ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Винчанске фигурине из Паланке на изложби у Удинама: ЖЕНЕ, МАЈКЕ, БОГИЊЕ

Антропоморфне фигурине из периода Винчанске културе, пронађене на подручју наше општине, а које чува Народни музеј у Смедеревској Паланци – изложене су на међународној изложби у Удинама. Од 11. новембра до 11. фебруара наредне, 2018. године, тринаест антропоморгфних фигурина из фундуса паланачког музеја, чиниће део велике међународне поставке под насловом Donne, madri, dee (Жене, мајке, богиње), уприличене у двоцу Удине у североисточној Италији.

На Конференцији за медије у паланачком Народном музеју, на којој су говорили директор Стеван Мартиновић, археолог Ненад Шошић и Драгана Ђурђевић, између осталог је речено да предмети из нашег Народног музеја представљају скоро три четвртине ове изложбе, на којој су заступљени праисторијски археолошки налази из  Мађарске, Пољске, Словеније, Немачке, Италије, и других земаља јужне и централне Европе. За разлику од Музеја Воводине, који је уступио реплику Црвенокосе богиње, и реплика артефаката из Лепенског Вира, паланачки Народни музеј уступио је оригиналне предмете, који својом лепотом и археолошким значајем заузимају средишњо место ове међунардоне изложбе.

Колекција предмета из неолита Народног музеја у Паланци, коју осим антропоморфних чине и зооморфне фигурине, из различитих периода Винчанске културе (од старчевачког до бронзаног периода), плод је вишегодишњих систематских ископавања на више локалитета на подручју наше општине. Пажњу стручњака за неолит, скренули су Радован Милошевић, оснивач и дугогодишњи директор Народног музеја, и Воја Новаковић, аутор првих чланака о овим археолошким налазима у нашој општини. Уследила су велика истраживања, у којима су, осим стручњака Српске академије наука и Одељења за археологију Филозофског факултета у Београду, учествовали и струњаци из САД, а резултати ових научних опсервација презентовани су на великом међународном скупу «Винча и њен свет», 1990. године. Предмети из ове збирке Паланачког музеја до сада су излагани у више земаља света, а посетиоци поставке у Удинама, део ове збирке моћи ће да виде до 11. фебруара наредне године.

Сарадња са музејом у Удинама, остварена преко Народног музеја из Београда, почела је још овог пролећа, па су организоване посeте стручњака из Италије, а археолог Народног музеја, Ненад Шошић, написао је текст за каталог, и у Италији учествовао у дизајну саме поставке, чијем је свечаном отварању, у суботу 11. новембра, присуствогвао директор Народног музеја у Паланци, Стеван Мартиновић.

У великом двојезичном каталогу, на италијанском и енглеском језику, заступљен је текст који су написали Ненад Шошић и његови сарадници из Одељења за археологију паланачког Народног музеја, а овај прилог је богато илустрован колор фотографијама изложених предмета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *