ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Образовање

Захтев Општинског одбора Синдиката образовања Смедеревске  Паланке Министарству просвете за укидање завршног испита ученика осмог разреда на територији целе Републике Србије за школску 2013/2014. 

60562534На седници Општинског одбора синдиката образовања Смедеревске Паланке, која је одржана 22.04.2014. године, заузет је јединствен став да се ученици осмог разреда ослободе полагања завршног испита.

У прилог овоме иду следеће чињенице:

–       У земљи је ванредно стање због поплава (две трећине земље је поплављено), многе школе још не раде.

–     У поплављеним подручјима водила се борба за спашавање живота и имовине, и у тим условима учење је морало да буде стављено у други план.

–    Познато је и то да је велики број људи остао без крова над главом, а самим тим и њихова деца која су доживела трауму за цео живот.

–   Многи ученици који нису били поплављени, добровољно су се јављали и помагали у прикупљању и разношењу воде и хране за угрожена лица, чиме су показали хуманост на делу.

–    Свесни смо да у оваквим условима ученици осмог разреда нису били у могућности да се посвете учењу, па самим тим сви ученици осмог разреда на територији Републике Србије неће бити у истом положају и под истим условима, јер ученици који су имали среће да не буду поплављени биће у предности. Где су онда дечја права о којима увелико говоримо само када треба казнити неког наставника или родитеља. Сада нико и не помишља да помене дечја права и једнаке услове за све.

–      Из поплављеног подручја предлажемо да донесете уредбу којом би ученици осмог разреда били ослобођени полагања завршног испита, а новац који би био утрошен за организацију испита, могао би да се искористи у хуманитарне сврхе, као помоћ лицима настрадалим у поплавама и за санацију поплављених подручја.

 

Захваљујемо на разумевању,

Председник Општинског одбора синдиката образовања

Мирослав Михајловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *