ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

У пуној сали Историјског архива „Верослава Вељашевић“ представљена књига ”Паланка на Цариградском друму” др Ане Милошевић

У пуној сали Историјског архива „Верослава Вељашевић“ представљена је књига ”Паланка на Цариградском друму”, др Ане Милошевић.

О књизи су, поред ауторке, говорили рецензенти др Катарина Митровић и др Љубомир Поповић, а програм је водила Снежана Савић директорка Архива.

Према речима др Ане Милошевић, књига представља историју Паланке током периода од 16. до 19. века, када је Цариградски друм овуда пролазио, и период напуштања и заменаривања ове саобраћајнице – када наш град постаје пука периферија, све до модерног трасирања пруге Београд-Ниш, која, отвара нове перспективе за ширење и напредак Паланке и околине.

Др Катарина Митровић и др Радомир Поповић истакли су не само студиозност приступа Ане Милошевић, њено познавање релевантних извора и зналачко коришћење архивске грађе, него и способност да реконструише историјске прилике, да укаже на њихов смисао и значење – због чега је ”Паланка на Цариградском друму” вредно штиво, парадигма еминентно научног приступа и незаобилазан извор за будућа истраживања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *