ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Писма читалаца

Писма редакцији: ДИРЕКТОР ДИС-А МЕ САСЛУШАВА У СВОЈОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ… (3)

На дан Светог Саве, 27.01.2014. године, Министарство рада званично уписује-одобрава рад синдикалне организације ДИС.

Дана 30.01.2014. године генерални директор компаније ДИС писменим путем се обавештава о мом именовању. Пре тога сам био распоређен на радном месту продавца, а крајем тог дана добијам анекс уговора и ниже радно место магационера.

Од дана достављања Одлуке о мом именовању на мене се у компанији врши веома велики притисак и малтретирање од стране руководства.

Дана 07.02.2014. одлазим у канцеларију директора, када ми је он рекао да увек „саслушава уз присуство два сведока“ и да ће сада да ме „саслушава“. У канцеларији су присутна два сведока, двојица пословођа. Рекао је „ово су моји сведоци и окренуо се ка њима и питао их „јел плафон бео?“, они одговарају „јесте шефе“, опет их пита „јел плафон црн?“ они одговарају „јесте шефе“.

Онда се окреће ка мени и пита их „јел он мене напада?“, они одговарају „јесте шефе“. Након тога је почело „саслушање“. Директор ми је рекао како морам да седим, како да држим руке, да га гледам у очи, да га слушам и да кратко и јасно одговарам. Онда ми је рекао да је то пракса у компанији ДИС и да је он као директор добио такво наређење. Рекао је да има термин „саслушања“. Цео разговор је текао на тему синдиката и мог синдикалног ангажовања, уз питања, ко сам ја да оснивам синдикат, да на тај начин рушим углед компаније, ко су чланови синдиката, да поименично кажем кога представљам, захтевао је да му објасним како синдикат делује, шта стоји у статуту синдиката, да сам необразован јер немам пет факултета и не говорим бар три страна језика. Затим ми је понудио да „поштено и људски“ потпишем споразумни раскид радног односа, што ја нисам хтео да прихватим, након чега ми је рекао да признам да ме је „та секта завела“ и да сам или луд или на тешким дрогама, а из разлога „што им качим сотону на врат“.

Шта да кажем после свега; „саслушање“ је било изузетно непријатно и стресно, тако да сам једва са посла отишао кући и целу ноћ нисам могао да спавам, а због чега су моја супруга и деца такође били видно узнемирени. О овом догађају је лично писменим путем (писмо са повратницом) и мејлом обавештен генерални директор компаније ДИС. До данашњег дана нисам добио никакав одговор а у међувремуну није покренут поступак.

 

Ивица Костић

(аутор је председник Самосталног синдиката у компанији ДИС)

2 thoughts on “Писма редакцији: ДИРЕКТОР ДИС-А МЕ САСЛУШАВА У СВОЈОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ… (3)

  • Kad je gospodin tako pametan i sposoban,sto ne xzakupi neki lokal i ne otvori str…pa nek onda organizuje sindikat u sojoj firmi.Eee proslo je vreme samoupravljanja .

    Reply
  • Sindikat radnika nije „izmisljen“ u doba samoupravljanja vec mnogo ranije a sluzi da bi se zastitila prava radnika upravo od ovakvih bahatih likova. Ako ste protiv formiranja sindikata, onda use i u svoje kljuse…. radite sami pa ce i sva zarada biti samo vasa! Sve ostalo je vracanje u robovlasnistvo!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *