U Narodnom muzeju predstavljena nova knjiga dr Mlađana Cunjaka iz Smedereva: CRKVA SV. KONSTANTINA I JELENE NA VOŽDOVCU

IMG_0001U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci predstavljena je nova  knjiga dr Mlađana Cunjaka iz Smedereva „Crkva svetog Konstantina i Jelene na Voždovcu i Konstantin Veliki i njegovo  doba“. Autora je publici predstavio arheolog Nenad Šošić podsećajući da su u istom prostoru promovisane i njegove ranije objavljene knjige.

Crkvu kojoj je posvećena ova knjiga, podigao je kralj Petar Prvi Karađorđević. Njena izgradnja počela je 1909. a završena je već 1911. godine. To je u osnovi jednobrodna crkva posvećena Svetom Konstantinu i Jeleni.

Šošić je potom govorio o progonu Hrišćana i njihovom stradanju pre Konstantina Velikog, odnosno kako su se Hrišćani izborili za svoja prava i postali jedna od religija Rimskog carstva. Hrišćanstvo je do tada bilo na udaru drugih religija, pre svega, Judeizma. Šošić je kazao da su neki u to doba smatrali da je Hrišćanstvo jedna od sekti Judeizma što je, kako je naglasio, bilo samo delimično tačno.

IMG_0002Dr Mlađan Cunjak je kazao da Hrišćanstvo nije bilo zabranjeno. Ono je moglo da se razvija samostalno i bez problema. Ali, kad je počelo da ulazi, današnjim jezikom rečeno, u političke sfere, onda je došlo do problema.

– Zato se za Nerona ne može reći da je religijski genocidni čovek – naglasio je dr Cunjak. –  On se nije plašio ni jedne religije, ali je „gušio“ tzv. političku religiju.

D.J.

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.