ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Огласи - обавештења

Обавештење Општине Смедеревска Паланка: МЕРЕ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ЕКСТРЕМНИХ ВРУЋИНА

Из Општине Смердеревска Паланка, Одељења за послове одбране и ванредне ситуације добили смо Обавештење које преносимо у целости:

 

 

Република Србија

ОПШТИНА СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА

Број: 82-8/2017-III/5

Четвртак, 3. август 2017.

В.Ђ.

ТЕЛЕВИЗИЈА «ЈАСЕНИЦА»

РАДИО «НОВА»

«НЕДЕЉНИК»

«ПАЛАНАЧКЕ НОВИНЕ»

ПОРТАЛ «ПАЛАНКА ДАНАС»

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

 

Према прогнози Републичког хидро-метеоролошког завода, од четвртка 3. до среде 9. августа очекује се екстремно топло време, па је за ове дане проглашен црвени метео-аларм, за целокупно подручје Србије.

 

Ектсремне метеоролошке прилике захтевају примену одговарајућих мера, укључујући и препоруке грађанима како да се понашају за време прогнозираног топлотног таласа. У том смислу:

 

  1. Цистерна за пијаћом водом биће стационирана код фонтане у центру града, од 10 до 15 часова;

 

  1. Биће појачана приправност интервентнних и дежурних служби Болнице и Дома здравља, као и екипа патронажне службе.

 

  1. Послодавцима се препоручује да спроведу организацију рада на начин да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених, нарочито у периоду од 11 до 16 часова;

 

  1. У случајевима када се рад на отвореном не може избећи у поменутом интервалу, треба применити организационе, техничке и здравствене промене режима рада, што подразумева чешће паузе, уз обезбеђивање довољних количина воде и безалкохолних напитака, простора где запослени могу да се склоне од сунца, обезбеђивање и пружање прве помоћи уколико дође до здравствених проблема запослених изазваних врућином, и чешће смене радника који су иложени директном сунчевом зрачењу;

 

  1. Житељима наше општине који током трајања прогнозираног тропског таласа не морају да иду на посао, саветује се да не излазе напоље у интервалу од 11 до 16 часова, да редовно узимају довољну количину течности, да бораве у расхлађеним просторијама. Грађанима се препоручује да носе флашицу са водом, и да се сунцу не излажу без капе или сунцобрана, да се уздрже од конзумирања алкохола, и да избегавају управљање моторним возилима у најтоплијем делу дана.

 

  1. Становништву које живи на селу препоручује се да послове на отвореном не обавља у време од 11 до 16 часова.

 

Ове препоруке посебно се односе на старија лица и хроничне болеснике.

 

  1. Имајући у виду да најављене временске прилике погодују избијању и ширењу пожара, апелује се на грађане да се придржавају прописа којима се забрањује паљење ватре на отвореном, паљење траве, стрњике, врзине и сличног, као и да не бацају опушке цигарета и шибице у природи или парковима.

 

ЖМ

 

Помоћник председника општине

Смедеревска Паланка,

Милица Деспотовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *