ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Завршна свечаност манифестације „Дани Пере Тодоровића“: ДОСТОЈНИ ЗАВИЧАЈЦИ И СТВАРАОЦИ

3-Проглашени победници литерарног конкурса, а статуета  Пере Тодоровића припала Слободану Тодоровићу -Токију

 

У великој дворани Скупштине општине Смедеревска Паланка јуче је одржана завршна  свечаност манифестације „Дани Пере Тодоровића“ на којој су проглашени победници овогодишњег литерарног конкурса посвећеног личности и делу знаменитог Водичанина, новинара, књижевника и политичара.

Прва награда за ученике основних школа припала је Стефану Чаировићу , ученику петог разреда ОШ „Олга Милошевић“, друга Јелисавети Алексић, ученици седмог разреда ОШ „Херој Иван Мукер“ и трећа Еми Лалић, ученици трећег разреда школе у Водицама.

Победник у конкуренцији средњошколаца је  Анђела Митровић, ученица првог разреда Паланачке гимназије. Другу и трећу награду освојили су, такође, гимназијалци Милан Милосављевић, ученик  другог и Милица Јовичић, ученица трећег разреда.

У име организатора овог догађаја, Скупштине општине, Књижевног клуба „Пера Тодоровић“ и ЗТУ „Видовача“, присутне је најпре поздравила Биљана Поповић из Општинске туристичке организације.

-Сваке године средином маја, ево већ седми  пут, окупљамо се на овом месту да наградимо ауторе најбољих радова са темом о животу и раду Пере Тодоровића, ученике основних и средњих школа и да похвалимо и подстакнемо све остале да учествују и побеђују на овом конкурсу – рекла је Биљана Поповић.- Дух новог времена  наметнуо је потребу за новим садржајима  и за одрасле, за све који јесу и који би требало да буду трајно заинтересовани за очување успомене на нашег знаменитог земљака. Као резултат те врсте разумевања, настаје новинарска кућа, спомен-кућа Пере Тодоровића и надамо се да ће ускоро бити стављена у функцију.

2Манифестацију је пригодним говором отворио председник Скупштине општине Славољуб Ђурић, истакавши да се неким  чудом у историји увек нађу људи,као што је то био Пера Тодоровић, да покажу пут из таме.

Спречен да присуствује завршној свечаности, генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић  је завичајцима Пере Тодоровића, организаторима и гостима ове манифестације, упутио писмо ове садржине:

-Жалим што данас не могу физички да будем са вама, али знајте да сам у души са вама. Урадили смо доста иако су материјалне прилике биле тешке. Успели смо, јер је нама управљала љубав према завичају и новинарској  професији али не било какво славољубље и частохлепље. Зато и данас можемо да кажемо да се нисмо обрукали пред Пером Тодоровићем и да ће брзо дан када ћемо чиста образа рећи  да смо његови достојни завичајци и ствараоци. Уверен сам да ћемо следећу манифестацију, „Дане Пере Тодоровића“, одржати у Водицама у његовој новој родној и нашој Новинарској кући.

О томе шта се све радило и урадило у периоду између два маја говорио је председник ЗТУ „Видовача“ Мића Загорчић, осврнувши се најпре на ток изградње спомен-куће. Он је обелоданио да су ЗТУ „Видовача“ и  Општина Смедеревска Паланка предложили Удружењу новинара Србије да се донесе одлука и установи новинарска награда за фељтон која би понела име Пере Тодоровића.

1Добитник највишег признања ЗТУ „Видовача“ – статуете Пере Тодоровића је Слободан Тодоровић-Токи, новинар и писац. Захвалнице за досадашњу сарадњу добиле су и две водичке породице.

На крају свечаности, саопштене су теме литерарног конкурса за 2016. годину. За основце гласи „Зашто ће се свака генерација у Паланци сећати Пере Тодоровића“, а за средњошколце „Трагови Пере Тодоровића у културној историји Србије.“

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *