ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Jош један семинар за волонтерке УЖ „Фемина“: ПОВЕЋАН БРОЈ УСЛУГА

Seminar_Poverenik za informacijeСеминар на тему Заступање жена пред независном институцијом Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности одржан је 12. априла 2014. године. Семинар је био намењен волонтеркама Удружења жена „Фемина“ како би се боље упознале са надлежностима и овлашћењима ове институције.

Г-ђа Станојла Мандић, заменица Повереника, говорила је о надлежностима Повереника у области слободног приступа информацијама од јавног значаја, о праву на слободан приступ информацијама и начину остваривања права, док је Славољупка Павловић говорила о надлежностима Повереника у области заштите података о личности, начелима, условима за обраду, правима лица и заштити права лица. Притом су наводиле бројне примере из вишегодишње праксе ове институције. Ове теме су за волонтерке „Фемине“ од посебног значаја с обзиром на услуге СОС телефона и правног саветовалишта које УЖ „Фемина“ пружа женама.

Представнице Повереника су одговарале на бројна питања упознајући присутне детаљније са законском регулативом у доменима Повереника, ко све подлеже овим законима, о начинима на које се могу тражити информације од јавног значаја и од кога, процедурама и роковима за добијање одговора на жалбе.

Семинару је испред Мреже „Жене против насиља“ присуствовала Ведрана Лацмановић. Она је говорила о искуствима Мреже у заступање жена пред Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, наводећи примере из праксе.

У практичном делу семинара група је вежбала писање захтева за остваривање права лица по Закону о заштити података о личности и писање жалби.

Семинар је одржан у оквиру пројекта „Новим знањима до побољшања социјалних услуга за жене“ који се реализује захваљујући подршци Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

Овим семинаром заокружен је циклус семинара о независним институцијама. Претходна два била су посвећена Поверенику за заштиту равноправности и Заштитнику грађана. То практично значи да је захваљујући овим семинарима Удружење проширило услуге за које жене могу да се обрате „Фемини“.

Новина је да од сада Удружење може подршку да пружи женама да се обрате Поверенику за заштиту равноправности у случајевима дискриминације по било ком основу, Заштитнику грађана у случају да су жене исрцпеле све могућности да остваре своје право у некој институцији или су незадовољне поступањем институција, и Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у случају повреде права на приватност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *