Obaveštenje Opštine Smederevska Palanka: MERE ZA VREME TRAJANjA EKSTREMNIH VRUĆINA

Iz Opštine Smerderevska Palanka, Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije dobili smo Obaveštenje koje prenosimo u celosti:

 

 

Republika Srbija

OPŠTINA SMEDEREVSKA PALANKA

Broj: 82-8/2017-III/5

Četvrtak, 3. avgust 2017.

V.Đ.

TELEVIZIJA «JASENICA»

RADIO «NOVA»

«NEDELjNIK»

«PALANAČKE NOVINE»

PORTAL «PALANKA DANAS»

 

 

O B A V E Š T E Nj E

 

 

Prema prognozi Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, od četvrtka 3. do srede 9. avgusta očekuje se ekstremno toplo vreme, pa je za ove dane proglašen crveni meteo-alarm, za celokupno područje Srbije.

 

Ektsremne meteorološke prilike zahtevaju primenu odgovarajućih mera, uključujući i preporuke građanima kako da se ponašaju za vreme prognoziranog toplotnog talasa. U tom smislu:

 

  1. Cisterna za pijaćom vodom biće stacionirana kod fontane u centru grada, od 10 do 15 časova;

 

  1. Biće pojačana pripravnost interventnnih i dežurnih službi Bolnice i Doma zdravlja, kao i ekipa patronažne službe.

 

  1. Poslodavcima se preporučuje da sprovedu organizaciju rada na način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih, naročito u periodu od 11 do 16 časova;

 

  1. U slučajevima kada se rad na otvorenom ne može izbeći u pomenutom intervalu, treba primeniti organizacione, tehničke i zdravstvene promene režima rada, što podrazumeva češće pauze, uz obezbeđivanje dovoljnih količina vode i bezalkoholnih napitaka, prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih izazvanih vrućinom, i češće smene radnika koji su iloženi direktnom sunčevom zračenju;

 

  1. Žiteljima naše opštine koji tokom trajanja prognoziranog tropskog talasa ne moraju da idu na posao, savetuje se da ne izlaze napolje u intervalu od 11 do 16 časova, da redovno uzimaju dovoljnu količinu tečnosti, da borave u rashlađenim prostorijama. Građanima se preporučuje da nose flašicu sa vodom, i da se suncu ne izlažu bez kape ili suncobrana, da se uzdrže od konzumiranja alkohola, i da izbegavaju upravljanje motornim vozilima u najtoplijem delu dana.

 

  1. Stanovništvu koje živi na selu preporučuje se da poslove na otvorenom ne obavlja u vreme od 11 do 16 časova.

 

Ove preporuke posebno se odnose na starija lica i hronične bolesnike.

 

  1. Imajući u vidu da najavljene vremenske prilike pogoduju izbijanju i širenju požara, apeluje se na građane da se pridržavaju propisa kojima se zabranjuje paljenje vatre na otvorenom, paljenje trave, strnjike, vrzine i sličnog, kao i da ne bacaju opuške cigareta i šibice u prirodi ili parkovima.

 

ŽM

 

Pomoćnik predsednika opštine

Smederevska Palanka,

Milica Despotović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *