ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Образовање

Образовни излет ученика ОШ „Радомир Лазић“: ПОСЕТИЛИ ТЕКЕРИШ, МАЧКОВ КАМЕН И ВАЉЕВО

DSC08948У част прославе великог јубилеја, стогодишњице од почетка Првог светског рата, ОШ „Радомир Лазић“ организовала је образовни излет за ученике седмог и осмог разреда. Њих четрдесет је, у пратњи наставника, 20. септембра посетило село Текериш (место почетка Церске битке) и обишло тамошњи музеј, Мачков камен (место једне од најкрвавијих битака у Првом светском рату) и Ваљево.

Излет је организовао предметни наставник историје Дамир С. Живковић, дипломирани историчар.

DSC08957Поред Текериша најзначајнија посета била је Спомен костурници на Мачковом камену- месту вођења најтеже и најкрвавије битке, коју је водила Српска војска, у Првом светском рату. Киша је омела дуже задржавање, али су ученици испред Спомен костурнице чули кратко предавање о самом боју. Наставник Живковић је посебно ученицима нагласио важност ове битке за саме Азањце због великог броја погинулих (33) и рањених (13) азањских ратника. Ове бројке представљају резултат последњих истраживања, али су свакако и веће.

На крају излета ученици су посетили Ваљево у којем је била смештена ратна болница током рата. Због припремања нове изложбе није било могућепосетити Музеј па је време проведено у обиласку и разгледању центра Ваљева.

DSC09052Општи је утисак свих, и ученика и наставника, да је излет био успешан и поред нестабилног времена и дугог путовања, а и због чињенице да су готово сви, по први пут, били у овом делу  Србије.

За датум извођења овог излета изабран је 20. септембар због чињенице да су у том периоду 1914. године вођене изузетно тешке борбе за Мачков камен. Ово је био први од два излета који су планирани у част прославе поменутог јубилеја. Други излет би требало да се организује до краја календарске 2014. године на којем ће ученици посетити Лазаревац (Спомен костурницу страдалих у Колубарској бици) и Београд (изложба у Историјском музеју посвећена ратној 1914. години).

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *