ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ИнтервјуПолитика

Интервју – Никола Вучен, председник Привременог органа у Општини Смедеревска Паланка: МОЖЕМО И МОРАМО ДА ПОГЛЕДАМО СВАКОГ СУГРАЂАНИНА У ОЧИ

На основу предлога Министарства државне управе и локалне самоуправе и Закона о локалној самоуправи, а из разлога што седница Скупштине општине није одржана дуже од три месеца, Влада Републике Србије донела је одлуку о увођењу Привремених мера у Општини Смедеревска Паланка.

У периоду који следи, а до ванредних локалних избора, Општину ће водити председник Привременог органа Никола Вучен (СНС), у чему ће му помагати чланови овог тела Иван Гајић (СНС), Миољуб Радовановић – Баћко (СНС), др Никола Грујић (ДС) и Петар Јелић (СПС).

Наш логични саговорник о протеклим и актуелним дешавањима, али и периоду који следи је Никола Вучен, први човек прелазне власти, чини се, један од ретких актера на локалној политичкој сцени који је препознатљив по култури дијалога и политичкој коректности.

Да ли ће му то помоћи – и у данима када треба експресно стварати и сабирати, јер скоро да се и нема више шта одузимати у општини препуној незапочетих или недовршених послова, а уз то и потпуно реално измерити и јавности презентовати заоставштина актуелне опозиције, али и представника дојучерашње власти у којој је и сам био један од актера – показаће време које је пред нама.

Прилика је изнуђена, јер Привремене мере јесу резултат виђене и оптерећујуће политичке нестабилности, али могу бити и шанса да се афирмише лидерство, пласира идеја, покаже умеће и способност реализације.

Баш све оно што је преко потребно Паланци и Паланчанима.

 

Паланачке: Све је изгледало оптимистичније када сте, у децембру прошле године, заједно са партијским истомишљеницима, пре свега млађим и образованијим члановима СНС-а и коалиционим партнерима, сменили дотадашње руководство Општине, али нисте издржали ни годину дана. Шта су основни разлози који су довели до немогућности функционисања Скупштине општине?

Вучен: Ја бих одмах на почетку желео да вас исправим у једном делу, није било никакве смене руководства, већ је у одређеном сегменту функционисања локалне самоуправе дошло до појединих кадровских промена унутар општине, из редова владајуће странке. Да се разумемо, сви ми који смо изабрани од стране народа, као и постављена лица од стране извршне власти су промењива категорија. Од 27. маја 2016. године већина је допринела побољшању фукционисања града, а самим тим и побољшању квалитета живота грађана Смедеревске Паланке. Знате, нешто што се годинама уназад плански уништавало, не може се преко ноћи поправити.

Паланачке: Која су овлашћења и могућности Привременог органа?

Вучен: Привремени орган обавља текуће и неодложне послове из надлежности Скупштине општине Смедеревска Паланка и извршних органа општине утврђене законом и Статутом општине, до конституисања Скупштине и избора извршних органа општине након одржаних избора, у складу са законом. Мислим да је свакако добро то што се тренутно налазимо у Привременом органу и посматрам то као једини начин да наша општина настави путем опоравка и изађе из кризе у коју су је довели представници Демократске странке својим неодговорним руковођењем.

Паланачке: Можете ли, у периоду који је пред Вама, да учините нешто конкретно у циљу квалитетнијег живота грађана у Општини Смедеревска Паланка?

Вучен: Као председник Привременог органа учинићу све како бих направио што бољу и чвршћу везу између наше општине, Владе Републике Србије и ресорних министарстава. То ће у догледно време сигурно обезбедити резултат који ће бити видљив и грађанима, а слободно могу рећи да то и сам очекујем. Надам се да ћу већ у току следеће недеље имати низ састанака у Влади Републике Србије и започети разговоре о конкретним стварима које морамо да урадимо за наш град.

Паланачке: Ваш рад поклопиће се и са кампањом за предстојеће ванредне локалне изборе. Када их очекујете и колико ће кампања да утиче на рад Привременог органа?

Вучен: Кампања је само низ планираних активности које служе за остваривање одређеног циља, а ми на томе радимо још од првог дана када смо ступили на функције 2016. године. Када ће избори  бити одржани је техничка ствар. Једно је сигурно – избора ће бити. Оно на чему смо базирали претходну кампању морамо да испунимо и од тога нико не сме да бежи. Ми можемо и морамо да погледамо сваког суграђанина у очи, да му приближимо ситуацију у којој се налази наша општина, али и да изнесемо јасан план којим ћемо превазићи затечену ситуацији и град ставити на чврсте ноге. Борићу се да до краја ове, као и наредне године, обезбедимо више средстава која ће бити уложена у нашу инфраструктуру, реконструкцију објеката и оно што је примарно, а то је је изградња индустријске зоне која је први корак ка довођењу домаћих и страних инвеститора.

Паланачке: Можемо ли да очекујемо нормалније изборе, без стварања климе „ратног стања“. Какве су Ваше прогнозе?

Вучен: Као и до сада Српска напредна странка на изборе увек излази у мирној, фер и коректној атмосфери. Да ли ће бити стварања лажних тензија зависи од оних којима је то свакодневна пракса, па и када се одржавају избори. Не очекујем већа изненађења и после избора настављамо са радом пуном паром.

 

Дејан Црномарковић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *