ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Завршна свечаност Фестивала књижевног стваралаштва на селу и о селу: КУЛТУРА КАО ЗАЛОГА БУДУЋНОСТИ

-Животна клица села није потпуно ишчезла –  поручио преко видео-бима Милован Данојлић

 

У Смедеревској Паланци одржана је завршна свечаност Фестивала књижевног стваралаштва на селу и о селу у Републици Србији за 2016. годину под називом „Моје село у причама и песмама“. Организатор ове манифестације су Друштво „Светионик“, чији је председник др Милутин Матић и Општина Смедеревска Паланка.

Скуп је, у име града домаћина, поздравио председник Организационог одбора Фестивала и председник Општине, Топлица Пинторовић, а у програму су, поред организатора и награђених аутора, учествовали Биљана Поповић из Општинске туристичке организације и глумац Миша Бајкић.

Организаторима и награђенима пригодном беседом обратио се академик Слободан Нешковић, а са видео-бима, председник жирија фестивала Милован Данојлић.

-Овај фестивал говори да животна клица села није потпуно  ишчезла – рекао је Данојлић.-Напротив, иако се тај живот села негде данас уопште одржава, он се понајвише осећа у култури – рекао је Данојлић.- Култура је залог наше будућности и пољуљаног српског села, то су клице обнове у које треба веровати. Најдубља лепота и истина о селу живи у нама, у нашим  сећањима, у нашим предвиђањима, у нашим сновима. Дакле, једнога дана када овај стварни живот крене из овог полумртвила у коме се данас налази, имаће заиста једну веома јаку подлогу у овоме што се зове визија, што се зове осећање ствари, што се зове  вера у могућност настанка оног дела живота, који је у ствари био и остао основа и нације, државе, војске, језика, културе и књижевности. То се, иако ми то не волимо да признамо, увек налазило негде овде, у  селу, у нашим људима, који су били у вези са селом.

У наставку свечаности уручене су награде ауторима најуспешнијих књижевних остварења.

Д.Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *