OŠ ”Olga Milošević”: NOVI PROJEKAT U OKVIRU PROGRAMA ERAZMUS+

Projektni tim Osnovne škole ,,Olga Milošević“ je postigao veliki uspeh. Evropska komisija i Fondacija Tempus prepoznale su kvalitet projektne prijave i odobrile novi projekat pod nazivom OUT AND ABOUT – DEVELOPING FUNCTIONAL KNOWLEDGE THROUGH OUTDOOR LEARNING. Period sprovođenja je od 1. januara 2022. godine do 31. decembra 2023. godine.

Partneri u projektu su škole “Dr Kamil Tarhan“ iz Mersina (Turska), Osnovna škola “Demenika“ iz Patre (Grčka), Osnovna škola “Zabar B“ sa Malte i Učiteljski fakultet iz Jagodine.

Cilj projekta je da se primenom ambijentalne nastave u nastavi, prevashodno prirodnih nauka, podstakne razvoj funkcionalnog znanja kod učenika. Časovi će biti održavani na različitim lokacijama u gradu i u zemlji. Učenici će imati priliku da gradivo određenih predmeta i grupe predmeta savladavaju u muzeju „Nikola Tesla“, Botaničkoj bašti „Jevremovac“, „Prirodnjačkom centru Srcije“ u Svilajncu, Kompaniji „Henkel“ u Kruševcu, fabrici „Zastava“ u Kragujevcu, Lepenskom Viru i brojnim drugim ustanovama, kompanijama i lokacijama u prirodi.

Drugovi iz partnerskih škola će učiti na lokacijama kao što su Kapadokija, Olimpija, Epidaurus, Akrpoljski muzej, Mikena, Hagar kim, Valeta…

Nastavnici će kreirati svoje časove tako da predviđeno gradivo bude interaktivno usvajano i povezano sa situacijama iz stvarnog života. Na ovaj način kod učenika se podiže stepen motivacije za učenjem, a proces učenja je lakši, zanimljiviji, uspešniji i svrsishodniji.

U okviru projekta planirano je nekoliko mobilnosti nastavnika i učenika. Grupa učenika će posetiti školu na Malti u oktobru 2023. godine, a nastavnici će učestvovati na seminarima i sastancima u školama u Grčkoj, Turskoj i na Malti.

Na kraju projekta, partnerske škole će izraditi priručnik koji će biti objavljen na sajtu Evropske komisije i svoja iskustva, znanja i veštine podeliti sa edukatorima širom Evrope.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.