ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

СВЕТИ ИЛИЈА

Sveti-Ilija-grckiПравославни верници данас обележавају празник Светог Илије.

Старозаветни пророк Илија је био међу пророцима који су се на Тавору поклонили Исусу Христу, на дан Преображења Господњег.

Свети Илија је присутан и у визији светог Јована Богослова у којој се његова улога везује за будућност хришћанске цркве и други долазак Христа Спаситеља – ново преображење коме се нада и у које верује хришћански свет.

Верује се да свети Илија није умро, већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо, па се та сцена слика на празничким илинданским иконама. Позната је и сцена са светим Илијом у пећини, у коју се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.

Према предању, Илија Тесвићанин рођен је у Тесвиту у Израиљу у 9. веку пре Христа (816. године). Био је жртва прогона цара Ахава, који је под утицајем своје жене Језавеље напустио Мојсијеву веру и „славио туђе богове“.

IMG_4021

Светом Илији посвећена је црква брвнара, напревљена у време владацине Кнеза Милоша, нешто после гушења Ђакове буне, која се данас налази на паланачком гробљу. О овој цркви-брвнари, једној од највећих грађевина овог типа сачуваних у Србији, монографију је 2007. године написала кустос Народног музеја у Паланци, мр Ана Милошевић.

Према наредном веровању Свети Илија је последњи дан правога лета, па се зато каже: После светог Илије, сунце све милије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *