ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Марко Ђурић говорио на трибини СНС у Смедеревској Паланци: МОРАМО ЈАЧАТИ ДРЖАВУ

IMG_1087У  Смедеревској   Паланци одржана је јавна трибина о међународним односима Србије, њихов утицај на привредни и економски напредак наше земље и о односу будуће Владе према локалној самоуправи. Добро посећен скуп, у име Општинског одбора СНС, отворио је Павле Јозић и позвао присутне да на предстојећим парламентарним изборима подрже листу Александра Вучића.

За говорницу је потом ступио инжењер Радослав Симић, који је изнео податак  да је данас у Смедеревској Паланци запослено само седам и по хиљада радника. Указао је такође на погубне последице лоше приватизације и да некада водећи привредни субјекти уопште не раде, попут, како се изразио, некадашњег гиганта из агрокомплекса ПК „Шумадија“. Изнео је да су једине светле тачке на привредној мапи општине „Мега маркет“, који је смогао снаге и покренуо производњу у некадашњем респектном предузећу „Воћар“, затим „Воћар СМ“, „Оптимум“ и неке мање фирме из области металско-занатског комплекса. Инжењер Симић се у наставку излагања заложио за оживљавање некадашењег предузећа „Водопривреда“, које  је приватизовано 2006., а које већ другу годину, пошто се налази у стечају, не обавља послове из свог делокруга.

IMG_1086О томе које суштински квалитативне промене најављује тим за „Будућност у коју верујемо“, на челу са Александром Вучићем, говорио је члан Председништва СНС Марко Ђурић. Дотичући се косметског питања, истакао је да је оно у последње време решавано дугорочно и на највишем политичком нивоу и подвлачећи да су разговори вођени тако да Србија ни имплицитно ни експлицитно неће признати независност јужне српске покрајине.

-Српска напредна странка је чврст гарант да се то никада неће догодити – предочио је  Ђурић.- Ићи ће се на споразуме који ће бити усмерени на то да Срби на КиМ добију своју међународно гарантовану локалну самоуправу. Ми смо за годину и по дана успели да дођемо до ситуације да су на Косову и Метохији формиране, и то не само на северу,већ на целој територији Покрајине, општине у  којима су Срби већина. Ја знам да то није оно што свако од нас жели и што свако од нас сања, али није ни гурање главе под тепих, нити бежање од проблема. На КиМ још увек живи више од сто хиљада наших сународника, живи више од сто хиљада људи који су исти као ми, али у непријатељском окружењу, живе свакога дана са страхом и за своју физичку егзистенцију. Тај проблем је деценију и по запуштан, а СНС свесна тога да се на томе никада не могу убирати ни политички ни било какви други поени, ухватила се у коштац решавања тог питања. Ми смо довели Србију до почетка преговора са ЕУ.

Ђурић је потом подвукао да ће СНС променити начин на који ће Србија да функционише.

IMG_1091-Шта то значи? – упитао се Ђурић.- То значи да више у Србији једини начин запошљавања и једини извор прихода не могу бити државне јасле. Дакле, ако хоћемо бити земља у којој можемо рачунати на квалитетну здравствену заштиту, ако желимо да будемо земља у којој можемо да се ослонимо на систем, морамо створити ситуацију да се нешто производи. Ми сада морамо на овим изборима да се окупимо око идеје да власт и мандат поклонимо онима који су показали у последњих годину и по дана да не праве  компромисе који не могу донети Србији преко потребне промене. Нама је потребно мало да бисмо живнули, потребно је да имамо домаћинску бригу за државне институције и добру  намеру… Нико више не може да вара народ. Желим да вас замолим да у наредних десетак дана, колико је остало до краја кампање, дамо свој максимум, морамо учинити све да се Србија мења, да се мења брзо. Јер, наше окружење се мења великом брзином. Наши суседи напредују великом брзином. Морамо да јачамо нашу државу због тога што нам  историја неће опростити уколико овај тренутак не искористимо. Бојим се да другу шансу нећемо имати.

 

Драгољуб Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *