Vredan glumački jubilej Dragiše Dragana Lazića: ČETIRI DECENIJE NA SCENI

IMG_1395-U pozorištu debitovao 8. oktobra 1975. u predstavi „Klikeraši“

 

Pre četiri decenije, 8. oktobra, Dragiša  Dragan Lazić stao je „na daske koje život znače“ u Gradskom amaterskom pozorištu. U njegovom dnevniku stoji da se to desilo na premijeri  predstave za decu i odrasle  „Klikeraši“. Taj datum smatra svojim glumačkim početkom, a u dnevniku navodi da su, pored njega, u komadu R. Pavelkića igrali Ljubica Mitrović, Rade Mitrović i Milan Đurđević. Njima su se pridružila i dva „klinca“ od kojih je jedan, dr  Siniša Siki Pavlović, danas lekar specijalista.

-Pre te 1975. godine, pozvali su me Milan Đurđević, upravnik  i Ljubica Mitrović, glumica našeg pozorišta, da igram u „Zoni Zanfirovoj“ – seća se Lazić.- Tu predstavu trebalo je da režira Žika Milenković, profesionalni i veoma poznat glumac. Počele su probe, ali mi  ni posle toliko godina, nije poznato zbog čega se nismo pojavili pred publikom. Iz tog razloga „Zonu Zamfirovu“ ne smatram početkom svog glumačkog rada. Od prvog dana ulaska u Gradsko amatersko pozorište, počeo sam da  vodim dnevnik. Deset godina od prvog zapisa, o tome je pisao lokalni list. Iz mog dnevnika mnogo toga može da se sazna. Gotovo da nije bilo predstave u kojoj nisam imao ulogu. I kao što svaka umetnička slika u mojoj kući ima svoju priču, tako i svaka predstava i moja rola u njoj ima svoju priču. Bilo je u mojoj glumačkoj karijeri i malih i velikih uloga, pa i vrednih priznanja, pored mnogih i Zlatna značka KPZ Srbije, koja mi je uručena u Beogradu 1998. godine.

Lazić sa zadovoljstvom ističe da je mnogo naučio od velikih  reditelja koji su na scenu postavljali predstave u Gradskom pozorištu. U razgovoru za naš  list, izdvaja Acu Mitrovića, Vitu Stefanovića i Miška Jelića, ali i gostujuće reditelje Jovu Bulajića i Velju Mitrovića.

U njegovom pozorišnom dnevniku stoji da je za 40 godina glumačkog staža imao 65 premijera i 729 javnih nastupa. Četiri decenije je i Deda mraz. U Smederevskoj Palanci nema deteta koje se s njim nije fotografisalo i iz njegovih ruku primilo novogodišnji poklon. Pred prošlu Novu godinu jedna sugrađanka mu je rekla: „Bio si Deda mraz meni, a sada i mojim unučićima“. A prvi put se u ulozi Deda mraza pojavio pred svojim sinovima kad su bili deca.

IMG_1397-Sada me nema mnogo u pozorištu – predočava naš sagovornik.- Stižu mladi glumci, a moja želja je da me ima u pozorištu, ali ne previše. Aktivan sam u kulturno-umetničkoj  grupi „Donja Jasenica“, koja deluje pri Opštinskoj organizaciji penzionera.

Prema uredno vođenom dnevniku Dragiša Lazić (Dragan iz Socijalnog kako ga više znaju) učestvovao je u snimanju četiri filma. Poslednji je snimljen minulog proleća pod nazivom „Otac“. Ovaj film režirala je i snimila Anđela Joković. Film  je prikazan na nekoliko festivala i doživeo je veliki uspeh.

-Moglo bi se još dosta pisati o mojim glumačkim danima – navodi Lazić. – Moj jubilej u pozorišnom životu grada je svakako veliki. Lično mogu još reći da sam za svoj  rad u hramu boginje Talije imao punu podršku i veliko razumevanje moje supruge Rade.

Četiri decenije aktivnog učešća u pozorišnom životu Smederevske Palanke je za svako poštovanje. Red bi bio da se ovaj redak i veliki jubilej obeleži na pravi način. Jer, Dragiša Dragan Lazić to zaslužuje.

D. Janojlić

Scan-151010-0001Nastup sa Usnijom

Prvog dana oktobra ove godine umrla je Usnija Redžepova. Dragiša Dragan Lazić je imao sreću da nastupa u više prilika s njom i njenim mužem. Ona je nezaboravna Košta iz istoimene predstave. Pevala je, njen muž Šele svirao, a Lazić  govorio Mitketove monologe.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.