66. sednica Opštinskog veća

DSC07641Šezdeset šesta sednica Opštinskog veća, kojom je predsedavao predsednik Opštine, Radoslav Milojičić Kena, započela je utvrđivanjem predloga Odluke o budžetu Opštine Smederevska Palanka za 2015. godinu. Ovaj budžet rađen je prema uputstvima i instrukcijama Ministarstva finansija. Imajući u vidu tešku finansijsku stuaciju u ovoj godini, i izglede da se tako nastavi i 2015., opštinsko rukovodstvo i stručne slkužbe sačinili su nacrt, prema kome je budžet za narednu godinu projektovan na 999.550.881,00 dinara.

U izjavi datoj medijima posle završetka današnje sednice, zamenik predsednika Opštine, Petar Jelić, rekao je da su prihodi u narednoj godini realno sagledani:

-Posle dugog niza godina, budžet za narednu godinu je ispod iznosa od milijardu dinara – rekao je Jelić – istakavši da će i iz ovakvog, finansijskim prilikama u Srbiji ograničenog budžeta, ipak biti odvojena značajna sredstva za prosvetu i kulturu. – Oko 90 miliona dinara planirali smo za srednje i osnovno obrazovanje. To nije malo za opštinski budžet, ali smatramo da je to dobra investicija. Takođe moram da napomenem da, kada je predškolska ustanova u pitanju, ni naredne godine neće biti lista čekanja. Negde oko 130 miliona dinara planirali smo za predškolsko obrazovanje. Drugim rečima, negde oko dva miliona evra mi naredne godine, ukupno, planiramo za obrazovanje. Uz to, planirali smo i negde oko 70 miliona dinara za kulturu.

Jelić je naglasio da će i naredne godine biti nastavljeno redovno plaćanje dugovanja prema EPS-u, kao i drugih obaveza Opštine.

Na ovoj sednici Veća usvojen je nacrt Odluke o izmenama Statuta Opštine Smederevska Palanka koja se tiče usaglašavanja sa Zakonom o pravobranilaštvima. Shodno novim zakonskim rešenjima, umesto Javnog pravobranioca, koji je biran na četiri godine, ubuduće će, na mandat od pet godina, biti biran Opštinski pravobranilac. U vezi sa ovom tačkom je utvrđivanje predloga odluke o Opštinskom pravobraniocu, koja će se takođe naći pred odbornicima Skupštine opštine.

Članovi veća usvojili su i nekoliko međusobno povezanih predloga, o naplati opštinskih administrativnih taksi, i izmenama i dopunama odluke o lokalnim komunalnim taksama. Nov predlog odluke o administrativnim taksama predviđa devet taksenih tarifa, za sve one oblasti u kojima se ne zaračunava republička taksa, jer prema zakonu opštinska taksa ne može da se naplaćuje u onim slučajevima u kojima se  naplaćuje republička taksa.

DSC07640Prema predlogu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, pored ostalog utvrđeno je da će ubuduće za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostora u poslovne svrhe plaćati taksa, što podrazumeva plaćanja za svaki započeti kvadratni metar površine – repetitora za telekomunikaciju, telefonskih govornica, skela i druge montažne građevinske opreme, televizijskih repetitora, ali i trafo-stanica, električnih niskonaponskih, telefonskih, KDS stubova, stubova za prenos kablova i opreme kablovske televizije i telekomunikacionih uređaja, stubova i dalekovoda. Ovom odlukom biće omogućeno da se od elektrodistribucije naplaćuju takse za zauzetu javnu površinu, kako za dalekovode, tako i za  stubove i trafo-stanice.

-Sve ove takse moraće da se naplate, zbog punjenja budžeta – rekao je Jelić. – Po prvi put smo pokušali da naplatimo nešto što nam pripada. Nažalost, mi to do sada nismo radili u našoj opštini, uvek smo imali sluha za potrebe EPS-a, Telekoma, Srbija gasa,  što nam se dobrim nije vratilo, imajući u vidu finansijske blokade od strane EPS-a.

Ove takse će ubuduće naplaćivati JP „Pijace, zelenilo i čistoća“.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.