ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

39. седница Скупштине општине Смедеревска Паланка: АПЕЛ ВЛАДИ ДА НЕ УЗИМА ЛОКАЛНЕ ПАРЕ-ОПОЗИЦИЈА УЗДРЖАНА

5-Предлажем да се сви одборници Скупштине општине, у складу са својом савешћу, а не у складу са партијском директивом, изјасне о томе да упутимо писмо премијеру и  Министарству финансија, да не смањују трансфер средства и надлежности локалним самоуправама – рекао је обраћајићи се одборницима, председник општине Радослав Милојичић Кена

 

Тридесет девету седницу Скупштине општине Смедеревска Паланка обележила је расправа о Предлогу Одлуке о буџету Општине за 2016. годину.

У расправи су учествовали шефови одборничких група, Ђорђе Мајсторовић („Пет до дванаест“) и Радослав Симић (СНС), одборници Слободан Гајић и Миливоје Петровић, и председник Општине, Радослав Милојичић Кена, у својству предлагача.

Милојичић је, одговарајући на приговоре опозиције, нагласио да постоје две ставке у буџету на које локална самоуправа може да буде поносна.

– Од 850 хиљада ученика у Србији, који су обухваћени основним и средњим образовањем, 50 хиљада ђака је свакога дана гладно нагласио је Милојичић. – То значи да та деца стоје у учионицама и гледају како другови из клупе једу ужину, коју они не могу да купе. Зато је ставка на коју се ми као социјално одговорна власт поносимо – то што смо обезбедили средства да када у јануару деца крену у школу, свако дете чији родитељи не раде, које се за то пријави, добије једну ужину дневно. Тако ће деци са подручја наше општине, чији родитељи не могу да приуште да им дају новац за ужину, школски оброк бити обезбеђен средствима локалне самоуправе. За то су издвојена средства у буџету, а моћи ће да се уради и ребаланс када ова коалиција буде победила на изборима.

Председник Општине је истакао да је локална самоуправа такође обезбедила средства за финансирање вантелесне оплодње, за младе парове који имају репродуктивне проблеме:

– Издвојили смо средства у буџету и за вантелесну оплодњу, јер, на жалост, према подацима, око 30 одсто младих људи, старости до 40 година, не могу да имају деце.

Милојичић је предложио да се одборници изјасне о његовом предлогу, да Скупштина општине упути допис Влади Републике Србије, у коме ће бити скренута пажња да ће, уколико буде усвојен нови закон и смањени трансфери и други приходи општинама, то изазвати урушавање и гашење локалних самоуправа.

– Најгора Влада, коју предводи Александар Вучић, планирала је да у наредној години од локалних самоуправа отме осам милијарди динара, а после смањења пореза на зараде са 12 на 10 одсто изгубили смо ове године 80 милиона динара – рекао је председник Општине. – Предлажем да се сви одборници Скупштине општине, у складу са својом савешћу, а не у складу са партијском директивом, изјасне о томе да упутимо писмо премијеру и Министарству финансија, да не смањују трансфер и да не смањују надлежности локалним самоуправама. Ја морам да цитирам председника Скупштине општине, који каже да су уништене две основне ћелије за развој нашег друштва, задруга и месна заједница. То је тачно. Шта иде после тога? Уништиће нам и комплетне локалне самоуправе. Зар неко мисли да је могуће да свих осам и по милиона становника Србије живи у Београду? И да зависе од градоначелника Београда и премијера? Значи, конкретан предлог је, да занемаримо све политичке разлике и да се упути писмо. Одузимањем осам милијарди динара од локалних самоуправа у Србији, угасиће локалне самоуправе, не само Смедеревску Паланку него све локалне самоуправе. Зато морамо да од њих тражимо да нам не смањују трансфер, да нам не смањују порез, да не смањују оно што су приходи локалне самоуправе. Ово није политички предлог, ово је на корист свих грађана Смедеревске Паланке. Ја сам сигуран да сви људи који мисле о Смедеревској Паланци, а не о било којој странци, да ће овај предлог подржати.

2Председник Скупштине општине, Славољуб Ђурић, ставио је на гласање Милојичићев предлог, за који су гласала 34 одборника, док је петоро одборника, из редова опозиције, било уздржано.

Потом је, са 32 гласа усвојен и буџет Општине Смедеревска Паланка за наредну годину.

На данашњој седници одборници су донели Одлуку о дозвољеној спратности објеката који се налазе у поступку озакоњења на територији Општине Смедеревска Паланка, Одлуку о изменама и допунама Оснивачког акта ЈКП „Пијаце, зеленило и чистоћа“, Програм уређења грађевинског земљишта, изградње и одржавања комуналне инфраструктуре са финансијским планом за 2016. годину, као и Програм одржавања дела комуналне инфраструктуре (јавна хигијена, зеленило, зимска служба и кошење траве) за наредну годину.

Одборници су, на основу прибављене сагласности надлежног министарства, донели одлуку да улица у Влашком Долу добије име Радмила Милентијевић, по почасном грађанину наше Општине, великом ктитору и задужбинару. Усвојени су програми рада јавних установа чији је оснивач Скупштина општине и донета решења о разрешењу и именовању, в.д. директора Историјског архива „Верослава Вељашевић“, и чланова Школског одбора ОШ „Олга Милошевић“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *