Kako će mladi inženjeri da se zaposle?

safe-work-2-800x500Sretoh pre nekoliko dana jednog poznanika, diplomiranog ekonomistu, pomalo zamišljenog i zabrinutog.

-Gde si, šta radiš…?

-Ponovo tražim posao.

-Opet!? Što?

Čovek mi ispriča da je pre 10-ak godina, kada je takođe po n-ti put ostao na ulici, čuo da se promenio „Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu“ i da je omogućeno da se, osim inženjera zaštite na radu, tim poslovima mogu baviti i druga lica.

Čak više nije bila neophodna ni VŠ ili VSS, mogao je i treći stepen srednje škole. Uz položen stručni ispit pred komisijom u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Da bi se pre godinu dana opet promenio Zakon: sad iznova ne mogu mnogi, nego samo neki. Ne baš samo inženjeri ZNR, ali ne mogu društvene i mnoge druge nauke, već samo: tehnički fakulteti, neki smerovi na PMF-u i zdravstveni radnici. Čak ne mogu ni pravnici, iako je trećina stručnog ispita pravo (zakoni, uredbe, direktive, pravilnici itd), a u praksi i više od 40 odsto posla je vezano za pravnu struku.

Ali mogu stomatolozi i lekari!!!

Možete li da zamislite lekara, koji umesto slušalica nosi šlem, i na gradilištu proverava tehničku ispravnost radnih mašina. Ili zubara, koji umesto. ”Otvorite usta!” govori ”Ogradite iskop!”.

Ali, eto – tako je.

Ko nije iz navedenih struka, a od ranije ima sertifikat za obavljanje ovih poslova i višegodišnje iskustvo, na dalje će moći da sedi u kancelariji ili da bude lice za bezbednost nekog STR-a, škole ili kafane. Ako nekom gazdi tako nešto treba. Gradilišta, pumpe, industrija – ćao, nema više.

Međutim, čak nije u tome najveći problem. Ni prvi ni poslednji kojima se večna tranzicija u Srbiji obija o glavu. Veći problem je što novi Zakon o BiZNR krši Ustav! Naime, od trenutka donošenja prošle jeseni ovaj Zakon ima odložen početak primene na dve godine. Ko se 1. decembra 2018. zatekne da radi navedene poslove imaće rok od 5 godina da se doškoluje. Ako u tom periodu ne uspe – neće više moći da ostane na tom radnom mestu. To važi za sve, osim za zaposlene u agencijama koje pružaju usluge bezbednosti i zdravlja na radu. One moraju da prilagode svoje poslovanje u roku od godinu dana od donošenja Zakona! A to je 1. decembar ove godine. Što znači da su zaposleni u ovim agencijama građani drugog reda u odnosu na zaposlene u svim ostalim firmama, tj: imaju sedam puta kraći rok da zadrže svoj posao. U prevodu: – suspendovana su im ustavom garantovana prava na rad pod jednakim uslovima u odnosu na ostale građane ove zemlje.

A najzanimljivije je što se i dalje dozvoljava da oni koji po novom Zakonu ne ispunjavaju uslove i dalje polažu  i dobijaju sertifikate za posao kojim uskoro neće moći da se bave. Ali, ko te pita. Ispiti se plaćaju, seminari, udžbenici, kotizacije. Neko tu lepo tezgari, neko dobije pravo da obavlja posao na neko vreme. A posle – kako bude. U Srbiji je ionako uglavnom sve stihija, i život od danas do sutra.

 

P.S. Po novom Zakonu, u Agencijama će moći da rade prevashodno diplomirani inženjeri ZNR i ljudi navedenih struka sa najmanje tri godine radnog iskustva u struci. Postavlja se pitanje: kako će mladi inženjeri da se zaposle?

Gde će sticati iskustva, ako je uslov za zaposlenje da prethodno rade tri godine u struci?

 

(ime autora teksta poznato redakciji)

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *