ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Општина Смедеревска Паланка партнер у пројекту Европске уније „Еxchange 4“: УСЛУГА ПОМОЋ У КУЋИ ЗА СТАРЕ

20140430_112811У сали Скупштине општине Топола одржана је конференција за медије на којој су промовисани пројекати који се спроводе на територији Општине Топола, а финансирани су средствима Европске уније.

Општина Смедеревска Паланка је један од партнера Тополе на пројекту „Услуга помоћ у кући за старе у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка“, који се спроводи у оквиру програма „Еxchange 4“, финансираном од стране Европске уније за чије је спровођење задужена Стална конференција градова и општина.

У раду конференције учествовали су Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Његова екселенција Мајкл Девенпорт и Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић, а у делегацији Смедеревске Паланке биле су директорка Центра за социјални рад Слађана Црномарковић и стручни сарадник Одељења за локални развој Мима Благојевић.

На почетку је све присутне поздравио председник Општине Топола Драган Јовановић, а потом је о значају пројеката говорио Мајкл Девенпорт.

-Учествовање локалних самоуправа у процесу европских интеграција и реформи је од великог значаја. Европска унија већ годинама финансира програме за општине како би их оснажила и подстакла да буду активне и да европске интеграције доведу на најоптималнији ниво, а то је што ближе грађанима – рекао је Мајкл Девенпорт.

Програм представља наставак активности започетих у оквиру претходних фаза „Exchange“ програма и усмерен је на увођење европских модела функционисања у рад локалних самоуправа у Србији.

20140430_104217Општи циљ програма „Еxchange 4“ је да допринесе процесу стратешких промена на локалном нивоу, кроз унапређење административних капацитета и ефикасности пружања услуга у јединицама локалне самоуправе у Србији, а у складу са принципима реформе јавне управе, релевантним националним секторским политикама и праксом Европске уније.

Овај програм је пројектне активности усмерио на јачање јединица локалне самоуправе у областима општинског планирања, финансија и пружања услуга. Специфични циљеви програма подељени су на три компоненте: Подршка спровођењу релевантних националних приоритета локалних самоуправа кроз повезивање секторских стратегија и акционих планова и развој специфичних општинских инфраструктурних пројеката; Подршка фискалној децентрализацији кроз олакшавање примене нових финансијских прописа у области програмског буџетирања, локалних пореских администрација и алтернативних извора финансирања; Подршка спровођењу приоритетних националних мера у областима економског развоја, социјалних услуга и заштите животне средине на локалном нивоу, кроз пројекте у оквиру грант шеме.

llУкупна вредност програма износи 5,8 милиона евра. Од тога, 4,5 милиона евра опредељено је за градске и општинске пројекте док је 1,3 милиона намењено за реализацију три компоненте програма.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *