ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Писма читалаца

Реаговање на текст „Новчаник пун подршке“ објављен у 202. броју „Паланачких“

У нашу редакцију стигло је реаговање на текст „Новчаник пун подршке“ који смо објавили у 202. броју „Паланачких“ у штампаном и елекронском издању. По Закону о информисању текст реаговања објављујемо у целини.

НЕЗАВИСНЕ ВАРОШКЕ НОВИНЕ

ПАЛАНАЧКЕ

Смедеревска Паланка

ул. Првог српског устанка број 2

ОДГОВОРНОМ УРЕДНИКУ ЗАХТЕВ ЗА ОБЈАВЉИВАЊЕ ОДГОВОРА

У број 202 од 30.01.2017. гoдине објављен је чланак насловљен „НОВЧАНИК ПУН ПОДРШКЕ“ у којем је изнето више злонамерних, нетачних и увредљивих квалификација на мој рачун.

Захтевам да у складу са чл. 86 и 87 Закона о информисању објавите мој

ОДГОВОР

У број 202 од 30.01.2017. године објављен је чланак насловљен „НОВЧАНИК ПУН ПОДРШКЕ“ у којем је изнето више злонамерних, нетачних и увредљивих квалификација на мој рачун.

У том чланку пише да је недавно смењено општинско руководство трошило новац грађана по својој вољи и интересу, између осталог да би обезбедили подршку одборника своје партије.

Као илустрација таквог понашања, наводи се да је преко уговора о ауторском хонорару за режирање позоришне представе у Градском аматерском позоришту, и то аутору без значајнијег позоришног искуства, исплаћено 331.326,оо динара у бруто износу одборнику Павлу Јозићу.

Уговор о ауторском хорару за режирање позоришне представе „Пазарни дан“ закључен је дана 7. октобра 2016. године између Установе Културни центар Смедеревска Паланка и Павла Јозића. Установу заступа и у том уговору је био потписник, директор Слободан Тошић, који није члан СНС.

Уговором је предвиђено да режирам позоришну представу „Пазарни дан“, да извршим избор музике и костима, да дам идејни предлог за израду сценографије и да дизајнирам позоришни плакат и други рекламни материјал за потребе ове представе.

Чланом 2 уговора предвиђен је ауторски хонорар у износу од 225.000,оо динара који ће се исплатити у 5 месечних рата по 45.000,оо динара.

Нетачно и злонамерно, а за мене увредљиво, у овом чланку је написано да је новац исплаћен да би се обезбедила подршка општинском руководству а не као награда за стручан и квалитетан уметнички рад. Тиме се перфидно провлачи да сам као личност поткупљив и склон малверзацијама и да исплаћени новац нема везе са мојим радом.

Квалификација да сам аутор без значајнијег позоришног искуства поред поред тога што је увредљива је и нетачна. На Академији уметности Универзитета у Бањој Луци дипломирао сам 2011. године и од тада сам као драматург или режисер учествовао у постављању више од 10 представа за позоришта у Смедеревској Паланци, Великој Плани, Требињу, Тузли и Бања Луци. Добитник сам прве награде на Републичкој смотри гимназијских позоришта у Крагујевцу 2010. године, затим награде за режију и сценографију на Фестивалу омладинских позоришта у Јагодини и других награда тако да се не може рећи да сам „без значајнијег позоришног искуства“.

Посебно истичем да је представа „Пазарни дан“ добила врло добре критике, нарочито од сарадника листа Независне варошке новине „Паланачке“, господина Владимира Ђурђевића, који је листу у „Недељник“ од 26.12.2016. године написао да: “Пазарни дан у режији Павла Јозића је представа која подсећа на славне моменте из историје паланачког позоришта. Не само по занатским карактеристима, умећу читања текста или добрим глумачким достигнућима“.

Из свега изложеног може се закључити да сам се постављања преставе „Пазарни дан“ прихватио из уметничких разлога и из жеље да дам свој допринос раду Градског аматерског позоришта Паланка а новац који ми је исплаћен је награда за стручан и квалитетан уметнички рад и нема никакве везе са политиком. Висина хонорара који ми је исплаћен је уобичајена и можда чак и нижа од хонорара који су исплаћивани другим редитељима за рад у Градском аматерском позоришту у Смед. Паланци.

 

Павле Јозић

Смед. Паланка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *