U punoj sali Istorijskog arhiva „Veroslava Veljašević“ predstavljena knjiga ”Palanka na Carigradskom drumu” dr Ane Milošević

U punoj sali Istorijskog arhiva „Veroslava Veljašević“ predstavljena je knjiga ”Palanka na Carigradskom drumu”, dr Ane Milošević.

O knjizi su, pored autorke, govorili recenzenti dr Katarina Mitrović i dr Ljubomir Popović, a program je vodila Snežana Savić direktorka Arhiva.

Prema rečima dr Ane Milošević, knjiga predstavlja istoriju Palanke tokom perioda od 16. do 19. veka, kada je Carigradski drum ovuda prolazio, i period napuštanja i zamenarivanja ove saobraćajnice – kada naš grad postaje puka periferija, sve do modernog trasiranja pruge Beograd-Niš, koja, otvara nove perspektive za širenje i napredak Palanke i okoline.

Dr Katarina Mitrović i dr Radomir Popović istakli su ne samo studioznost pristupa Ane Milošević, njeno poznavanje relevantnih izvora i znalačko korišćenje arhivske građe, nego i sposobnost da rekonstruiše istorijske prilike, da ukaže na njihov smisao i značenje – zbog čega je ”Palanka na Carigradskom drumu” vredno štivo, paradigma eminentno naučnog pristupa i nezaobilazan izvor za buduća istraživanja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.