ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

12. мај – Међународни Дан сестринства

Међународни Дан медицинских сестара обележава се у сећање на Флоренс Најтингејл која се сматра зачетницом савременог сестринства и здравствене неге. Написала је мноштво књига које су постале основа стандарда здравствене неге и основала прву школу за обуку медицинских сестара 1860. године. У нашој земљи је прва школа за образовање медицинских сестара  основана двадесетих година прошлог века.

Из потребе за подизањем нивоа образовања медицинских сестара 1958. године оснива се Виша медицинска школа у Београду која је данас прерасла у Високу здравствену школу струковних студија. Поред медицинских сестара-техничара (ССС) и виших медицинских сестара- техничара (ВСС), данас у сестринству постоје и струковне медицинске сестре и разне специјализације медицинских сестара.

Медицинске сестре и техничари раде на подручју унапређења здравља, спречавања болести, лечења и рехабилитације. Раде на врло различитим радним местима – од патронаже до јединица интензивне неге – понекад самостално, понекад у тиму. На лакшим или тежим пословима, који захтевају више спровођења неге или више бављења превентивом. Због свега тога постоје велике разлике у пословима различитих сестара/техничара. Разлике постоје и у процесу школовања од средње стручне спреме па до завршених факултета медицинских сестара. Оно што тренутно представља велики проблем у нашој земљи јесте систематизација радних места, препознавање диплома и адекватно плаћање школованих медицинских сестара. Оно што је заједничко у послу сестара јесте приступ откривању и решавању здравствених проблема из различитих делокруга. Медицинске сестре-техничари чине основу здравственог система. Оне су присутне и помажу око порођаја, око неге новорођенчета, здравствене заштите деце, одраслих, неге и спровођења терапије оболелих, спровођењу кућне и палијативне неге, као предавачи у основним школама, присутне су у разним промоцијама здравља.

Најчешће су медицинске сестре веза између лекара и пацијента. Зато сестра мора да се труди да буде добар сарадник, а да притом изађе у сусрет пацијенту. У таквим ситуацијама догоди се да буде и неправедно осуђивана и од пацијента и од лекара. Медицинске сестре су професионалци у различитим областима здравствене заштите.

Сем стицања диплома неопходних за рад у професији, медицинске сестре-техничари су у обавези да се стално у току рада образују и прате савремене токове у нези и лечењу.

Поводом Међународног Дана сестринства огласио се Прогласом и Грански синдикат здравства и социјалне заштите „Независност“ у ОБ „Стефан Високи“, који је потписао председник Владимир Петковић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *