ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

На локалним изборима у Паланци 11 изборних листа: 318 КАНДИДАТА ЗА ОДБОРНИКЕ – БИРА СЕ 49

d На овим изборима прву пут појављују се две групе грађана, а нови на локалној политичкој сцени су и „Двери“, Српско руски покрет и Социјалдемократска странка

 

 Општинска изборна комисија прогласила је, у законом предвиђеном року, 11 изборних листа. У прописаним роковима нико није уложио приговор, тако да, после извесних измена на самим листама (услед одустајања неких кандидата), ове листе се могу сматрати коначним.

Пун број, односно 49 кандидата за одборнике, имају само три листе, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА – др Снежана Павићевић, затим, ИВИЦА ДАЧИЋ, „Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма, Нова Србија (НС) и листа АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ, Српска напредна странка.

Листу од 34 одборника предали су СРПСКИ ПОКРЕТ ОБНОВЕ, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ – Добрица Јозић, Златан Бећић и ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ, Српска радикална странка.

18 одборника има листа ГРУПА ГРАЂАНА ВЛАДИМИР АРСИЋ – Влада Омладинац, а по 17  – ГРУПА ГРАЂАНА „Пет до днанаест – Отаџбина“, БОРИС ТАДИЋ – Социјалдемократска странка, СРПСКО РУСКИ ПОКРЕТ – Предраг Прокић, СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – Душан Терзић и ЛИБЕРАЛНО ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА – Горан Дугић, која ће се на гласачком листићу налазити под бројем један.

Под бројем два је листа Демократске странке, на месту број три су Напредњаци, а следе Социјалисти, СПО-ДСС, Радикали, „Пет до 12“, Социјалдемократска странка, Српско руски покрет, Двери, и на крају, под бројем 11, Група грађана коју предводи Влада Омладинац.

По броју изборних листа, наша општина није рекордер. Постоје општине у којима их има и по 14. На овим изборима, међутим, прву пут појављују се две групе грађана, а нови на локалној политичкој сцени су и „Двери“, Српско руски покрет и Социјалдемократска странка.

Када је реч о Српско руском покрету, одлуком Суда ова листа је проглашена листом националне мањине, тако да ће кандидати са ове листе без цензуса моћи да буду изабрани за одборнике. То им, наравно, не гарантује улазак у СО, јер ће се на основу коефицијента укупне излазности одређивати колико је гласова потребно за једно одборничко место.

Ови избори донели су и нове коалиције, које су, као и приликом ранијих изборних циклуса, унеколико другачије од коалиција на републичком нивоу.

За 49 места у Скупштини општине, конкурише 318 кандидата, које су предложиле странаке или групе грађана.

Мале су шансе да нека од странка освоји 25 мандата (или више), и тако стекне могућност да сама формира скупштинску већину, тако да је прича о могућим постизборним коалицијама увелико у току.

Ко са ким не може, а ко са ким неће, за сада остаје иза затворених врата страначких разговора и преговора.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *