Delegacija DS-a posetila baka Olgu – simbol građanskih protesta 1996/97.

thumb_17djilas5dPredsednik Demokratske stranke Dragan Đilas i potpredsednica DS Nataša Vučković posetili su gospođu Olgu Radovanović, Beograđanku koja je bila simbol građanskih protesta devedesetih godina.

Popularna baka Olga danas ima sto godina i jako dobro pamti vreme u kojem je podržavala i bodrila one koji su se borili za modernu, evropsku Srbiju.

Prilikom posete, Dragan Đilas je istakao da baka Olga, koja je pozdravljala sa balkona one koji su protestovali 1996. godine, predstavlja simbol otpora.

Podsećamo, mnogi Palančani su tada, pored učešća u protestima na Trgu slobode u svom gradu, više puta odlazili u prestonicu radi pružanja podrške istomišljenicima u Beogradu i imali su prilike da otpozdrave gospođi Olgi Radovanović.

Ti protesti protiv režima Slobodana Miloševića zbog izborne krađe, trajali su 88 dana i završeni su „Gonzalesovim planom“, odnosno prihvatanjem zahteva opozicije, koja je preuzela vlast u 40-ak opština, među kojima je bila i Smederevska Palanka.

Za predsednika Opštine tada je, prvo na improvizovanoj sednici koja je održana pod otvorenim nebom u ulici Svetog Save nadomak Opštinskog suda pred naoružanim policijskim kordonom (predsedavao je sada pokojni prvak palanačkog pozorišta Aleksandar Mitrović) a potom i na zvaničnoj sednici u sali Skupštine opštine, izabran sada već legendarni dr Dušan Narić – prvi demokratski izabrani  gradonačelnik Smederevske Palanke.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *