Usvojen Akcioni plan za implementaciju regionalne strategije ruralnog razvoja za region Braničevo-Podunavlje 2017-2020.: ZA KVALITETNIJI ŽIVOT U NAŠIM SELIMA

Na 23. redovnoj sednici Skupštine članova Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ održanoj u Požarevcu, 11. maja 2017, pored redovnih tema o rezultatima rada RRA u prethodnom periodu i planovima za budući, usvojen je i Akcioni plan za implementaciju Regionalne strategije ruralnog razvoja za region Braničevo-Podunavlje za period 2017-2020.

Da podsetimo, dokument Regionalne strategije ruralnog razvoja usvojen je avgusta prošle godine, kao rezultat višemesečnog rada više od 70 članova iz 4 tematske Radne grupe, koje su se bavile predlaganjem potencijalnih rešenja u prioritetnim oblastima: (1) Unapređenja konkurentnosti poljoprivrede, (2) Diversifikacijom i jačanjem preduzetništva u ruralnim sredinama, (3) Poboljšanjem infrastrukture i održivim upravljanjem resursima, i (4) Unapređenjem društvenih delatnosti i jačanjem partnerskih inicijativa.

Partnerstvo između lokalnih samouprava i drugih javnih institucija, organizacija civilnog društva, privatnog sektora i poljoprivrednih proizvođača iz Regiona se nastavilo i ojačalo uspostavljanjem Regionalne platforme za ruralni razvoj u januaru ove godine, koja je preuzela vodeću ulogu u pripremi Akcionog plana za implementaciju Strategije 2017-2020.

Akcioni plan sadrži ukupno 46 predloga projekata, koji su najvećim delom regionalnog karaktera, a određeni manji broj predstavljaju mikro-regionalni i pilot-projekti. Gotovo polovina predloženih projekata se bavi unapređenjem poljoprivrede u različitim njenim aspektima: od jačanja kapaciteta udruženja proizvođača i  poljoprivrednih gazdinstava za apliciranje za sredstva IPARD programa, do unapređenja marketinga regionalnih proizvoda i podsticanja inovacija i razvoja novih tehnologija u poljoprivrednoj praksi. Set predloženih projekata fokusira se na razvoj preduzetništva i ruralnog turizma, na osnovama postojećih lokalnih resursa i neiskorišćenih potencijala. Preostali projekti se bave unapređenjem javne infrastrukture i održivim upravljanjem resursima kojima Region obiluje, a takođe i svakodnevnim potrebama stanovnika ruralnih zajednica, odnosno temama poput: unapređenja dostupnosti obrazovanja mladih, razvoj socijalnih usluga, osnaživanje ranjivih grupa i druge.

Sredstva koja će biti potrebna za implementaciju ovog Akcionog plana procenjena su na 4.7 miliona €, a biće potraživana kroz apliciranje kod različitih domaćih i međunarodnih donatora i programa. RRA „Braničevo-Podunavlje“ je u saradnji sa partnerima iz Regiona već započela sa pripremom različitih predloga projekata i apliciranjem  u okviru trenutno otvorenih poziva i programa, sa ciljem da usvojena dokumenta i planovi zaista zažive i kroz projekte doprinesu pozitivnim promenama u ruralnim sredinama i celom regionu Braničevo-Podunavlje, što će biti pravo merilo njihove uspešnosti.

Inače, aktivnosti u oblasti ruralnog razvoja već drugu godinu za redom podržava i Fondacija za otvoreno društvo Srbija, kroz projekat „Regionalna platforma za ruralni razvoj – Braničevo-Podunavlje u korak sa EU“. Pored navedenih u narednom periodu planirane su edukacije na temu korišćenja sredstava iz nacionalnog IPARD programa, konferencija na aktuelne teme ruralnog razvoja i drugi događaji. Više informacija o aktivnostima RRA „Braničevo-Podunavlje“ i Regionalne platforme za ruralni razvoj BP, dostupno je na internet stranama www.rra-bp.rs.

 

USLUGE PODRŠKE RAZVOJU PREDUZETNIŠTVA I MMSP

Kao i prethodnih godina, RRA „Braničevo-Podunavlje“ je ključna tačka za informisanje i stručnu pomoć potencijalnim korisnicima sredstava za podršku početnicima i aktivnim privrednicima u Regionu, ponuđenih u okviru različitih programa kampanje Razvojne agencije Srbije „Kreiraj život“, Ministarstva privrede i Fonda za razvoj. Svi zainteresovani se mogu obratiti direktno u prostorijama RRA (Stari Korzo 30/3) ili na telefon 012/510 824.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *