ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

У Народном музеју представљена нова књига др Млађана Цуњака из Смедерева: ЦРКВА СВ. КОНСТАНТИНА И ЈЕЛЕНЕ НА ВОЖДОВЦУ

IMG_0001У Народном музеју у Смедеревској Паланци представљена је нова  књига др Млађана Цуњака из Смедерева „Црква светог Константина и Јелене на Вождовцу и Константин Велики и његово  доба“. Аутора је публици представио археолог Ненад Шошић подсећајући да су у истом простору промовисане и његове раније објављене књиге.

Цркву којој је посвећена ова књига, подигао је краљ Петар Први Карађорђевић. Њена изградња почела је 1909. а завршена је већ 1911. године. То је у основи једнобродна црква посвећена Светом Константину и Јелени.

Шошић је потом говорио о прогону Хришћана и њиховом страдању пре Константина Великог, односно како су се Хришћани изборили за своја права и постали једна од религија Римског царства. Хришћанство је до тада било на удару других религија, пре свега, Јудеизма. Шошић је казао да су неки у то доба сматрали да је Хришћанство једна од секти Јудеизма што је, како је нагласио, било само делимично тачно.

IMG_0002Др Млађан Цуњак је казао да Хришћанство није било забрањено. Оно је могло да се развија самостално и без проблема. Али, кад је почело да улази, данашњим језиком речено, у политичке сфере, онда је дошло до проблема.

– Зато се за Нерона не може рећи да је религијски геноцидни човек – нагласио је др Цуњак. –  Он се није плашио ни једне религије, али је „гушио“ тзв. политичку религију.

Д.Ј.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *