ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

На трагу (пише: Дејан Црномарковић)

Oзбиљан задатак локалне власти

У Великој Плани догодила се трагедија, хулигани су, ничим изазвани, испред једног кафића на смрт претукли младића, тинејџера, који је са друштвом изашао у ноћни провод.

Недавно, у Смедеревској Паланци други младић је сурово претучен у кафићу у строгом центру града. Такође, без разлога. Срећом, преживео је напад неколико монструма који су га ударали чак и флашом.

У два суседна града ноћни живот младих постао је крвава лутрија.

У Смедеревској Паланци хулигани редовно изазивају сукобе у касним сатима, викендом, празником и у време распуста. По правилу, без повода нападају младе који се нормално забављају. Према речима појединих угоститеља, типично је да су у групи и нападају „као хијене“, а сукобе започињу небулозним питањима, „шта ме гледаш“, „’де си пош’о“, „што ме гураш“ и слично.

Због насилног и вандалског понашања, неки од њих су већ регистровани у полицији, а самим тим и њихови родитељи су упознати са понашањем своје деце.

И управо одговорност родитеља је највећа јер они пружају основно и најважније васпитање. Следећи васпитни ниво је школа, а потом и држава са својим казнено-поправним методама.  

Међутим, у разореном друштву, са потпуно поремећеним системом вредности, у коме материјално сиромаштво траје деценијама, а исто толико народ се заслепљује тривијалним политичким сплеткама и фабрикованим „кризама“…, где је знање депласирано а „памет“ се купује на отвореној тезги или у партијским централама…, где се новац третира као највише божанство…, а људски живот је скоро безвредан – у таквом друштву почињу да владају правила чопора.

У таквом друштву „снага царује, док ум кладе ваља“, и на површину испливава најгоре у људима.

Млади хулигани који покушавају да се експонирају насиљем, производ су таквих породичних и општих друштвених односа.

Да би им се друштво супротставило, да би их поправило, прво мора да „призна“ да постоје, ту око нас, у комшилуку, у кући рођака или познаника.

То признање би помогло да буду препознати, можда чак и пре него што стигну да се јавно „изразе“ као насилници.

Они су видљиви на улици, у школи, кафићу, продавници…

Понашају се бахато, пуни себе и уверени у вредност својих „идеја“ и поступака.

Немају стид.

Охрабрују се опијатима.

Глупост им је у очима, а језик прост.

Задатак је озбиљан, јер одбрана од глупости је најтежи посао и, у том контексту, апсолутно треба подржати одлуку локалне власти у Смедеревској Паланци да нешто предузме на том плану и „змији стане на реп“.

Очекујем да и у пракси буде спроведено све што је предложено на недавно одржаној седници Савета за безбедност, коју је по хитном поступку сазвао председник Општине.

Наиме, власт је реаговала на насиље, ограничила ноћни рад угоститељских објеката и забранила продају алкохолних пића у свим продавницама после 22. Иницијативу су подржали и паланачки угоститељи и на свој начин супротставиће се насиљу.

Одлично, али не и довољно.

Од круцијалног значаја је стално и активно ноћно присуство полицијских патрола у граду, на местима где се одвија ноћни живот омладине.

Ове, значајне одлуке паланачке власти, изазвале су различита реаговања на друштвеним мрежама. Наравно, доминирала је подршка – али било је и „тражења длаке у јајету“ и свега онога што већ дуго спречава „Малог Перицу“ да одрасте.

Појавили су се и коментари о заштићеним младим хулиганима који, наводно, потичу из угледних градских породица.

Да се разумемо, породица која „произведе“ хулигана не може бити угледна, већ скоро саучесник у насиљу. А у покушају противзаконите заштите насилника – морално, материјално и кривично одговорна.

Јер, насилник је, најчешће, слика односа у кући из које је потекао.

Копија бруталног оригинала.

И зато никада немојте да посумњате у лековитост љубави којом испуњавате свој дом и васпитавате поколења.

Слобода се „купује“ главом и срцем, а не новцем и насиљем.

Живот је непроцењиво и непоновљиво богатство.

То је лекција коју сви морамо да научимо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *