ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Одржана 25. седница Скупштине општине: ЗА МИЛОЈИЧИЋЕВ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ШТАБА ГЛАСАЛИ СВИ ОДБОРНИЦИ

DSC06160На самом почетку 25. седнице Скупштине општине, на предлог председавајућег, Славољуба Ђурића, минутом ћутања одата је пошта свим жртвама поплава у Србији.

Пре него што се приступило  раду по предложеном дневном реду, у оквиру допунске тачке, најпре се одборницима обратио председник Општине Смедеревска Паланка, који је поднео  извештај о раду Општинског штаба за ванредне ситуације.

Извештај Радослава Милојичића Кене је једногласно усвојен, односно за прихватање поменутог извештаја гласали су како одборници коалиције која води локалну самоуправу, тако и одборници опозиције.

Председник Општине је најпре захвалио свима који су помогли током ванредне ситуације, а посебно волонтерима, који су без материјалне надокнаде обавили велики део посла.

-У Смедеревској Паланци је 15. маја проглашена ванредна ситуација, и спроведена евакуација становништва -истакао је Милојичић,додавши да је у великој поплави потопљено и шест и по хиљада хектара обрадивог пољопривредног земљишта, и да је угрожено тридесет предузећа, приватних и државних. – Захваљујем полицији и ватрогасној јединици које су нам много помогле у томе. Велики проблем био је што много становника није хтело да послуша апел Штаба за ванредне ситуације и изађе из својих домова, из разумљивих разлога, плашећи се крађа. Нажалост, поплављено је 1.100 домаћинстава, угрожено је три и по хиљаде становника. Осамстотина људи смо збринули, а 400 људи је било у прихватним центрима, до данас.Првог дана располагали смо само двема цистернама, да бисмо после, уз захвалност свима који су нам помогли, добили 14 цистерни, којима смо снабдевали пре свега Болницу „Стефан Високи“. Могу са поносом да кажем да ни један једини дан није обустављена хемодијализа.Грађани су пијаћом водом снабдевани  цистернама и пакетима флаширане воде, која је дељена на више пунктова у свим деловима града.

Председник је нагласио да је Штаб за само четири дана успео да евакуише воду из поплављених подручја.

-Остало је десетак одсто домаћинстава из којих смо петог или шестог дана евакуисали воду, а то смо радили пумпама, захваљујући нашим предузећима „Водопривреда“ и  „Нискоградња“  и човеку без кога сигурно ово не бисмо могли да урадимо како треба, а то је Душко Милићевић. Просекли смо Даму на три места, како бисмо воду што пре избацили из кућа и дворишта, направили  смо четири „шлица“ на регионалном путу Паланка-Топола, а све нам је то од виших инстанци из Републике било забрањено –  објаснио је Милојичић, захваљујући становницима Насеља који су својим потписима подржали обе одлуке.

Он се и посебно захвалио Општини Велика Плана на помоћи, приликом премошћавања поплављеног трансформатора и када је реч о водоснабдевању, и Општини Младеновац.

-Обезбедили смо свим становницима који живе у поплављеним подручјима, а морам да кажем да то није само Насеље, по десет хиљада динара помоћи од локалне самоуправе – рекао је Милојичић. – У рекордном времену направљена је комисија за попис поплављеног пољопривредног земљишта, састављена је и комисија за попис грађевинских објеката који су претрпели штету, и очекујемо да већ сутра ова комисија заврши свој посао. У другим општинама сличне комисије нису ни почеле да раде. Урађена је деконтаминација и асанација целокупног поплављеног подручја. То је пре свега радила војска, и ја се захваљујем министру Гашићу који нам је, можда једини из Владе Републике Србије, помогао.

У поплављеним подручјима урађено је запрашивање против инсеката, дезинсекција и дератизација.

-Захваљујем свим волонтерима, који су несебично свих ових дана били са нама, људима који су радили по двадесет сати дневно, а за то нису имали ни један једини динар надокнаде – нагласио је Милојичић.

asasУ његовом извештају речено је и да је из Насеља изнесено 14 тона животињског отпада, и да је то  обављено у сарадњи са стручним ветеринарским службама. Извезено је и преко стотину камиона и педесет тракторских приколица другог отпада . У извештају је наглашено да су у прихватним центрима грађанима евакуисаним из поплављених подручја обезбеђени добри услови, одећа, храна и стални лекарски надзор.

-Лично сам свакога дана обилазио људе у прихватилишту да видим да ли им је нешто потребно – рекао је председник Општине.

Он се, потом, захвалио и председнику Републике на посети и помоћи.

-Желим да захвалим и председнику Републике који нам је помогао, и премијеру Владе Војводине који нам је упутио десет пумпи, без којих сигурно не бисмо могли да избацимо воду из Насеља у овако рекордном року – изјавио је пред одборницима Милојичић, истичући да не жели да овом приликом истиче било чију политичку припадност. Он је захвалио и шефу кабинета председника Владе Републике Србије, Ивици Којићу.

Председник Општине је одборнике и присутне медије обавестио да ће Општина Смедеревска Паланка поднети тужбу против „Србијавода“, које су запоставиле објекте за одбрану од поплава који су у њиховој ингеренцији, иако им је поменута делатност плаћена. Да су одржаване црпне станице, и чишћени водотокови, штета би била вишеструко мања. Председник је најавио да ће бити поднети захтеви за финансирање пројеката за довршетак заштитног система за одбрану од поплава на Јасеници.

-Нама је тај пројекат био одобрен, обезбеђена су средства, а онда је пројекат повучен. Да је то урађено, штета би сигурно била много мања – нагласио је председник Општине.

Милојичић је изнео и своје разочарање у улогу државе.

-Јавно кажем да овде после Тита ништа не ваља – истакао је. – Од Вучића, Тадића, Дачића, Ђиласа… Сваки регион у Србији има један чамац за спасавање. То није проблем само ове Владе, то је проблем свих влада од деведесете године па наовамо, и сви су криви за то. Цивилна заштита не постоји, ниједан сегмент нашег друштва који нас је чинио јаким не постоји. Ја се надам да ћемо после овогада се ујединимо око тих кључних проблема, како би наша земља кренула напред. Поносим се као командант Штаба, јер ниједан живот није чак ни угрожен. То је највећа награда за све нас који смо радили у том Штабу.

Председник Општине се поименце захвалио Дејану Јовичићу, који је готово непрекидно боравио у поплављеном подручју за време ванредне ситуације, и предложио да се закаже свечана седница СО, на коју би били позвани сви који су помогли, од државних и покрајинских функционера, до волонтера и представника локалних фирми и предузећа.

Свих 46 одборника, присутних у сали СО, гласали су за прихватање овог извештаја.

У даљем току седнице одборници су разматрали остале тачке дневног реда, било је уобичајног политичког препуцавања, оштрих критика од стране опозиције…, а владајућа већина обавила је свој посао, и по плану завршила и ову седницу, која се, додуше, одужила и трајала је скоро четири часа.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *