Završna svečanost manifestacije „Dani Pere Todorovića“: DOSTOJNI ZAVIČAJCI I STVARAOCI

3-Proglašeni pobednici literarnog konkursa, a statueta  Pere Todorovića pripala Slobodanu Todoroviću -Tokiju

 

U velikoj dvorani Skupštine opštine Smederevska Palanka juče je održana završna  svečanost manifestacije „Dani Pere Todorovića“ na kojoj su proglašeni pobednici ovogodišnjeg literarnog konkursa posvećenog ličnosti i delu znamenitog Vodičanina, novinara, književnika i političara.

Prva nagrada za učenike osnovnih škola pripala je Stefanu Čairoviću , učeniku petog razreda OŠ „Olga Milošević“, druga Jelisaveti Aleksić, učenici sedmog razreda OŠ „Heroj Ivan Muker“ i treća Emi Lalić, učenici trećeg razreda škole u Vodicama.

Pobednik u konkurenciji srednjoškolaca je  Anđela Mitrović, učenica prvog razreda Palanačke gimnazije. Drugu i treću nagradu osvojili su, takođe, gimnazijalci Milan Milosavljević, učenik  drugog i Milica Jovičić, učenica trećeg razreda.

U ime organizatora ovog događaja, Skupštine opštine, Književnog kluba „Pera Todorović“ i ZTU „Vidovača“, prisutne je najpre pozdravila Biljana Popović iz Opštinske turističke organizacije.

-Svake godine sredinom maja, evo već sedmi  put, okupljamo se na ovom mestu da nagradimo autore najboljih radova sa temom o životu i radu Pere Todorovića, učenike osnovnih i srednjih škola i da pohvalimo i podstaknemo sve ostale da učestvuju i pobeđuju na ovom konkursu – rekla je Biljana Popović.- Duh novog vremena  nametnuo je potrebu za novim sadržajima  i za odrasle, za sve koji jesu i koji bi trebalo da budu trajno zainteresovani za očuvanje uspomene na našeg znamenitog zemljaka. Kao rezultat te vrste razumevanja, nastaje novinarska kuća, spomen-kuća Pere Todorovića i nadamo se da će uskoro biti stavljena u funkciju.

2Manifestaciju je prigodnim govorom otvorio predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić, istakavši da se nekim  čudom u istoriji uvek nađu ljudi,kao što je to bio Pera Todorović, da pokažu put iz tame.

Sprečen da prisustvuje završnoj svečanosti, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović  je zavičajcima Pere Todorovića, organizatorima i gostima ove manifestacije, uputio pismo ove sadržine:

-Žalim što danas ne mogu fizički da budem sa vama, ali znajte da sam u duši sa vama. Uradili smo dosta iako su materijalne prilike bile teške. Uspeli smo, jer je nama upravljala ljubav prema zavičaju i novinarskoj  profesiji ali ne bilo kakvo slavoljublje i častohleplje. Zato i danas možemo da kažemo da se nismo obrukali pred Perom Todorovićem i da će brzo dan kada ćemo čista obraza reći  da smo njegovi dostojni zavičajci i stvaraoci. Uveren sam da ćemo sledeću manifestaciju, „Dane Pere Todorovića“, održati u Vodicama u njegovoj novoj rodnoj i našoj Novinarskoj kući.

O tome šta se sve radilo i uradilo u periodu između dva maja govorio je predsednik ZTU „Vidovača“ Mića Zagorčić, osvrnuvši se najpre na tok izgradnje spomen-kuće. On je obelodanio da su ZTU „Vidovača“ i  Opština Smederevska Palanka predložili Udruženju novinara Srbije da se donese odluka i ustanovi novinarska nagrada za feljton koja bi ponela ime Pere Todorovića.

1Dobitnik najvišeg priznanja ZTU „Vidovača“ – statuete Pere Todorovića je Slobodan Todorović-Toki, novinar i pisac. Zahvalnice za dosadašnju saradnju dobile su i dve vodičke porodice.

Na kraju svečanosti, saopštene su teme literarnog konkursa za 2016. godinu. Za osnovce glasi „Zašto će se svaka generacija u Palanci sećati Pere Todorovića“, a za srednjoškolce „Tragovi Pere Todorovića u kulturnoj istoriji Srbije.“

D. Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *