Državni sekretar u Ministarstvu prosvete posetio Smederevsku Palanku: UNAPREĐENJE OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA

Na inicijativu predsednika Opštine, Nikole Vučena, državni sekretar u ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr. Ivica Radović, posetio je Smederevsku Palanku. Na radnom sastanku, koji je održan u kabinetu predsednika, govorilo se o unapređenju osnovnog i srednjeg obrazovanja, a glavna tema je bila plan upisa na dualne obrazovne profile.

Državni sekretar zadužen za tehnološki razvoj i inovacije istakao je da se jedan od koncepta visokoškolskog obrazovanja usmeri u poljoprivredu. Kako je naveo, to će biti od velikog značaja za opštinu Smederevska Palanka, posebno što je to opština koja ima oko 400 kvadratnih kilometara poljoprivredne površine, a najveći broj stanovnika bavi se upravo poljoprivredom. Na taj način mladi će biti motivisani da ostanu u svom gradu, u kome mogu da se školuju i da nastave da rade u struci.

– Palanka je prepoznatljiva po Institutu za povrtarstvo, koji od pre godinu dana nije Privredno društvo nego Ustanova, i nalazi se pod direktnom nadležnošću Ministrastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – istakao je Radović.
On je rekao i da ovde nije reč samo o srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju, već će se steći uslovi za one koji će svoja znanja iskoristiti kroz naučno istraživačke radove.
-Spojiti školski i naučni sistem je kruna u jednom gradu i izuzetno mi je drago da ova inicijativa dolazi od predsednika Opštiine – rekao je Radović.

Predsednik Opštine Nikola Vučen zahvalio je državnom sekretaru Radoviću na poseti, i naglasio značaj tema o kojima je razgovarano.

-Želimo da unapredimo dualno obrazovanje u obrazovnom suistemu naše opštine, a prof. Radović je tu našu inicijativu prepoznao. Siguran sam da ćemo kroz dualno obrazovanje pružiti mogućnost mladima, svršenim studentima i srednjoškolcima zapošljavanje u svom gradu. Prepoznatljivi smo bili po fabrici Goša, sada po korejskoj fabrici Kjungšin Kejb i naravno po Institutu za povrtarstvo. Uz pomoć Ministarstva prosvete u narednom periodu, uz obezbeđivanje svih neophodnih uslova i ulaganja vratićemo veru u naše obrazovne institucije, a Palanka će biti poznata i po najboljim kadrovima – rekao je Vučen.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.