Reagovanje na tekst „Novčanik pun podrške“ objavljen u 202. broju „Palanačkih“

U našu redakciju stiglo je reagovanje na tekst „Novčanik pun podrške“ koji smo objavili u 202. broju „Palanačkih“ u štampanom i elekronskom izdanju. Po Zakonu o informisanju tekst reagovanja objavljujemo u celini.

NEZAVISNE VAROŠKE NOVINE

PALANAČKE

Smederevska Palanka

ul. Prvog srpskog ustanka broj 2

ODGOVORNOM UREDNIKU ZAHTEV ZA OBJAVLjIVANjE ODGOVORA

U broj 202 od 30.01.2017. godine objavljen je članak naslovljen „NOVČANIK PUN PODRŠKE“ u kojem je izneto više zlonamernih, netačnih i uvredljivih kvalifikacija na moj račun.

Zahtevam da u skladu sa čl. 86 i 87 Zakona o informisanju objavite moj

ODGOVOR

U broj 202 od 30.01.2017. godine objavljen je članak naslovljen „NOVČANIK PUN PODRŠKE“ u kojem je izneto više zlonamernih, netačnih i uvredljivih kvalifikacija na moj račun.

U tom članku piše da je nedavno smenjeno opštinsko rukovodstvo trošilo novac građana po svojoj volji i interesu, između ostalog da bi obezbedili podršku odbornika svoje partije.

Kao ilustracija takvog ponašanja, navodi se da je preko ugovora o autorskom honoraru za režiranje pozorišne predstave u Gradskom amaterskom pozorištu, i to autoru bez značajnijeg pozorišnog iskustva, isplaćeno 331.326,oo dinara u bruto iznosu odborniku Pavlu Joziću.

Ugovor o autorskom horaru za režiranje pozorišne predstave „Pazarni dan“ zaključen je dana 7. oktobra 2016. godine između Ustanove Kulturni centar Smederevska Palanka i Pavla Jozića. Ustanovu zastupa i u tom ugovoru je bio potpisnik, direktor Slobodan Tošić, koji nije član SNS.

Ugovorom je predviđeno da režiram pozorišnu predstavu „Pazarni dan“, da izvršim izbor muzike i kostima, da dam idejni predlog za izradu scenografije i da dizajniram pozorišni plakat i drugi reklamni materijal za potrebe ove predstave.

Članom 2 ugovora predviđen je autorski honorar u iznosu od 225.000,oo dinara koji će se isplatiti u 5 mesečnih rata po 45.000,oo dinara.

Netačno i zlonamerno, a za mene uvredljivo, u ovom članku je napisano da je novac isplaćen da bi se obezbedila podrška opštinskom rukovodstvu a ne kao nagrada za stručan i kvalitetan umetnički rad. Time se perfidno provlači da sam kao ličnost potkupljiv i sklon malverzacijama i da isplaćeni novac nema veze sa mojim radom.

Kvalifikacija da sam autor bez značajnijeg pozorišnog iskustva pored pored toga što je uvredljiva je i netačna. Na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci diplomirao sam 2011. godine i od tada sam kao dramaturg ili režiser učestvovao u postavljanju više od 10 predstava za pozorišta u Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Trebinju, Tuzli i Banja Luci. Dobitnik sam prve nagrade na Republičkoj smotri gimnazijskih pozorišta u Kragujevcu 2010. godine, zatim nagrade za režiju i scenografiju na Festivalu omladinskih pozorišta u Jagodini i drugih nagrada tako da se ne može reći da sam „bez značajnijeg pozorišnog iskustva“.

Posebno ističem da je predstava „Pazarni dan“ dobila vrlo dobre kritike, naročito od saradnika lista Nezavisne varoške novine „Palanačke“, gospodina Vladimira Đurđevića, koji je listu u „Nedeljnik“ od 26.12.2016. godine napisao da: “Pazarni dan u režiji Pavla Jozića je predstava koja podseća na slavne momente iz istorije palanačkog pozorišta. Ne samo po zanatskim karakteristima, umeću čitanja teksta ili dobrim glumačkim dostignućima“.

Iz svega izloženog može se zaključiti da sam se postavljanja prestave „Pazarni dan“ prihvatio iz umetničkih razloga i iz želje da dam svoj doprinos radu Gradskog amaterskog pozorišta Palanka a novac koji mi je isplaćen je nagrada za stručan i kvalitetan umetnički rad i nema nikakve veze sa politikom. Visina honorara koji mi je isplaćen je uobičajena i možda čak i niža od honorara koji su isplaćivani drugim rediteljima za rad u Gradskom amaterskom pozorištu u Smed. Palanci.

 

Pavle Jozić

Smed. Palanka

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *