ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Завршене „Враголасте позориштарије“: ПРАВИ РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ

11224323_513424955489440_190152456888565773_nДевете „Враголасте позориштарије“ показале су да је овај фестивал израстао у праву смотру републичког ранга. Не сведочи о томе само избор чланова жирија, афирмисаних професиналаца из подручја дечијег драмског стваралаштва – Фуада Табучића, професионалног глумаца и позоришног редитеља, Предрага Вуковића Пеђолина, телевизијског аутора дечијег програма, и познатог луткарског уметника и глумца Драгише Косаре – него и квалитет одиграних представа, које су, све до једне, занимљиве и лепо упаковане. Осим глуме, девете позориштарије биће упамћене по иновативним редитељским решењима, што потврђује да са младим ансамблима раде врсни позоришни ствараоци.

12032208_513425015489434_101715045874611177_nТо се могло претпоставити већ после прве изведене представе, „Бајке о чаробном свирачу“, у којој је редитељ, Петар Митић, поред других иновативних решења, главну протагонисткињу дословце подигао са сцене, уверљиво дочаравајући левитацију, у сцени која драмски оправдава овакав поступак. Ради се о свежем и оригиналном приступу који старију публику одушевљава нарацијом, а истовремено „држи пажњу“ и најмлађим гледаоцима, па одлуку жирија да овој представи додели трећу награду сматрамо сасвим адекватном.

Да се једна класична бајка може испричати на другачији начин, показао је ансамбл из Сурдулице „Ивица и Марица“ изведени су живо и полетно, уз богато украшен мизансцен. Редитељ Игор Тасић, који је добио и награду за режију и маску у овом остварењу, настојао је да сваку слику уради другачије од наших уиграних очекивања, утемељених на призорима из цртаних филмова или илустрација из сликовница, што свима познатој причи пружа нову виталност. Публика је дословно уживала у овом остварењу, а жири је одлучио да поменутој представи додели другу фестивалску награду.

„Чаробњак из Оза“ из Малог Црнића представља успешну сценску адаптацију познате приче, која је доживела и своју холивудску обраду (и то неколико пута). Оно што првонаграђену представу ансамбла из Малог Црнића чини посебно занимљивом,  није само режија, која представи даје, за дечију сцену, готово невероватан ритам, него и изузетна уиграност ансамбла, који прецизно изводи компликован мизансцен.

PRVONASGRADJENA PREDSTAVAКао што је то и уобичајено, када се ради о дечијим фестивалима, жири је равномерно распоредио награде. Тако су за епизодне улоге награћени актери три представе: Милица Миленковић („Чаробњак из Оза“), Дуња Живановић („Ратко и Јулијана“), Александра Митровић („Острво са благом“) Милена Петровић и Милена Максимовић  („Бајка о чаробном свирачу“). За специјлану глумачку трансформацију награђен је Милан Маринковски (представа „Успавана лепотица“ дечије сцене „Феникс 85“ из Радичевића), док су за главну мушку и женску улогу признања добили Камбер Хасанагић („Хиперик страшан разбојин“ из Прибоја) и Марија Дачић („Алегорична депонија“, из Жабља). Поменимо и награду за оригиналну музику (не тако често присутну у дечијим аматерским представама), за коју је награђен Дарко Константиновић („Прича о чаробном свирачу“).

Добра организација, штампање правог фестивалског билтена (што је на домаћим фестивалима све ређа појава), и лепо вођени разговори после представа (модератор је био Тома Митровић, дугогодишњи управник, глумац и хроничар Градског позоришта), а изнад свега одлична селекција представа, учинили су да Позориштарије постану оно по чему ће Смедеревска Паланка бити позната – као место у коме се негује важан сегмент позоришног аматеризма.

 

 

 

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *