ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Саопштење Народног музеја у Смедеревској Паланци

nmspДан Народног музеја у Смедеревској Паланци по 48 пут биће обележен 1. априла ове године.

У духу оних који су деценијама чували идентитет општине и промовисали га сарађујући са другим музејима обележићемо Дан музеја отварањем изложбе „Извор вода извирала“ Народног музеја у Ужицу.

Биће то јединствена прилика да се наши суграђани сусретну са нематеријалним културним наслеђем лековитих и чудотворних извора које и наш крај баштини.

Ова ретко квалитетна изложба не само што говори о води као благу које се чувало вековима, а данас је глобално важно питање, већ  отвара и питања очувања здравља. Гости нашег града на отварању изложбе биће ауторке и аутор изложбе Ивана Тодоровић и Загорка Милићевић из Народног музеја у Ужицу и магистар Марко Стојановић из Етнографског музеја у Београду. Имаћемо и част да угостимо докторку Љиљану Гавриловић професорку на Семинару за музеологију Одељења зе етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду и научног саветника у Етнографском институту Српске академије наука и уметности.

Професорка Гавриловић је водећи домаћи стручњак у области музеологије.

Да бисмо разумели наше место у оквирима овог наслеђа у недељама које следе организовали смо предавања која говоре о изворима и води у нашој општини. Позивамо суграђане да заједно искажемо добродошлицу уваженим гостима, обележимо Дан музеја и отворимо изложбу у уторак 1. априла са почетком у 19. часова.

1959259_10151946632091010_133666677_n

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *