OŠ „Olga Milošević“: MEĐUNARODNO ISTRAŽIVANJE RAZVOJA ČITALAČKE PISMENOSTI – PIRLS 2021.

OŠ ,,Olga Milošević“ učestvovala je u PIRLS istraživanju (Progress in International Reading Literacy Study). Ovo istraživanje organizuje Međunarodna agencija za evaluaciju obrazovnih postignuća učenika, IEA. Pirls 2021. je peto međunarodno istraživanje učeničkih postignuća koje organizuje IEA, a koje je posvećeno unapređenju nastave i procesa razumevanja čitanja kod učenika četvrtog razreda.

PIRLS studija je prvi put realizovana 2001. godine i od tada obezbeđuje međunarodno uporedive podatke i postignuća dece u čitanju nakon četiri godine školovanja. Čitanje je verovatno najvažnija veština koju dete može da razvije i krucijalna je za postizanje uspeha kako u školi tako i kasnije u životu. Više od 60 zemalja  je uključeno, a Republika Srbija prvi put učestvuje u ovako važnom međunarodnom projektu.

Namera realizovanja studije nije da se na bilo koji način individualno procenjuju učnici, vać će prikupljeni podaci pomoći da se prati funkcionisanje obrazovnog sistema u svetu, kao i da se obezbede relevantne informacije o našem obrazovnom sistemu, bez otkrivanja identiteta osoba ili ustanova koje su učestvovale u istraživanju.

Naša škola odabrana je od strane Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da učestvuje u ovoj studiji sa jednim odeljenjem četvrtog razreda,  i to odeljenje IV1, učiteljice Slađane Celić.

U ponedeljak, 1. marta u našoj školi je realizovano testiranje učenika IV1 koji su uživali čitajući dva teksta i odgovarajući na pitanje o njima. Posle toga su popunili po upitnik koji je takođe anoniman, ali po određenoj šifri dodeljen svakom učeniku njegov da bi se upoređivanjem testa i upitnika istog učenika dobili precizniji podaci. Upitnike sa posebnim pitanjima namenjenim njima, popunjavali su i roditelji učenika, učiteljica i direktor škole. Tekstovi koje su učenici čitali, kao i pitanja na koja su odgovarali bili su u posebnim test knjižicama i svaki učenik je imao samo njegovu test knjižicu koja je sa drugačijim tekstovima od ostalih. Pre testiranja su svi roditelji učenika potpisali saglasnost za učešće njihovog dete u PIRLS istraživanju. Na kraju testiranja, učenici su dobili poklone koji su u školu uz kompletan materijal za testiranje stigli iz Nacionalnog centra (Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja).

Za komunikaciju sa Zavodom i realizovanje testiranja u školi bila je zadužena Ivana Lukić, školski bibliotekar. Ona je u ovoj studiji imala ulogu školskog koordinatora i adinistratora testiranja za koje je prošla obuke koje su od strane ZUOV-a organizovane onlajn, preko ZOOM platforme.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.