78. sednica Opštinskog veća

IMG_306478. sednica Opštinskog veća počela je utvrđivanjem predloga Odluke o rebalansu budžeta Opštine Smederevska Palanka za 2015. godinu.

Prema izveštaju načelnika za finansije, Mihajla Gagovića, zbog povećanog obima rashoda, a pre svega zbog obaveze uplate dela sredstava za komasaciju (koju finansira Republika, dok je Opština u obavezi da obezbedi 30 procenata sredstava), krčenja 250 hektara vrzine i premera građevinskog reona u postupku komasacije, rashoda za uličnu rasvetu (na osnovu potpisanog sporazuma o reprogramu) i subvencija JKP „Vodovod“ i Predškolskoj ustanovi „Čika Jova Zmaj“. Prema ovom rebalansu, ukupni budžet Opštine Smederevska Palanka iznosiće 1.079.618.661,00 dinar.

Ovu tačku je, na konferenciji za štampu posle održane sednice, prokomentarisao Radoslav Milojičić Kena, predsednik Opštine Smederevska Palanka:

– Punjenjem budžeta niko u ovoj zemlji ne može da bude zadovoljan. I mi smo mogli da svedemo budžet, prihodovnu i rashodnu stranu, i da kažemo da imamo suficit, kao što je Bolnica zaustavila operacije na Očnom odeljenju, a ako nemate operacije, nemate ni rashode i nikakve troškove. Ako u nekom domaćinstvu ne jedete mesec dana, naravno da ćete imati suficit u kućnom budžetu, ali nećete preživeti. Tako da su to što priča premijer Srbije o suficitu floskule. Ja ponavljam da bi nam onih 80 miliona dinara, koliko su nam umanjeni prihodi, smanjenjem poreza na zarade, mnogo značilo, jer to su za nas ogromna sredstva – rekao je između ostalog Milojičić.

Predlog Odluke o rebalansu budžeta naći će se  pred odbornicima Skupštine opštine na narednom zasedanju.

Članovi Veća usvojili su i predlog Odluke o završnom računu Opštine, a utvrđen je i predlog Odluke o izmenama i dopunama Programa korišćenja sredstava za poljoprivredu u 2015. godini.

Na ovoj sednici doneta je i Naredba o racionalnom korišćenju vode iz gradskog vodovoda u letnjem periodu.

O nestašici vode govorio je i predsednik Opštine na konferenciji za štampu:

– Trebalo je da dođe do stabilizacije u vodosnabdevanju već ovih dana. Međutim, UNDP i Evropska unija imaju neke svoje procedure,  koje se ne poklapaju sa procedurama u Srbiji. Ljude koji nam u ovim teškim vremenima obezbeđuju 10 miliona dinara za realizaciju pomenutog projekta ne možemo požurivati – rekao je Milojičić i objasnio da je to uzrok zbog koga ovaj posao još nije obavljen.

Milojičić je rekao i da su popravljena tri bunara u Trnovču, da se radi na revitalizaciji još dva bunara, što će rezultirati da se već ovih dana poboljša vodosnabdevanje, dok se potpuna normalizacija očekuje do kraja tekućeg meseca.

U daljem radu Veća data je saglasnost na zaključenje Ugovora o zakupu Olimpijskog bazena. Zakupac će obnoviti bazen, koji je bio znatno oštećen posle prošlogodišnje poplave, preuzeće sedam zaposlenih, i učiniće poslovanje ovog objekta rentabilnim, uz redovno izmirivanje svih troškova, koji su do sada išli na teret opštine. Za bazen, kao i za celokupan kompleks koji će investitor sagraditi oko bazena, ulaznica će za žitelje Smederevske Palanke biti 30 procenata jeftinija, nego za goste iz ostalih krajeva.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.