalni rad Slađana Crnomarković i stručni saradnik Odeljenja za lokalni razvoj Mima Blagojević.

Na početku je sve prisutne pozdravio predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović, a potom je o značaju projekata govorio Majkl Devenport.

-Učestvovanje lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija i reformi je od velikog značaja. Evropska unija već godinama finansira programe za opštine kako bi ih osnažila i podstakla da budu aktivne i da evropske integracije dovedu na najoptimalniji nivo, a to je što bliže građanima – rekao je Majkl Devenport.

Program predstavlja nastavak aktivnosti započetih u okviru prethodnih faza „Exchange“ programa i usmeren je na uvođenje evropskih modela funkcionisanja u rad lokalnih samouprava u Srbiji.

20140430_104217Opšti cilj programa „Exchange 4“ je da doprinese procesu strateških promena na lokalnom nivou, kroz unapređenje administrativnih kapaciteta i efikasnosti pružanja usluga u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, a u skladu sa principima reforme javne uprave, relevantnim nacionalnim sektorskim politikama i praksom Evropske unije.

Ovaj program je projektne aktivnosti usmerio na jačanje jedinica lokalne samouprave u oblastima opštinskog planiranja, finansija i pružanja usluga. Specifični ciljevi programa podeljeni su na tri komponente: Podrška sprovođenju relevantnih nacionalnih prioriteta lokalnih samouprava kroz povezivanje sektorskih strategija i akcionih planova i razvoj specifičnih opštinskih infrastrukturnih projekata; Podrška fiskalnoj decentralizaciji kroz olakšavanje primene novih finansijskih propisa u oblasti programskog budžetiranja, lokalnih poreskih administracija i alternativnih izvora finansiranja; Podrška sprovođenju prioritetnih nacionalnih mera u oblastima ekonomskog razvoja, socijalnih usluga i zaštite životne sredine na lokalnom nivou, kroz projekte u okviru grant šeme.

llUkupna vrednost programa iznosi 5,8 miliona evra. Od toga, 4,5 miliona evra opredeljeno je za gradske i opštinske projekte dok je 1,3 miliona namenjeno za realizaciju tri komponente programa.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.