ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

У Народном музеју изложени најбољи радови Првог дечјег ликовног салона: ЗОВЕМ ТЕ У МУЗЕЈ

– Не постоји ни један разлог да ово не постане пракса – истакао директор Музеја Стеван Мартиновић, а аутор изложбе Петар Декић да стално треба промовисати дечју уметност

 

У Народном  музеју у Смедеревској Паланци отворена је изложба радова Првог дечјег ликовног салона на тему: „Зовем те у Музеј“, чији је аутор кустос педагог Петар Декић. Учествовали су ученици градских и основних школа, а у поставци се нашло 35 радова које је одабрао жири у саставу: Радмила Марковић, Горан Савић и Петар  Декић. Овим је, како је на отварању рекао директор Народног музеја Стеван Мартиновић, започело нешто што ће у будућности бити пракса.

-Кроз сада већ дугу историју Народног музеја пролазио је велики број установа, институција и још већи број знаменитих уметника, истакнутих ликовних и културних посленика, али верујем и убеђен сам да ће ова манифестација,за коју верујем да нема разлога да не постане традиционална, представљати важну тачку у свакогодишњем програму деловања – истакао је Мартиновић. – Жеља и циљ нам је да наставимо тамо где важне институције, попут родитеља, односно породица и школа, стају а ми настављамо; дакле Музеј као један специфичан медиј који види себе као наставак и важну улогу  образовању и васпитању и  младих нараштаја и одраслих.

Мартиновић је у наставку оценио да је ово изузетна прилика да се на један суптилан начин вежу, како деца, тако и родитељи, а и остала публика за овај Музеј и искористио прилику да се захвали деци и жирију, који су дали све од себе да ова изложба изгледа импресивно, али и свим наставницима који су анимирали и подстицали  ученике да сликају и учествују на овом Ликовном  салону.

-Ово је прави начин да се ми одужимо нашој публици – нагласио је аутор изложбе Петар Декић. – Зашто? Зато што највећи део наше публике чине деца. Будућност овог града и ове општине, управо чине они. И овај Музеј стварала су паланачка деца и ако ми не промовишемо ту уметност, не покушавамо да им понудимо простор за деловање, то ће бити велика грешка, ми ћемо изгубити будућност. У том смислу је и овај читав програм. Наравно, трудили смо се, а имали смо и стручни жири, да  изаберемо најбоље радове. И нисмо се ту зауставили. Сви ови изложени радови су најбољи. Важно је да смо понудили публици да види и све друге радове који су пристигли на конкурс, најпре да би проценили наш рад као жирија. Оно што је посебно важно јесте да се на овај начин деца позивају у Музеј. Дакле, она позивају своје другаре, пријатеље и родитеље да дођу у Музеј.

Ауторима најбољих радова уручена су пригодна признања.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *