Obrazovni izlet učenika OŠ „Radomir Lazić“: POSETILI TEKERIŠ, MAČKOV KAMEN I VALJEVO

DSC08948U čast proslave velikog jubileja, stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, OŠ „Radomir Lazić“ organizovala je obrazovni izlet za učenike sedmog i osmog razreda. Njih četrdeset je, u pratnji nastavnika, 20. septembra posetilo selo Tekeriš (mesto početka Cerske bitke) i obišlo tamošnji muzej, Mačkov kamen (mesto jedne od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu) i Valjevo.

Izlet je organizovao predmetni nastavnik istorije Damir S. Živković, diplomirani istoričar.

DSC08957Pored Tekeriša najznačajnija poseta bila je Spomen kosturnici na Mačkovom kamenu- mestu vođenja najteže i najkrvavije bitke, koju je vodila Srpska vojska, u Prvom svetskom ratu. Kiša je omela duže zadržavanje, ali su učenici ispred Spomen kosturnice čuli kratko predavanje o samom boju. Nastavnik Živković je posebno učenicima naglasio važnost ove bitke za same Azanjce zbog velikog broja poginulih (33) i ranjenih (13) azanjskih ratnika. Ove brojke predstavljaju rezultat poslednjih istraživanja, ali su svakako i veće.

Na kraju izleta učenici su posetili Valjevo u kojem je bila smeštena ratna bolnica tokom rata. Zbog pripremanja nove izložbe nije bilo mogućeposetiti Muzej pa je vreme provedeno u obilasku i razgledanju centra Valjeva.

DSC09052Opšti je utisak svih, i učenika i nastavnika, da je izlet bio uspešan i pored nestabilnog vremena i dugog putovanja, a i zbog činjenice da su gotovo svi, po prvi put, bili u ovom delu  Srbije.

Za datum izvođenja ovog izleta izabran je 20. septembar zbog činjenice da su u tom periodu 1914. godine vođene izuzetno teške borbe za Mačkov kamen. Ovo je bio prvi od dva izleta koji su planirani u čast proslave pomenutog jubileja. Drugi izlet bi trebalo da se organizuje do kraja kalendarske 2014. godine na kojem će učenici posetiti Lazarevac (Spomen kosturnicu stradalih u Kolubarskoj bici) i Beograd (izložba u Istorijskom muzeju posvećena ratnoj 1914. godini).

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.