Marko Đurić govorio na tribini SNS u Smederevskoj Palanci: MORAMO JAČATI DRŽAVU

IMG_1087U  Smederevskoj   Palanci održana je javna tribina o međunarodnim odnosima Srbije, njihov uticaj na privredni i ekonomski napredak naše zemlje i o odnosu buduće Vlade prema lokalnoj samoupravi. Dobro posećen skup, u ime Opštinskog odbora SNS, otvorio je Pavle Jozić i pozvao prisutne da na predstojećim parlamentarnim izborima podrže listu Aleksandra Vučića.

Za govornicu je potom stupio inženjer Radoslav Simić, koji je izneo podatak  da je danas u Smederevskoj Palanci zaposleno samo sedam i po hiljada radnika. Ukazao je takođe na pogubne posledice loše privatizacije i da nekada vodeći privredni subjekti uopšte ne rade, poput, kako se izrazio, nekadašnjeg giganta iz agrokompleksa PK „Šumadija“. Izneo je da su jedine svetle tačke na privrednoj mapi opštine „Mega market“, koji je smogao snage i pokrenuo proizvodnju u nekadašnjem respektnom preduzeću „Voćar“, zatim „Voćar SM“, „Optimum“ i neke manje firme iz oblasti metalsko-zanatskog kompleksa. Inženjer Simić se u nastavku izlaganja založio za oživljavanje nekadašenjeg preduzeća „Vodoprivreda“, koje  je privatizovano 2006., a koje već drugu godinu, pošto se nalazi u stečaju, ne obavlja poslove iz svog delokruga.

IMG_1086O tome koje suštinski kvalitativne promene najavljuje tim za „Budućnost u koju verujemo“, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, govorio je član Predsedništva SNS Marko Đurić. Dotičući se kosmetskog pitanja, istakao je da je ono u poslednje vreme rešavano dugoročno i na najvišem političkom nivou i podvlačeći da su razgovori vođeni tako da Srbija ni implicitno ni eksplicitno neće priznati nezavisnost južne srpske pokrajine.

-Srpska napredna stranka je čvrst garant da se to nikada neće dogoditi – predočio je  Đurić.- Ići će se na sporazume koji će biti usmereni na to da Srbi na KiM dobiju svoju međunarodno garantovanu lokalnu samoupravu. Mi smo za godinu i po dana uspeli da dođemo do situacije da su na Kosovu i Metohiji formirane, i to ne samo na severu,već na celoj teritoriji Pokrajine, opštine u  kojima su Srbi većina. Ja znam da to nije ono što svako od nas želi i što svako od nas sanja, ali nije ni guranje glave pod tepih, niti bežanje od problema. Na KiM još uvek živi više od sto hiljada naših sunarodnika, živi više od sto hiljada ljudi koji su isti kao mi, ali u neprijateljskom okruženju, žive svakoga dana sa strahom i za svoju fizičku egzistenciju. Taj problem je deceniju i po zapuštan, a SNS svesna toga da se na tome nikada ne mogu ubirati ni politički ni bilo kakvi drugi poeni, uhvatila se u koštac rešavanja tog pitanja. Mi smo doveli Srbiju do početka pregovora sa EU.

Đurić je potom podvukao da će SNS promeniti način na koji će Srbija da funkcioniše.

IMG_1091-Šta to znači? – upitao se Đurić.- To znači da više u Srbiji jedini način zapošljavanja i jedini izvor prihoda ne mogu biti državne jasle. Dakle, ako hoćemo biti zemlja u kojoj možemo računati na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, ako želimo da budemo zemlja u kojoj možemo da se oslonimo na sistem, moramo stvoriti situaciju da se nešto proizvodi. Mi sada moramo na ovim izborima da se okupimo oko ideje da vlast i mandat poklonimo onima koji su pokazali u poslednjih godinu i po dana da ne prave  kompromise koji ne mogu doneti Srbiji preko potrebne promene. Nama je potrebno malo da bismo živnuli, potrebno je da imamo domaćinsku brigu za državne institucije i dobru  nameru… Niko više ne može da vara narod. Želim da vas zamolim da u narednih desetak dana, koliko je ostalo do kraja kampanje, damo svoj maksimum, moramo učiniti sve da se Srbija menja, da se menja brzo. Jer, naše okruženje se menja velikom brzinom. Naši susedi napreduju velikom brzinom. Moramo da jačamo našu državu zbog toga što nam  istorija neće oprostiti ukoliko ovaj trenutak ne iskoristimo. Bojim se da drugu šansu nećemo imati.

 

Dragoljub Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.