Zahtev Opštinskog odbora Sindikata obrazovanja Smederevske  Palanke Ministarstvu prosvete za ukidanje završnog ispita učenika osmog razreda na teritoriji cele Republike Srbije za školsku 2013/2014. 

60562534Na sednici Opštinskog odbora sindikata obrazovanja Smederevske Palanke, koja je održana 22.04.2014. godine, zauzet je jedinstven stav da se učenici osmog razreda oslobode polaganja završnog ispita.

U prilog ovome idu sledeće činjenice:

–       U zemlji je vanredno stanje zbog poplava (dve trećine zemlje je poplavljeno), mnoge škole još ne rade.

–     U poplavljenim područjima vodila se borba za spašavanje života i imovine, i u tim uslovima učenje je moralo da bude stavljeno u drugi plan.

–    Poznato je i to da je veliki broj ljudi ostao bez krova nad glavom, a samim tim i njihova deca koja su doživela traumu za ceo život.

–   Mnogi učenici koji nisu bili poplavljeni, dobrovoljno su se javljali i pomagali u prikupljanju i raznošenju vode i hrane za ugrožena lica, čime su pokazali humanost na delu.

–    Svesni smo da u ovakvim uslovima učenici osmog razreda nisu bili u mogućnosti da se posvete učenju, pa samim tim svi učenici osmog razreda na teritoriji Republike Srbije neće biti u istom položaju i pod istim uslovima, jer učenici koji su imali sreće da ne budu poplavljeni biće u prednosti. Gde su onda dečja prava o kojima uveliko govorimo samo kada treba kazniti nekog nastavnika ili roditelja. Sada niko i ne pomišlja da pomene dečja prava i jednake uslove za sve.

–      Iz poplavljenog područja predlažemo da donesete uredbu kojom bi učenici osmog razreda bili oslobođeni polaganja završnog ispita, a novac koji bi bio utrošen za organizaciju ispita, mogao bi da se iskoristi u humanitarne svrhe, kao pomoć licima nastradalim u poplavama i za sanaciju poplavljenih područja.

 

Zahvaljujemo na razumevanju,

Predsednik Opštinskog odbora sindikata obrazovanja

Miroslav Mihajlović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.