Protest prosvetnih radnika u Beogradu

verbic_0_0_468X10000Prosvetni radnici, članovi dva reprezentativna sindikata, organizuju 17. marta protest u Beogradu i jednodnevnu potpunu obustavu rada, tražeći bolji materijalni položaj.
Protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, a okupljanje je zakazano u podne.
Planirano je da predstavnici sindikata svoje zahteve upute narodnim poslanicima, predstavnicima Vlade Srbije i ministru prosvete Srđanu Verbiću.
Dva prosvetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta od 17. novembra prošle godine. Sindikati traže da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata u javnom sektoru i da se donese zakon kojim će biti uređeni platni razredi u državnoj službi.
Zahtev je i da im se omogući potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za tekuću godinu, jer ih je, kako su ocenili, Ministarstvo prosvete ucenilo da prvo moraju da prekinu štrajk, pa tek onda potpišu taj dokument.
Inače, dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“, potpisali su poseban kolektivni ugovor i prekinuli štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.