Saopštenje za javnost Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci povodom otvaranja izložbi: MILAN JOVANOVIĆ, KOLEKCIONAR I KNJIŽEVNIK i „U I OKO VODE“ MILICE ANTONIJEVIĆ

nmspU petak 30. maja 2014. godine Narodni muzej u Smederevskoj Palanci priređuje dve izložbe.

U centralnoj zgradi Muzeja, u prizemlju, s početkom u 19 časova biće otvorena izložba Milan Jovanović Stojimirović, kolekcionar i književnik – gostovanje Umetničke zbirke Muzeja u Smederevu.Među izabranim delima likovne umetnosti iz ostavštine Milana Jovanovića Stojimirovića izdvajaju se portreti kolekcionara i njegove porodice, kao i dela likovnih umetnika koji su živeli i stvarali u Skoplju tridesetih godina prošlog veka. Tu su dela Marka Čelebonovića i Lazara Ličenoskog, Ljubomira Ivanovića, Nikole Martinoskog, Đorđa Jovanovića, Jaroslava Kratine, Antona Hutera i drugih. Biće izložena i književna dela ovog autora, rukopisi, lični predmeti i fotografije.

U 20 časova, u Galeriji moderne umetnosti NMSP, predstaviće se izložbom „U i oko vode“ umetnica iz Kragujevca Milica Antonijević. Tom prilikom autorka će izložiti radove rađene akrilom na platnu i kombinovanom tehnikom i grafike. Milica Antonijević studirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu i magistrirala na istom fakultetu na predmetu grafika. Docent je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Obe izložbe bile su planirane za Noć muzeja, ali su zbog vanrednog stanja pomerene za petak 30. maj.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.