Na lokalnim izborima u Palanci 11 izbornih lista: 318 KANDIDATA ZA ODBORNIKE – BIRA SE 49

dNa ovim izborima prvu put pojavljuju se dve grupe građana, a novi na lokalnoj političkoj sceni su i „Dveri“, Srpsko ruski pokret i Socijaldemokratska stranka

 

 Opštinska izborna komisija proglasila je, u zakonom predviđenom roku, 11 izbornih lista. U propisanim rokovima niko nije uložio prigovor, tako da, posle izvesnih izmena na samim listama (usled odustajanja nekih kandidata), ove liste se mogu smatrati konačnim.

Pun broj, odnosno 49 kandidata za odbornike, imaju samo tri liste, DEMOKRATSKA STRANKA – dr Snežana Pavićević, zatim, IVICA DAČIĆ, „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma, Nova Srbija (NS) i lista ALEKSANDAR VUČIĆ, Srpska napredna stranka.

Listu od 34 odbornika predali su SRPSKI POKRET OBNOVE, DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – Dobrica Jozić, Zlatan Bećić i VOJISLAV ŠEŠELJ, Srpska radikalna stranka.

18 odbornika ima lista GRUPA GRAĐANA VLADIMIR ARSIĆ – Vlada Omladinac, a po 17  – GRUPA GRAĐANA „Pet do dnanaest – Otadžbina“, BORIS TADIĆ – Socijaldemokratska stranka, SRPSKO RUSKI POKRET – Predrag Prokić, SRPSKI POKRET DVERI – Dušan Terzić i LIBERALNO DEMOKRATSKA PARTIJA – Goran Dugić, koja će se na glasačkom listiću nalaziti pod brojem jedan.

Pod brojem dva je lista Demokratske stranke, na mestu broj tri su Naprednjaci, a slede Socijalisti, SPO-DSS, Radikali, „Pet do 12“, Socijaldemokratska stranka, Srpsko ruski pokret, Dveri, i na kraju, pod brojem 11, Grupa građana koju predvodi Vlada Omladinac.

Po broju izbornih lista, naša opština nije rekorder. Postoje opštine u kojima ih ima i po 14. Na ovim izborima, međutim, prvu put pojavljuju se dve grupe građana, a novi na lokalnoj političkoj sceni su i „Dveri“, Srpsko ruski pokret i Socijaldemokratska stranka.

Kada je reč o Srpsko ruskom pokretu, odlukom Suda ova lista je proglašena listom nacionalne manjine, tako da će kandidati sa ove liste bez cenzusa moći da budu izabrani za odbornike. To im, naravno, ne garantuje ulazak u SO, jer će se na osnovu koeficijenta ukupne izlaznosti određivati koliko je glasova potrebno za jedno odborničko mesto.

Ovi izbori doneli su i nove koalicije, koje su, kao i prilikom ranijih izbornih ciklusa, unekoliko drugačije od koalicija na republičkom nivou.

Za 49 mesta u Skupštini opštine, konkuriše 318 kandidata, koje su predložile stranake ili grupe građana.

Male su šanse da neka od stranka osvoji 25 mandata (ili više), i tako stekne mogućnost da sama formira skupštinsku većinu, tako da je priča o mogućim postizbornim koalicijama uveliko u toku.

Ko sa kim ne može, a ko sa kim neće, za sada ostaje iza zatvorenih vrata stranačkih razgovora i pregovora.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.