39. sednica Skupštine opštine Smederevska Palanka: APEL VLADI DA NE UZIMA LOKALNE PARE-OPOZICIJA UZDRŽANA

5-Predlažem da se svi odbornici Skupštine opštine, u skladu sa svojom savešću, a ne u skladu sa partijskom direktivom, izjasne o tome da uputimo pismo premijeru i  Ministarstvu finansija, da ne smanjuju transfer sredstva i nadležnosti lokalnim samoupravama – rekao je obraćajići se odbornicima, predsednik opštine Radoslav Milojičić Kena

 

Trideset devetu sednicu Skupštine opštine Smederevska Palanka obeležila je rasprava o Predlogu Odluke o budžetu Opštine za 2016. godinu.

U raspravi su učestvovali šefovi odborničkih grupa, Đorđe Majstorović („Pet do dvanaest“) i Radoslav Simić (SNS), odbornici Slobodan Gajić i Milivoje Petrović, i predsednik Opštine, Radoslav Milojičić Kena, u svojstvu predlagača.

Milojičić je, odgovarajući na prigovore opozicije, naglasio da postoje dve stavke u budžetu na koje lokalna samouprava može da bude ponosna.

– Od 850 hiljada učenika u Srbiji, koji su obuhvaćeni osnovnim i srednjim obrazovanjem, 50 hiljada đaka je svakoga dana gladno naglasio je Milojičić. – To znači da ta deca stoje u učionicama i gledaju kako drugovi iz klupe jedu užinu, koju oni ne mogu da kupe. Zato je stavka na koju se mi kao socijalno odgovorna vlast ponosimo – to što smo obezbedili sredstva da kada u januaru deca krenu u školu, svako dete čiji roditelji ne rade, koje se za to prijavi, dobije jednu užinu dnevno. Tako će deci sa područja naše opštine, čiji roditelji ne mogu da priušte da im daju novac za užinu, školski obrok biti obezbeđen sredstvima lokalne samouprave. Za to su izdvojena sredstva u budžetu, a moći će da se uradi i rebalans kada ova koalicija bude pobedila na izborima.

Predsednik Opštine je istakao da je lokalna samouprava takođe obezbedila sredstva za finansiranje vantelesne oplodnje, za mlade parove koji imaju reproduktivne probleme:

– Izdvojili smo sredstva u budžetu i za vantelesnu oplodnju, jer, na žalost, prema podacima, oko 30 odsto mladih ljudi, starosti do 40 godina, ne mogu da imaju dece.

Milojičić je predložio da se odbornici izjasne o njegovom predlogu, da Skupština opštine uputi dopis Vladi Republike Srbije, u kome će biti skrenuta pažnja da će, ukoliko bude usvojen novi zakon i smanjeni transferi i drugi prihodi opštinama, to izazvati urušavanje i gašenje lokalnih samouprava.

– Najgora Vlada, koju predvodi Aleksandar Vučić, planirala je da u narednoj godini od lokalnih samouprava otme osam milijardi dinara, a posle smanjenja poreza na zarade sa 12 na 10 odsto izgubili smo ove godine 80 miliona dinara – rekao je predsednik Opštine. – Predlažem da se svi odbornici Skupštine opštine, u skladu sa svojom savešću, a ne u skladu sa partijskom direktivom, izjasne o tome da uputimo pismo premijeru i Ministarstvu finansija, da ne smanjuju transfer i da ne smanjuju nadležnosti lokalnim samoupravama. Ja moram da citiram predsednika Skupštine opštine, koji kaže da su uništene dve osnovne ćelije za razvoj našeg društva, zadruga i mesna zajednica. To je tačno. Šta ide posle toga? Uništiće nam i kompletne lokalne samouprave. Zar neko misli da je moguće da svih osam i po miliona stanovnika Srbije živi u Beogradu? I da zavise od gradonačelnika Beograda i premijera? Znači, konkretan predlog je, da zanemarimo sve političke razlike i da se uputi pismo. Oduzimanjem osam milijardi dinara od lokalnih samouprava u Srbiji, ugasiće lokalne samouprave, ne samo Smederevsku Palanku nego sve lokalne samouprave. Zato moramo da od njih tražimo da nam ne smanjuju transfer, da nam ne smanjuju porez, da ne smanjuju ono što su prihodi lokalne samouprave. Ovo nije politički predlog, ovo je na korist svih građana Smederevske Palanke. Ja sam siguran da svi ljudi koji misle o Smederevskoj Palanci, a ne o bilo kojoj stranci, da će ovaj predlog podržati.

2Predsednik Skupštine opštine, Slavoljub Đurić, stavio je na glasanje Milojičićev predlog, za koji su glasala 34 odbornika, dok je petoro odbornika, iz redova opozicije, bilo uzdržano.

Potom je, sa 32 glasa usvojen i budžet Opštine Smederevska Palanka za narednu godinu.

Na današnjoj sednici odbornici su doneli Odluku o dozvoljenoj spratnosti objekata koji se nalaze u postupku ozakonjenja na teritoriji Opštine Smederevska Palanka, Odluku o izmenama i dopunama Osnivačkog akta JKP „Pijace, zelenilo i čistoća“, Program uređenja građevinskog zemljišta, izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture sa finansijskim planom za 2016. godinu, kao i Program održavanja dela komunalne infrastrukture (javna higijena, zelenilo, zimska služba i košenje trave) za narednu godinu.

Odbornici su, na osnovu pribavljene saglasnosti nadležnog ministarstva, doneli odluku da ulica u Vlaškom Dolu dobije ime Radmila Milentijević, po počasnom građaninu naše Opštine, velikom ktitoru i zadužbinaru. Usvojeni su programi rada javnih ustanova čiji je osnivač Skupština opštine i doneta rešenja o razrešenju i imenovanju, v.d. direktora Istorijskog arhiva „Veroslava Veljašević“, i članova Školskog odbora OŠ „Olga Milošević“.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *