ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

66. седница Општинског већа

DSC07641Шездесет шеста седница Општинског већа, којом је председавао председник Општине, Радослав Милојичић Кена, започела је утврђивањем предлога Одлуке о буџету Општине Смедеревска Паланка за 2015. годину. Овај буџет рађен је према упутствима и инструкцијама Министарства финансија. Имајући у виду тешку финансијску стуацију у овој години, и изгледе да се тако настави и 2015., општинско руководство и стручне слкужбе сачинили су нацрт, према коме је буџет за наредну годину пројектован на 999.550.881,00 динара.

У изјави датој медијима после завршетка данашње седнице, заменик председника Општине, Петар Јелић, рекао је да су приходи у наредној години реално сагледани:

-После дугог низа година, буџет за наредну годину је испод износа од милијарду динара – рекао је Јелић – истакавши да ће и из оваквог, финансијским приликама у Србији ограниченог буџета, ипак бити одвојена значајна средства за просвету и културу. – Око 90 милиона динара планирали смо за средње и основно образовање. То није мало за општински буџет, али сматрамо да је то добра инвестиција. Такође морам да напоменем да, када је предшколска установа у питању, ни наредне године неће бити листа чекања. Негде око 130 милиона динара планирали смо за предшколско образовање. Другим речима, негде око два милиона евра ми наредне године, укупно, планирамо за образовање. Уз то, планирали смо и негде око 70 милиона динара за културу.

Јелић је нагласио да ће и наредне године бити настављено редовно плаћање дуговања према ЕПС-у, као и других обавеза Општине.

На овој седници Већа усвојен је нацрт Одлуке о изменама Статута Општине Смедеревска Паланка која се тиче усаглашавања са Законом о правобранилаштвима. Сходно новим законским решењима, уместо Јавног правобраниоца, који је биран на четири године, убудуће ће, на мандат од пет година, бити биран Општински правобранилац. У вези са овом тачком је утврђивање предлога одлуке о Општинском правобраниоцу, која ће се такође наћи пред одборницима Скупштине општине.

Чланови већа усвојили су и неколико међусобно повезаних предлога, о наплати општинских административних такси, и изменама и допунама одлуке о локалним комуналним таксама. Нов предлог одлуке о административним таксама предвиђа девет таксених тарифа, за све оне области у којима се не зарачунава републичка такса, јер према закону општинска такса не може да се наплаћује у оним случајевима у којима се  наплаћује републичка такса.

DSC07640Према предлогу Одлуке о изменама и допунама Одлуке о локалним комуналним таксама, поред осталог утврђено је да ће убудуће за коришћење простора на јавним површинама или испред пословних простора у пословне сврхе плаћати такса, што подразумева плаћања за сваки започети квадратни метар површине – репетитора за телекомуникацију, телефонских говорница, скела и друге монтажне грађевинске опреме, телевизијских репетитора, али и трафо-станица, електричних нисконапонских, телефонских, КДС стубова, стубова за пренос каблова и опреме кабловске телевизије и телекомуникационих уређаја, стубова и далековода. Овом одлуком биће омогућено да се од електродистрибуције наплаћују таксе за заузету јавну површину, како за далеководе, тако и за  стубове и трафо-станице.

-Све ове таксе мораће да се наплате, због пуњења буџета – рекао је Јелић. – По први пут смо покушали да наплатимо нешто што нам припада. Нажалост, ми то до сада нисмо радили у нашој општини, увек смо имали слуха за потребе ЕПС-а, Телекома, Србија гаса,  што нам се добрим није вратило, имајући у виду финансијске блокаде од стране ЕПС-а.

Ове таксе ће убудуће наплаћивати ЈП „Пијаце, зеленило и чистоћа“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *