Još jedan seminar za volonterke UŽ „Femina“: POVEĆAN BROJ USLUGA

Seminar_Poverenik za informacijeSeminar na temu Zastupanje žena pred nezavisnom institucijom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti održan je 12. aprila 2014. godine. Seminar je bio namenjen volonterkama Udruženja žena „Femina“ kako bi se bolje upoznale sa nadležnostima i ovlašćenjima ove institucije.

G-đa Stanojla Mandić, zamenica Poverenika, govorila je o nadležnostima Poverenika u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, o pravu na slobodan pristup informacijama i načinu ostvarivanja prava, dok je Slavoljupka Pavlović govorila o nadležnostima Poverenika u oblasti zaštite podataka o ličnosti, načelima, uslovima za obradu, pravima lica i zaštiti prava lica. Pritom su navodile brojne primere iz višegodišnje prakse ove institucije. Ove teme su za volonterke „Femine“ od posebnog značaja s obzirom na usluge SOS telefona i pravnog savetovališta koje UŽ „Femina“ pruža ženama.

Predstavnice Poverenika su odgovarale na brojna pitanja upoznajući prisutne detaljnije sa zakonskom regulativom u domenima Poverenika, ko sve podleže ovim zakonima, o načinima na koje se mogu tražiti informacije od javnog značaja i od koga, procedurama i rokovima za dobijanje odgovora na žalbe.

Seminaru je ispred Mreže „Žene protiv nasilja“ prisustvovala Vedrana Lacmanović. Ona je govorila o iskustvima Mreže u zastupanje žena pred Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, navodeći primere iz prakse.

U praktičnom delu seminara grupa je vežbala pisanje zahteva za ostvarivanje prava lica po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i pisanje žalbi.

Seminar je održan u okviru projekta „Novim znanjima do poboljšanja socijalnih usluga za žene“ koji se realizuje zahvaljujući podršci Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Ovim seminarom zaokružen je ciklus seminara o nezavisnim institucijama. Prethodna dva bila su posvećena Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitniku građana. To praktično znači da je zahvaljujući ovim seminarima Udruženje proširilo usluge za koje žene mogu da se obrate „Femini“.

Novina je da od sada Udruženje može podršku da pruži ženama da se obrate Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u slučajevima diskriminacije po bilo kom osnovu, Zaštitniku građana u slučaju da su žene isrcpele sve mogućnosti da ostvare svoje pravo u nekoj instituciji ili su nezadovoljne postupanjem institucija, i Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u slučaju povrede prava na privatnost.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.