ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Интервју

Света Петровић председник Удружења уједињених пензионера: ПЕНЗИЈА НИЈЕ СОЦИЈАЛНА ПОМОЋ

DSCN1335 Вучић је, према мом мишљењу, највећи демагог. Баш као и такозвани пензионерски представник Кркобабић. То је један велики преварант, који многе пензионере води жедне преко воде. Од њега и од таквог ПУПС-а ми имамо само штету, а никакву корист – истиче наш саговорник  

 

Професор Светислав Света Петровић, признати педагог из нашег гарда, познати је критичар пензионе политике актуелне Владе Србије. У јавним наступима, професор Петровић отворено, и без длаке на језику указује на тежак положај пензионера, демагогију оних који њихове интересе треба да заступају, и на методе борбе за достојанствен положај људи који су поштено одрадили свој радни век.

Паланачке: Спадате у људе који веома отворено критикују однос власти према пензионерима.

Петровић: Шта је пензија? Није то никаква социјална милостиња. Пензија је зарађена. И светиња у коју нико не сме да дира. Синдикат пензионера је већ потегао тужбу у Стразбуру, тако да се већ тражи побијање те одлуке, и враћање онога што је пензионерима отето. Људи морају да знају о чему се ту ради, да је противуставно и противзаконито донета одлука коју ће поменути суд да побије. Ми, пензионери, не добијамо пензију као социјалну помоћ, већ су то наше паре, уложене за нашу старост.

Паланачке: Дакле, упркос мишљењу економиста, није се смело ићи на смањење пензија?

Петровић: Није то једина злоупотреба, у смислу одношења према капиталу пензионог фонда. Тај се фонд расипа на разне стране. Не знамо колико се о томе зна у јавности, да су некада пензиони фондови кипели од пара, у времену када се радило пуном снагом. Тада су се из тих фондова и вишкова градиле бање, а део средстава је, чак, отишао и на изградњу ауто-пута. Градили су се домови за старе, станови за пензионере. А сада све то годинама злоупотебљава Републички савез пензионера, и многе његове општинске организације. И ПУПС има уплива у пензиони фонд. Сви они злоупотребљавају пензионере. Данас, када би се та имовина, која још није раскрчмљена искористила за пуњење пензионог фонда, државни буџет не би морао да брине о исплати пензија.

Паланачке: Ви сте један од оснивача Удружења уједињених пензионера Смедеревске Паланке. Какав је статус ваше организације?

Петровић: Видите, по новом закону више нема мајоризације. Три пензионера могу да се удруже и направе своју пензионерску организацију. Ми смо, ето, за непуни мандат дошли већ до хиљаду чланова.

Паланачке: А како објашњавате то да многи пензионери и даље подржавају политику актуелне владе, упркос смањењу пензија?

Петровић: Објашњавам то подложношћу за манипулацију. То су остарели и осиромашени људи. Неки су у тако тешком стању, да верују у лажна обећања. Ипак, не бих рекао да ће они да подрже оне који су им одузели део пензија, нарочито ако сазнају праву истину. Мада, ту истину, да је реч о противуставним стварима, нема ко да им саопшти. Јер, Вучић је, према мом мишљењу, највећи демагог. Баш као и такозвани пензионерски представник Кркобабић. То је један велики преварант, који многе пензионере води жедне преко воде. Од њега и од таквог ПУПС-а ми имамо само штету, а никакву корист.

Паланачке: Знамо да је социјални положај пензионера тежак. Ипак, колико пензионера живи испод границе сиромаштва?

DSCN1336Петровић: Пет стотина хиљада људи, пола милиона пензионера, има пензију испод 13 хиљада динара! То је на граници, односно испод границе егзистенције. Тим новцем се не могу подмирити ни месечни рачуни. А многи пензионери таквим пензијама издржавају и чланове породице који не могу да дођу до посла. Пензионера у Србији има милион и седамсто хиљада. То је бирачко тело, које одлучује победника на изборима. Уз то и најревносније бирачко тело, које редовно излази на изборе. Али, многи од њих не увиђају ту иронију. Иронија је то што нам Вучић говори да нам повећава пензије. Какво црно повећање? Па пензије су смањене од 10 до 25 посто, а „повећање“ је 1,25 процената. То „повећање“ код појединаца износи 130 динара. Не треба да их повећавају. Нека нам за почетак врате оно што је узето, па онда можемо да разговарамо о повећању.

Паланачке: Ви сте својевремено били у ПУПС-у?

Петровић: Јесам, и, да будем искрен, док је био матори Кркобабић, који је оснивач ПУПС-а, он је имао један неприкосновени став, да пензије не смеју да буду сматране социјалном категоријом. Било је познато оно његово „не“ и пред Међународним монетарним фондом, и пред свим комисијама. Тада су пензије повећаване, пратећи раст личних доходака запослених у јавном сектору. Од како је то преузео јуниор, све је кренуло низбрдо. Чиста демагогија. Погледајте само ово прелетање из једне у другу коалицију. И он заступа интересе пензионера, а сам није пензионер, него је директор, радно активно лице. Некоме сам засметао у ПУПС-у, почели су да припремају „пуч“ да ми раде иза леђа, отишао сам, и основао ово удружење, које има све више чланова. И, шта да кажем: ми, пензионери смо потцењени, увређени, али, упркос годинама, ми знамо шта је право. А ова власт упорно потцењује нашу интелигенцију и наше искуство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *