ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Образовање

У средњој школи „Жикица Дамњановић“ обележен Међународни дан медицинских сестара и техничара

PRIVREDA_SESTRE_160512_135747Поводом Међународног дана медицинских сестара и техничара, који се обележава 12. маја, ученици Средње школе „Жикица Дамњановић“ у Смедеревској Паланци приредили су програм којим су присутне подсетили на почетке сестринства и зачетницу борбе за права медицинских радника Флоренс Најтингел.

Како сами ученици кажу, програм су посветили свим медицинским сестрама и техничарима који су стубови здравственог система наше земље и чувари здравља нације.

Програмом је обухваћен историјат сестринства, а ученици су у сарадњи са својим професорима припремили и одговарајуће костиме и сценографију. Акценат је стављен на основне захтеве овог занимања, а то су: професионалност, добра организованост, посвећеност, знање, емпатија, спремност да се искуство преноси на млађе колеге, али и свест о одговорности коју носе брига и старање за људски живот.

Говорило се о чињеници да је свакодневно усавршавање императив ове професије, а да су медицинске сестре увек спремне да своје знање и умеће подигну на виши ниво, да пацијенте подстакну на активно учење вештине очувања здравља током читавог њиховог живота. Скренути пажњу на значај медицинских сестара био је главни циљ програма, а изреком „Када спасеш један живот онда си херој, а када спасеш стотине живота онда си медицинска сестра“, најбоље је објашњена њихова улога у друштву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *