Završna svečanost Festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu: KULTURA KAO ZALOGA BUDUĆNOSTI

-Životna klica sela nije potpuno iščezla –  poručio preko video-bima Milovan Danojlić

 

U Smederevskoj Palanci održana je završna svečanost Festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji za 2016. godinu pod nazivom „Moje selo u pričama i pesmama“. Organizator ove manifestacije su Društvo „Svetionik“, čiji je predsednik dr Milutin Matić i Opština Smederevska Palanka.

Skup je, u ime grada domaćina, pozdravio predsednik Organizacionog odbora Festivala i predsednik Opštine, Toplica Pintorović, a u programu su, pored organizatora i nagrađenih autora, učestvovali Biljana Popović iz Opštinske turističke organizacije i glumac Miša Bajkić.

Organizatorima i nagrađenima prigodnom besedom obratio se akademik Slobodan Nešković, a sa video-bima, predsednik žirija festivala Milovan Danojlić.

-Ovaj festival govori da životna klica sela nije potpuno  iščezla – rekao je Danojlić.-Naprotiv, iako se taj život sela negde danas uopšte održava, on se ponajviše oseća u kulturi – rekao je Danojlić.- Kultura je zalog naše budućnosti i poljuljanog srpskog sela, to su klice obnove u koje treba verovati. Najdublja lepota i istina o selu živi u nama, u našim  sećanjima, u našim predviđanjima, u našim snovima. Dakle, jednoga dana kada ovaj stvarni život krene iz ovog polumrtvila u kome se danas nalazi, imaće zaista jednu veoma jaku podlogu u ovome što se zove vizija, što se zove osećanje stvari, što se zove  vera u mogućnost nastanka onog dela života, koji je u stvari bio i ostao osnova i nacije, države, vojske, jezika, kulture i književnosti. To se, iako mi to ne volimo da priznamo, uvek nalazilo negde ovde, u  selu, u našim ljudima, koji su bili u vezi sa selom.

U nastavku svečanosti uručene su nagrade autorima najuspešnijih književnih ostvarenja.

D.J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *