U Narodnom muzeju izloženi najbolji radovi Prvog dečjeg likovnog salona: ZOVEM TE U MUZEJ

– Ne postoji ni jedan razlog da ovo ne postane praksa – istakao direktor Muzeja Stevan Martinović, a autor izložbe Petar Dekić da stalno treba promovisati dečju umetnost

 

U Narodnom  muzeju u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba radova Prvog dečjeg likovnog salona na temu: „Zovem te u Muzej“, čiji je autor kustos pedagog Petar Dekić. Učestvovali su učenici gradskih i osnovnih škola, a u postavci se našlo 35 radova koje je odabrao žiri u sastavu: Radmila Marković, Goran Savić i Petar  Dekić. Ovim je, kako je na otvaranju rekao direktor Narodnog muzeja Stevan Martinović, započelo nešto što će u budućnosti biti praksa.

-Kroz sada već dugu istoriju Narodnog muzeja prolazio je veliki broj ustanova, institucija i još veći broj znamenitih umetnika, istaknutih likovnih i kulturnih poslenika, ali verujem i ubeđen sam da će ova manifestacija,za koju verujem da nema razloga da ne postane tradicionalna, predstavljati važnu tačku u svakogodišnjem programu delovanja – istakao je Martinović. – Želja i cilj nam je da nastavimo tamo gde važne institucije, poput roditelja, odnosno porodica i škola, staju a mi nastavljamo; dakle Muzej kao jedan specifičan medij koji vidi sebe kao nastavak i važnu ulogu  obrazovanju i vaspitanju i  mladih naraštaja i odraslih.

Martinović je u nastavku ocenio da je ovo izuzetna prilika da se na jedan suptilan način vežu, kako deca, tako i roditelji, a i ostala publika za ovaj Muzej i iskoristio priliku da se zahvali deci i žiriju, koji su dali sve od sebe da ova izložba izgleda impresivno, ali i svim nastavnicima koji su animirali i podsticali  učenike da slikaju i učestvuju na ovom Likovnom  salonu.

-Ovo je pravi način da se mi odužimo našoj publici – naglasio je autor izložbe Petar Dekić. – Zašto? Zato što najveći deo naše publike čine deca. Budućnost ovog grada i ove opštine, upravo čine oni. I ovaj Muzej stvarala su palanačka deca i ako mi ne promovišemo tu umetnost, ne pokušavamo da im ponudimo prostor za delovanje, to će biti velika greška, mi ćemo izgubiti budućnost. U tom smislu je i ovaj čitav program. Naravno, trudili smo se, a imali smo i stručni žiri, da  izaberemo najbolje radove. I nismo se tu zaustavili. Svi ovi izloženi radovi su najbolji. Važno je da smo ponudili publici da vidi i sve druge radove koji su pristigli na konkurs, najpre da bi procenili naš rad kao žirija. Ono što je posebno važno jeste da se na ovaj način deca pozivaju u Muzej. Dakle, ona pozivaju svoje drugare, prijatelje i roditelje da dođu u Muzej.

Autorima najboljih radova uručena su prigodna priznanja.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.