ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци: БИЈЕНАЛЕ У УМЕТНИЧКОМ ЦРТЕЖУ

IMG_2195-Уметнички савет доделио пет награда, а прву равноправно деле Љиљана Видаковић и  Горан Михајловић

 

У Меморијална галерија „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци  домаћин је Другог бијенала у уметничком цртежу. Уметнички савет, који је радио у саставу Јована Кривокућа, Стеван Мартиновић и Слађана Старчевић,  доделила је награде најуспешнијим учесницима. Прву награду равноправно су поделили Љиљана Видаковић из Новог Сада и Горан Михајловић из Гњилана. Друга награда припала је Анђели Мицић из Свилајнца, а трећа Славици Илић из Голупца. Додељена је и награда Меморијалне галерије „Душан Старчевић“, а добитник је Средња уметничка школа „Ђорђе Крстић“ у Нишу.

IMG_2198-Два разлога су за вечерашње окупљање у овој галерији – рекла је Слађана Старчевић, члан жирија. – Први разлог је наше Друго бијенале у уметничком цртежу, које је установљено 2014. године, када је просек старости учесника био 50, а овога пута, и то са задовољством констатујем, тај просек је 20 година, с обзиром да је половина учесника из нишке Средње уметничке школе. На неки начин испуњен је наш циљ да ова галерија заиста буде у функцији младих људи. Други разлог је проглашење најуспешнијих учесника и додела награда.

У поставци овог Бијенала су радови 31. уметника, којима се као почасни гост придружио и паланачки ликовни стваралац Драгољуб Маринковић. Уметнички савет се, према речима Слађане Старчевић, трудио да додели што више награда, будући да су сви пристигли радови на завидном уметничком  нивоу. Овога пута  додељена је и Награда за најбољу илустрацију, а припала је Тијани Николић Петровић.

IMG_2199Љубитељи ликовног стваралаштва у овој галерији до 3. маја могу да погледају радове Тијане Николић-Петровић, Милице Павловић, Горана Михајловића, Татјане Дражић, Емилије Васић, Љиљане Видаковић, Јелене Давидовић Павлице, Славице Илић, Богдана Ђорића, Дарка Марковића Баћка , Бојана Столића, Анђеле Мицић, Радмиле Матејевић, Ксеније Миладиновић, Миљане Антић, Ане Митровић, Јелене Петковић, Марије Пешевске, Теодоре Павловић, Анице Попадић, Данијела Голубовића, Миње Ђорђевић, Петра Јанковића, Александра Стојановића , Анђеле Стојановић, Јована Илића, Александре Стефановић, Луне Петровић, Миње Милановић  и Драгољуба Маринковића.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *