ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ИнтервјуПолитика

Интервју са др Снежаном Павићевић кандидатом ДС за председника Општине: ВОДИМ ПОЗИТИВНУ КАМПАЊУ  

2 (2)– Ја се нисам кандидовала из жеље за доминацијом, имам жељу, а имам и енергију да на свим могућим пољима, наравно уз сарадњу стручних људи из нашег града, допринесем да да Смедеревска Паланка процвета, да се побољшају услови живота свих становника наше општине – истиче наша саговорница

 

Др Снежана Павићевић, кандидат Демократске странке за председника Општине, по занимању је лекар-педијатар. Медицински факултет и специјализацију завршила је у Београду. Запослена је у Дечијем диспанзеру, а већ четири године обавља дужност начелника ове службе. Мајка је двоје деце.

Паланачке: Ви сте веома успешан лекар-педијатар, који ужива поверење пацијената, као и њихових родитеља. Шта вас је навело да уђете у политику?

Др Снежана Павићевић: Ја волим свој позив. Одувек сам знала да ћу бити педијатар. Сматрам, међутим, да је дошло време када својим ангажовањем могу да допринесем да наша општина иде у позитивном правцу. На основу искустава садашњег руководства локалне самоуправе, свесна сам да има и оних ствари на које се тешко може утицати, али, као жена, уложићу сву своју енергију у решевање проблема општине у којој живимо.

Паланачке: Ви сте кандидат Демократске странке, која већ осам година, у коалицији, руководи нашом општином. У ком смислу ће ваш ангажман, уколико постанете председник Општине, бити у континуитету са досадашњим руковођењем општином?

Др Снежана Павићевић: Током протеклих осам година, колико ДС овде руководи локалном самоуправом, урађено је заиста много, нарочито ако имамо у виду спољашње прилике, економске и политичке. Сматрам да је потребно уложити још више енергије. Наравно, потребан је заједнички рад више људи, стручњака из различитих области – који могу значајно да допринесу позитивним променама у различитим областима јавног живота у нашој општини. Уколико будем изабрана, за почетак, посветићу се побољшању хигијенских услова, односно чистоће града.

Паланачке: Здравствена политика је једна од тема које су веома актуелне. Економске прилике у нашој земљи условљавају да људи буду ускраћени за неке здравствене услуге. Каква је платформа Демократске странке када је реч о здравству у Србији?

3 (2)Др Снежана Павићевић: У програму Демократске странке за целокупну територију наше земље у основи је приступачност здравствене заштите. То значи да примарна здравствена заштита мора бити приступачна сваком човеку, независно од тога где живи, које је националности, боје коже или узраста. Овоме треба додати да се Демократска странка залаже да примарна здравствена заштита буде доступна и онима којима послодавци не уплаћују доприносе, који немају оверене здравствене књижице. Проблеми у доступности здравствене заштите, у ствари, људе највише погађају. Разуме се, има још пуно додатних проблема који су у вези са наведеним. Почев од дугог чекања на неке интервенције, немогућности остваривања тимског односа лекар-медицинска, сестра-пацијент, јер је због норматива из Републике, према којима је смањен број здравствених радника, отежан или онемогућен онакав рад за какав смо ми едуковани. Мислим да је тај проблем видљив за свакога ко ради у здравству. Наравно, веома је значајно и повезивање примарне здравствене заштите са установама секундарне и терцијалне здравствене заштите. Пацијент који добије упут за преглед код специјалисте, на секундарном нивоу, мора да прође веома комликовану процедуру заказивања и добијања упута за највиши, терцијални ниво, да би у неку специјализовану здравствену установу отишао на преглед. Постоји, наиме, један период чекања на заказани преглед, а тај период је некада прилично дуг. То пацијентима, а нарочито старијим лицима или онима који живе сами, веома отежава лечење. Многи нису ни физички спремни да пређу све те фазе упућивања и заказивања. Некада је потребно отићу у Београд, да би се заказао термин прегледа код лекара, а врло ретко се прегледи могу заказати телефоном. У програму је Демократрске странке да и ове здравствене услуге, на секундарном и терцијалном нивоу буду доступније, односно да се мање чека. Постоји више начина да се то спроведе. Од отварања посебних шалтер-пунктова, до успостављања директне комуникације лекара или сестре из примарног дома здравља, са сестрама или лекарима у установи у којој се заказује преглед. Тако би пацијенти били поштеђени поменуте компликоване процедуре. Пацијенту је довољно тешка његова болест. Не треба га додатно оптерећивати компликованим и тромим пороцедурама.

Паланачке: Проблеми које сте навели осећају се и на локалном новоу. На пример, када је реч о доступности здравствених услуга, нарочито у местима у којима у амбулантама само једном недељно борави лекар. Поменули сте да је у корену тог проблема строга републичка норматива, због које у многим здравственим установама недостаје медицинаки кадар. Да ли платформа здравствене политике Демократске странке нуди решење овог проблема?

Др Снежана Павићевић: Ми на локалном нову немамо могућности да повећамо број запослених здравствених радника. И то је једини разлог због кога у појединим местима у нашој општини доступност здравственим услугама није на оном нивоу какав бисмо ми желели. Дакле, због смањеног норматива актуелне републичке власти, многа места наше општине немају лекара свакодневно. Све што је до нас, обезбеђено је. Постоје амбуланте, постоји и воља, али ми са постојећим бројем запослених, не можемо да радимо онако како сматрамо да треба.

Паланачке: Потребно је, дакле, да се промени здравствена политика на републичком нивоу.

Др Снежана Павићевић: Управо тако. Потребно је да се примени порграм Демократске странке на подручју Србије.

Паланачке: Шта стоји у програму Демократске странке када је реч о здравству у нашој општини?

Др Снежана Павићевић: На локалном нову је веома важно да популација буде здрава. У програму Демократске странке је да се промовишу здрави стилови живота, то јест да се посебна пажња обрати на превентивни рад. Превентивним радом се смањује број оболелих, нарочито од тешких незаразних болести, као што су карциноми, а сведоци смо да су ова обољења веома честа у нашем граду. Потребно је побољшати и сексуално образовање, едукацију на нивоу основних и средњих школа. Значи, постоји пуно планова за промоцију здравог живота.

Паланачке: Наша општина реализује и програм финансирања вештачке оплодње, у који ће бити укључени парови који имају репродуктивне проблеме…

Др Снежана Павићевић: То је веома значајна ствар. Овде има много парова који не могу да имају деце. Овим програмом је предвиђено, а то је и ставка у буџету, да паровима до 44 године старости, који се лече од стерилитета, буде омогућена барем једна бесплатна вештачка оплодња.

Паланачке: Оно што, чини ми се, иде руку под руку за здравством, то је социјална политика. Ако будете изабрани за председницу Општине, на који начин ћете покушати да помогнете социјално најугроженијем становништву?

Др Снежана Павићевић: Ми морамо да бринемо о свим социјално угроженим људима. Врло је важно да општина настави да финансијски и на друге начине помаже социјално угроженом делу сановништва. Због економске ситуације у нашој земљи, има доста гладних људи, оних који су стамбено и материјално угрожени. Дакле, општина мора да настави са социјално одговорном политиком.

Паланачке: Оно што нам свима недостаје су инвестиције. Знамо да се у претходном периоду општинско руководство трудило да привуче инвеститоре, али нам је такође познато и на какве је тешкоће наилазило. На који начин ћете ви покушати да привучете инвеститоре?

Др Снежана Павићевић: Садашњи председник Општине је у више наврата указивао на велику опструкцију, коју су спроводили политички неистомишљеници на уштрб интереса грађана. Ја мислим да је веома важно да буде инвестиција, јер наш град мора да живне. Мислим да треба пронаћи  инвеститоре који ће улагати у већ постојеће фабрике, али такође и инвеститоре који ће инвестирати у туристичке ресурсе наше општине. Смедеревска Паланка је место веома погодно за развој туризма, почев од бање коју имамо, језера…

Паланачке: Наша општина је, захваљујући урађеном пројекту, једина јужно д Саве и Дунава добила средства за реализацију програма комасације. Тај ће се програм реализовати у више фаза. Сматрате ли да би требало и додатним мерама охрабрити људе да се враћају у села, на напуштена пољопривредна газдинства?

Др Снежана Павићевић: То је врло важно. Мора се помоћи пољопривредницима да запуштене обрадиве површине поново обрађују, како би пољопривреда значајније учествовала у дохотку наше општине. Треба охрабрити младе да се баве пољопривредом.

Паланачке: Наш је град више пута током своје историје угрожен поплавом. Обезбеђена су средства и ускоро започиње реализација пројекта заштите од поплава на коритима Јасенице и Кубршнице. Уколико будете изабрани за председника, да ли ћете се трудити да се систем за одбрану од поплава додатно унапреди?

Др Снежана Павићевић: Да се заштита унапреди, али и да се системи за одбрану од поплава одржавају.

Паланачке: Уколико би вас неко питао – због чега да гласа за вас, шта бисте му одговорили?

1 (4)Др Снежана Павићевић: Ја се нисам кандидовала из жеље за доминацијом. Имам жељу, а имам и енергију да на свим могућим пољима, наравно уз сарадњу стручних људи из нашег града, допринесем да изађемо из ове кризе на што безболнији начин, и да Смедеревска Паланка процвета, да се побољшају услови живота свих становника наше општине.

Паланачке: На основу овога о чему смо до сада причали, стиче се утисак да ви водите једну позитивну кампању. Мислите ли да ће се тако понашати и ваши политички противници?

Др Снежана Павићевић: Мислим да свако треба да изложи свој план и програм и начин на који мисли да га оствари. О такозваним „прљавим“ кампањама ништа не знам. Нисам ја у тој причи.

Паланачке: Да ли желите да о нечему говорите, што није било обухваћено мојим питањима?

Др Снежана Павићевић: Поменула бих наш програм образовања. Најпре, Демократска странка сматра да и средњошколско образовање треба да буде обавезно. Образовано друштво је просперитетно друштво. Такође, Демократска странка ће се залагати да млади људи, који су завршили факултет, стекли звање мастера, магистра или доктора наука одмах буду запослени, тако што ће држава, током прве године њиховог рада код послодавца, обезбедити средства за плате, у висини републичког просека, и доприносе. Тиме ће се допринети да млади људе остану у земљи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *