U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci: BIJENALE U UMETNIČKOM CRTEŽU

IMG_2195-Umetnički savet dodelio pet nagrada, a prvu ravnopravno dele Ljiljana Vidaković i  Goran Mihajlović

 

U Memorijalna galerija „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci  domaćin je Drugog bijenala u umetničkom crtežu. Umetnički savet, koji je radio u sastavu Jovana Krivokuća, Stevan Martinović i Slađana Starčević,  dodelila je nagrade najuspešnijim učesnicima. Prvu nagradu ravnopravno su podelili Ljiljana Vidaković iz Novog Sada i Goran Mihajlović iz Gnjilana. Druga nagrada pripala je Anđeli Micić iz Svilajnca, a treća Slavici Ilić iz Golupca. Dodeljena je i nagrada Memorijalne galerije „Dušan Starčević“, a dobitnik je Srednja umetnička škola „Đorđe Krstić“ u Nišu.

IMG_2198-Dva razloga su za večerašnje okupljanje u ovoj galeriji – rekla je Slađana Starčević, član žirija. – Prvi razlog je naše Drugo bijenale u umetničkom crtežu, koje je ustanovljeno 2014. godine, kada je prosek starosti učesnika bio 50, a ovoga puta, i to sa zadovoljstvom konstatujem, taj prosek je 20 godina, s obzirom da je polovina učesnika iz niške Srednje umetničke škole. Na neki način ispunjen je naš cilj da ova galerija zaista bude u funkciji mladih ljudi. Drugi razlog je proglašenje najuspešnijih učesnika i dodela nagrada.

U postavci ovog Bijenala su radovi 31. umetnika, kojima se kao počasni gost pridružio i palanački likovni stvaralac Dragoljub Marinković. Umetnički savet se, prema rečima Slađane Starčević, trudio da dodeli što više nagrada, budući da su svi pristigli radovi na zavidnom umetničkom  nivou. Ovoga puta  dodeljena je i Nagrada za najbolju ilustraciju, a pripala je Tijani Nikolić Petrović.

IMG_2199Ljubitelji likovnog stvaralaštva u ovoj galeriji do 3. maja mogu da pogledaju radove Tijane Nikolić-Petrović, Milice Pavlović, Gorana Mihajlovića, Tatjane Dražić, Emilije Vasić, Ljiljane Vidaković, Jelene Davidović Pavlice, Slavice Ilić, Bogdana Đorića, Darka Markovića Baćka , Bojana Stolića, Anđele Micić, Radmile Matejević, Ksenije Miladinović, Miljane Antić, Ane Mitrović, Jelene Petković, Marije Peševske, Teodore Pavlović, Anice Popadić, Danijela Golubovića, Minje Đorđević, Petra Jankovića, Aleksandra Stojanovića , Anđele Stojanović, Jovana Ilića, Aleksandre Stefanović, Lune Petrović, Minje Milanović  i Dragoljuba Marinkovića.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *