SVETI ILIJA

Sveti-Ilija-grckiPravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Ilije.

Starozavetni prorok Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu, na dan Preobraženja Gospodnjeg.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak Hrista Spasitelja – novo preobraženje kome se nada i u koje veruje hrišćanski svet.

Veruje se da sveti Ilija nije umro, već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Bio je žrtva progona cara Ahava, koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i „slavio tuđe bogove“.

IMG_4021

Svetom Iliji posvećena je crkva brvnara, naprevljena u vreme vladacine Kneza Miloša, nešto posle gušenja Đakove bune, koja se danas nalazi na palanačkom groblju. O ovoj crkvi-brvnari, jednoj od najvećih građevina ovog tipa sačuvanih u Srbiji, monografiju je 2007. godine napisala kustos Narodnog muzeja u Palanci, mr Ana Milošević.

Prema narednom verovanju Sveti Ilija je poslednji dan pravoga leta, pa se zato kaže: Posle svetog Ilije, sunce sve milije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *