ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

78. седница Општинског већа

IMG_306478. седница Општинског већа почела је утврђивањем предлога Одлуке о ребалансу буџета Општине Смедеревска Паланка за 2015. годину.

Према извештају начелника за финансије, Михајла Гаговића, због повећаног обима расхода, а пре свега због обавезе уплате дела средстава за комасацију (коју финансира Република, док је Општина у обавези да обезбеди 30 процената средстава), крчења 250 хектара врзине и премера грађевинског реона у поступку комасације, расхода за уличну расвету (на основу потписаног споразума о репрограму) и субвенција ЈКП „Водовод“ и Предшколској установи „Чика Јова Змај“. Према овом ребалансу, укупни буџет Општине Смедеревска Паланка износиће 1.079.618.661,00 динар.

Ову тачку је, на конференцији за штампу после одржане седнице, прокоментарисао Радослав Милојичић Кена, председник Општине Смедеревска Паланка:

– Пуњењем буџета нико у овој земљи не може да буде задовољан. И ми смо могли да сведемо буџет, приходовну и расходну страну, и да кажемо да имамо суфицит, као што је Болница зауставила операције на Очном одељењу, а ако немате операције, немате ни расходе и никакве трошкове. Ако у неком домаћинству не једете месец дана, наравно да ћете имати суфицит у кућном буџету, али нећете преживети. Тако да су то што прича премијер Србије о суфициту флоскуле. Ја понављам да би нам оних 80 милиона динара, колико су нам умањени приходи, смањењем пореза на зараде, много значило, јер то су за нас огромна средства – рекао је између осталог Милојичић.

Предлог Одлуке о ребалансу буџета наћи ће се  пред одборницима Скупштине општине на наредном заседању.

Чланови Већа усвојили су и предлог Одлуке о завршном рачуну Општине, а утврђен је и предлог Одлуке о изменама и допунама Програма коришћења средстава за пољопривреду у 2015. години.

На овој седници донета је и Наредба о рационалном коришћењу воде из градског водовода у летњем периоду.

О несташици воде говорио је и председник Општине на конференцији за штампу:

– Требало је да дође до стабилизације у водоснабдевању већ ових дана. Међутим, UNDP и Европска унија имају неке своје процедуре,  које се не поклапају са процедурама у Србији. Људе који нам у овим тешким временима обезбеђују 10 милиона динара за реализацију поменутог пројекта не можемо пожуривати – рекао је Милојичић и објаснио да је то узрок због кога овај посао још није обављен.

Милојичић је рекао и да су поправљена три бунара у Трновчу, да се ради на ревитализацији још два бунара, што ће резултирати да се већ ових дана побољша водоснабдевање, док се потпуна нормализација очекује до краја текућег месеца.

У даљем раду Већа дата је сагласност на закључење Уговора о закупу Олимпијског базена. Закупац ће обновити базен, који је био знатно оштећен после прошлогодишње поплаве, преузеће седам запослених, и учиниће пословање овог објекта рентабилним, уз редовно измиривање свих трошкова, који су до сада ишли на терет општине. За базен, као и за целокупан комплекс који ће инвеститор саградити око базена, улазница ће за житеље Смедеревске Паланке бити 30 процената јефтинија, него за госте из осталих крајева.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *