Pisma redakciji: DIREKTOR DIS-A ME SASLUŠAVA U SVOJOJ KANCELARIJI… (3)

Na dan Svetog Save, 27.01.2014. godine, Ministarstvo rada zvanično upisuje-odobrava rad sindikalne organizacije DIS.

Dana 30.01.2014. godine generalni direktor kompanije DIS pismenim putem se obaveštava o mom imenovanju. Pre toga sam bio raspoređen na radnom mestu prodavca, a krajem tog dana dobijam aneks ugovora i niže radno mesto magacionera.

Od dana dostavljanja Odluke o mom imenovanju na mene se u kompaniji vrši veoma veliki pritisak i maltretiranje od strane rukovodstva.

Dana 07.02.2014. odlazim u kancelariju direktora, kada mi je on rekao da uvek „saslušava uz prisustvo dva svedoka“ i da će sada da me „saslušava“. U kancelariji su prisutna dva svedoka, dvojica poslovođa. Rekao je „ovo su moji svedoci i okrenuo se ka njima i pitao ih „jel plafon beo?“, oni odgovaraju „jeste šefe“, opet ih pita „jel plafon crn?“ oni odgovaraju „jeste šefe“.

Onda se okreće ka meni i pita ih „jel on mene napada?“, oni odgovaraju „jeste šefe“. Nakon toga je počelo „saslušanje“. Direktor mi je rekao kako moram da sedim, kako da držim ruke, da ga gledam u oči, da ga slušam i da kratko i jasno odgovaram. Onda mi je rekao da je to praksa u kompaniji DIS i da je on kao direktor dobio takvo naređenje. Rekao je da ima termin „saslušanja“. Ceo razgovor je tekao na temu sindikata i mog sindikalnog angažovanja, uz pitanja, ko sam ja da osnivam sindikat, da na taj način rušim ugled kompanije, ko su članovi sindikata, da poimenično kažem koga predstavljam, zahtevao je da mu objasnim kako sindikat deluje, šta stoji u statutu sindikata, da sam neobrazovan jer nemam pet fakulteta i ne govorim bar tri strana jezika. Zatim mi je ponudio da „pošteno i ljudski“ potpišem sporazumni raskid radnog odnosa, što ja nisam hteo da prihvatim, nakon čega mi je rekao da priznam da me je „ta sekta zavela“ i da sam ili lud ili na teškim drogama, a iz razloga „što im kačim sotonu na vrat“.

Šta da kažem posle svega; „saslušanje“ je bilo izuzetno neprijatno i stresno, tako da sam jedva sa posla otišao kući i celu noć nisam mogao da spavam, a zbog čega su moja supruga i deca takođe bili vidno uznemireni. O ovom događaju je lično pismenim putem (pismo sa povratnicom) i mejlom obavešten generalni direktor kompanije DIS. Do današnjeg dana nisam dobio nikakav odgovor a u međuvremunu nije pokrenut postupak.

 

Ivica Kostić

(autor je predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji DIS)

You may also like...

2 Responses

  1. Darko kaže:

    Kad je gospodin tako pametan i sposoban,sto ne xzakupi neki lokal i ne otvori str…pa nek onda organizuje sindikat u sojoj firmi.Eee proslo je vreme samoupravljanja .

  2. kveca kaže:

    Sindikat radnika nije „izmisljen“ u doba samoupravljanja vec mnogo ranije a sluzi da bi se zastitila prava radnika upravo od ovakvih bahatih likova. Ako ste protiv formiranja sindikata, onda use i u svoje kljuse…. radite sami pa ce i sva zarada biti samo vasa! Sve ostalo je vracanje u robovlasnistvo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *