ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Закључен Споразум о условима коришћења Спомен-куће Пере Тодоровића: УПРАВЉАЊЕ ПОВЕРЕНО ЗТУ „ВИДОВАЧА“

IMG_2213-Живорад Николић, водитељ и уредник „Жикине шаренице“, открио нове путоказе за Новинарско село и предао на употребу Клуб „Смиљево“

 

Спомен кућом Пере Тодоровића у Водицама управљаће, користити је и одржавати  Завичајно-туристичко удружење „Видовача“. Са тим  су  се, потписујући споразум о условима коришћења тог објекта, сагласили Општина Смедеревска Паланка, Удружење новинара Србије и Основна школа „Олга Милошевић“. Овај документ потписали су  председник Скупштине општине Славољуб Ђурић, генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић и в.д. директора ОШ „Олга Милошевић“ Дарко Димитријевић.

Овим документом ЗТУ „Видовача“ преузело је обавезу управљања, одржавања хигијене, уређивања простора око Спомен-куће , организовањем научних, културних и других скупова и манифестација у Спомен-кући. Прецизирано је да се под научним, културним и другим активностима и манифестацијама, подразумева организовање ликовних колонија, сарадња са Културним центром, Библиотеком „Милутин Срећковић, Народним музејом , Историјским архивом и другим институцијама. У том смислу у делу Спомен –куће установиће се библиотека под  називом „Соба Пере Тодоровића“,  уз истицање оригиналних „Малих новина“,  обележаваће дан рођења Пере Тодоровића, а у склопу манифестације „Дани Пере Тодоровића.“

IMG_2214Потписници поменутог споразума сагласили су се да Спомен-кућу Пере Тодоровића не могу користити политичке странке, нити се у њој могу одржавати партијски скупови. Спомен-кућа ће се финансирати из буџета Општине, путем донација, сопственим средствима и из других извора. Наредбодавац за располагање средствима је председник ЗТУ „Видовача“. Примерак Споразума даће се на сагласност Републичкој дирекцији за  имовину Србије.

Смедеревску Паланку и Водице дан ас је посетио угледни  новинар РТС Живорад  Николић, који је једно време био и  челник Удружења новинара. Он је, после боравка у Народном музеју, открио новопостављени путоказ на скретању за Водице, код Узун Ћуприје и предао на употребу Клуб „Смиљево“,  који ће деловати у подрумском делу Спомен-куће Пере Тодоровића.

-У Смедеревској Паланци сам чешће боравио, а у Водицама сам први пут – казао је Живорад Николић, водитељ и уредник „Жикине шаренице“. Ово село знам по Пери Тодоровићу. Село је јако лепо. Сва села су Србији, с обзиром да и ја потичем са села, сва су лепа, а ово је посебно због човека који нас је овде окупио. Пера Тодоровић је увек некако био авангарда. Посебно ме је обрадовала идеја  да се овде сагради реплика његове родне куће.  Одушевила ме и идеја да се овде формира прво Новинарско село у Србији, а чини ми се да ће то бити и ретко новинарско село у свету. Волео бих да се та идеја оствари и да ово буде једно место где ће се новинари окупљати, размењивати искуства и емитовати лепу енергију.

Генерални секретар УНС-а  Нино Брајовић је подсетио да је у Водицама често и да се сваки пут овде дешава нешто ново, уз нагласак да никад није сумњао да ће добра екипа дати и добар резултат.

-Захваљујући ЗТУ „Видовача“ и Мићи Загорчићу, као и другим људима овог краја, и посебно подршци Скупштине општине, успели смо да направимо јединствену Кућу у нашој земљи, па и јединствену у овом делу света – додао је Брајовић.-Мислим да у свету не постоји Новинарско село, а ми хоћемо да то постану Водице. Верујем да ћемо у томе успети. За то није потребан неки велики новац, потребна је љубав, ентузијазам и нешто што на чему  ми, као Удружење новинара Србије инсистирамо, а то је одговорност. Направили смо Авалски торањ, којег је срушио НАТО, а после тога ништа више није тешко. Кад људи нешто хоће и кад постоји добра екипа и социјална одговорност, онда се могу остварити и велики резултати. Ово Водицама биће значајан део туристичког прстена, а ми као новинари и то желимо да подстакнемо. Овде има доста споменика културе  на које треба непрекидно скретати пажњу и нашим грађанима и нашим пријатељима из окружења.

IMG_2217Председник Скупштине општине Славољуб Ђурић је скренуо пажњу да је овај део Доње Јасенице богат знаменитим људима и историјским догађајима, нажалост много тога је било заборављено, па је локална заједница у последњих седам-осам година улагала велике напоре да отргне од заборава много тога, па и личност и дело Пере Тодоровића.

-Задовољан сам што је један овакав објекат, као што је Спомен-кућа Пере Тодоровића, саграђен у Водицама – истакао је Ђурић. Остало је још нешто мало да се објекат приведе крају, а користим прилику да се захвалим Удружењу новинара Србије , које је уложило огроман труд и финансијски и на сваки други начин подржало идеју о изградњи ове спомен-куће. Захвалност дугујемо и многим донаторима и појединцима који су радили и још раде на овом  објекту. Наш крај са термоминералним изворима,  Видовачом и многим историјским знаменитостима, пружа велику шансу за развој туризма.

 

Драгољуб Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *