ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Делегација ДС-а посетила бака Олгу – симбол грађанских протеста 1996/97.

thumb_17djilas5dПредседник Демократске странке Драган Ђилас и потпредседница ДС Наташа Вучковић посетили су госпођу Олгу Радовановић, Београђанку која је била симбол грађанских протеста деведесетих година.

Популарна бака Олга данас има сто година и јако добро памти време у којем је подржавала и бодрила оне који су се борили за модерну, европску Србију.

Приликом посете, Драган Ђилас је истакао да бака Олга, која је поздрављала са балкона оне који су протестовали 1996. године, представља симбол отпора.

Подсећамо, многи Паланчани су тада, поред учешћа у протестима на Тргу слободе у свом граду, више пута одлазили у престоницу ради пружања подршке истомишљеницима у Београду и имали су прилике да отпоздраве госпођи Олги Радовановић.

Ти протести против режима Слободана Милошевића због изборне крађе, трајали су 88 дана и завршени су „Гонзалесовим планом“, односно прихватањем захтева опозиције, која је преузела власт у 40-ак општина, међу којима је била и Смедеревска Паланка.

За председника Општине тада је, прво на импровизованој седници која је одржана под отвореним небом у улици Светог Саве надомак Општинског суда пред наоружаним полицијским кордоном (председавао је сада покојни првак паланачког позоришта Александар Митровић) а потом и на званичној седници у сали Скупштине општине, изабран сада већ легендарни др Душан Нарић – први демократски изабрани  градоначелник Смедеревске Паланке.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *