Saopštenje Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci

nmspDan Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci po 48 put biće obeležen 1. aprila ove godine.

U duhu onih koji su decenijama čuvali identitet opštine i promovisali ga sarađujući sa drugim muzejima obeležićemo Dan muzeja otvaranjem izložbe „Izvor voda izvirala“ Narodnog muzeja u Užicu.

Biće to jedinstvena prilika da se naši sugrađani susretnu sa nematerijalnim kulturnim nasleđem lekovitih i čudotvornih izvora koje i naš kraj baštini.

Ova retko kvalitetna izložba ne samo što govori o vodi kao blagu koje se čuvalo vekovima, a danas je globalno važno pitanje, već  otvara i pitanja očuvanja zdravlja. Gosti našeg grada na otvaranju izložbe biće autorke i autor izložbe Ivana Todorović i Zagorka Milićević iz Narodnog muzeja u Užicu i magistar Marko Stojanović iz Etnografskog muzeja u Beogradu. Imaćemo i čast da ugostimo doktorku Ljiljanu Gavrilović profesorku na Seminaru za muzeologiju Odeljenja ze etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i naučnog savetnika u Etnografskom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti.

Profesorka Gavrilović je vodeći domaći stručnjak u oblasti muzeologije.

Da bismo razumeli naše mesto u okvirima ovog nasleđa u nedeljama koje slede organizovali smo predavanja koja govore o izvorima i vodi u našoj opštini. Pozivamo sugrađane da zajedno iskažemo dobrodošlicu uvaženim gostima, obeležimo Dan muzeja i otvorimo izložbu u utorak 1. aprila sa početkom u 19. časova.

1959259_10151946632091010_133666677_n

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.