ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

МАРКЕТИНГ

Усвојен Акциони план за имплементацију регионалне стратегије руралног развоја за регион Браничево-Подунавље 2017-2020.: ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ У НАШИМ СЕЛИМА

На 23. редовној седници Скупштине чланова Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ одржаној у Пожаревцу, 11. маја 2017, поред редовних тема о резултатима рада РРА у претходном периоду и плановима за будући, усвојен је и Акциони план за имплементацију Регионалне стратегије руралног развоја за регион Браничево-Подунавље за период 2017-2020.

Да подсетимо, документ Регионалне стратегије руралног развоја усвојен је августа прошле године, као резултат вишемесечног рада више од 70 чланова из 4 тематске Радне групе, које су се бавиле предлагањем потенцијалних решења у приоритетним областима: (1) Унапређења конкурентности пољопривреде, (2) Диверсификацијом и јачањем предузетништва у руралним срединама, (3) Побољшањем инфраструктуре и одрживим управљањем ресурсима, и (4) Унапређењем друштвених делатности и јачањем партнерских иницијатива.

Партнерство између локалних самоуправа и других јавних институција, организација цивилног друштва, приватног сектора и пољопривредних произвођача из Региона се наставило и ојачало успостављањем Регионалне платформе за рурални развој у јануару ове године, која је преузела водећу улогу у припреми Акционог плана за имплементацију Стратегије 2017-2020.

Акциони план садржи укупно 46 предлога пројеката, који су највећим делом регионалног карактера, а одређени мањи број представљају микро-регионални и пилот-пројекти. Готово половина предложених пројеката се бави унапређењем пољопривреде у различитим њеним аспектима: од јачања капацитета удружења произвођача и  пољопривредних газдинстава за аплицирање за средства ИПАРД програма, до унапређења маркетинга регионалних производа и подстицања иновација и развоја нових технологија у пољопривредној пракси. Сет предложених пројеката фокусира се на развој предузетништва и руралног туризма, на основама постојећих локалних ресурса и неискоришћених потенцијала. Преостали пројекти се баве унапређењем јавне инфраструктуре и одрживим управљањем ресурсима којима Регион обилује, а такође и свакодневним потребама становника руралних заједница, односно темама попут: унапређења доступности образовања младих, развој социјалних услуга, оснаживање рањивих група и друге.

Средства која ће бити потребна за имплементацију овог Акционог плана процењена су на 4.7 милиона €, а биће потраживана кроз аплицирање код различитих домаћих и међународних донатора и програма. РРА „Браничево-Подунавље“ је у сарадњи са партнерима из Региона већ започела са припремом различитих предлога пројеката и аплицирањем  у оквиру тренутно отворених позива и програма, са циљем да усвојена документа и планови заиста заживе и кроз пројекте допринесу позитивним променама у руралним срединама и целом региону Браничево-Подунавље, што ће бити право мерило њихове успешности.

Иначе, активности у области руралног развоја већ другу годину за редом подржава и Фондација за отворено друштво Србија, кроз пројекат „Регионална платформа за рурални развој – Браничево-Подунавље у корак са ЕУ“. Поред наведених у наредном периоду планиране су едукације на тему коришћења средстава из националног ИПАРД програма, конференција на актуелне теме руралног развоја и други догађаји. Више информација о активностима РРА „Браничево-Подунавље“ и Регионалне платформе за рурални развој БП, доступно је на интернет странама www.rra-bp.rs.

 

УСЛУГЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И ММСП

Као и претходних година, РРА „Браничево-Подунавље“ је кључна тачка за информисање и стручну помоћ потенцијалним корисницима средстава за подршку почетницима и активним привредницима у Региону, понуђених у оквиру различитих програма кампање Развојне агенције Србије „Креирај живот“, Министарства привреде и Фонда за развој. Сви заинтересовани се могу обратити директно у просторијама РРА (Стари Корзо 30/3) или на телефон 012/510 824.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *