ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Одржана 52. седница Општинског већа

DSC05784Садржај прве тачке 52. седнице Општинског већа био је разматрање извештаја о извршењу буџета Општине у прва три месеца 2014. године.  Ову тачку је, по окончању данашње седнице, прокоментарисао председник Општине Смедеревска Паланка, Радослав Милојичић Кена, који је између осталог рекао:

-Усвојили смо извештај о извршењу буџета Општине Смедеревска Паланка, за период од 1. јануара до 31. марта текуће године – рекао је Милојичић. – Наравно, нисмо задовољни извршењем буџета, али извршење је 70 процената у односу на планирано, што значи да нам недостаје 30 процената, што није мали износ, али је добра ствар што су 70 процената приходи, а 69 процената расходи, тако да смо у неком малом плусу. Заиста нам недостаје онај новац који нам је Влада Републике Србије одузела, смањењем  пореза на зараде са 12 на 10 процената, а то је неких 78 милиона на годишњем нивоу, што је велика цифра за Општину Смедеревска Паланка.

Чланови Већа усвојили су предлог Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине за текућу годину.  Овај програм  претходно је добио сагласност  надлежног министарства, тако да ће после данашње седнице Већа бити упућен и  одборницима Скупштине општине на коначно усвајање.

У даљем раду усвојен је и предлог Одлуке о располагању, прибављању и отуђењу, ствари у јавној својини Општине Смедеревска Паланка, сагласно новим законским одредбама, прецизира се начин прибављања и отуђења добара које не припадају грађевинском, пољопривредном земљишту, или земљишту под шумом којим располаже Општина.

Чланови Већа разматрали  су и извештај о раду ЈКП „Водовод“, као и предлог Одлуке о покрићу губитка по финансијском извештају овог предузећа за 2013. годину. И ову тачку прокоментарисао је председник Општине:

-Велики је проблем то што од 100 процената воде колико произведе ЈКП „Водовод“, скоро 55 одсто су губици, због дотрајале водоводне мреже, пуцања цеви и других великих проблема – нагласио је Милојичић. – Од остатка, који се дистрибуира грађанима, „Водовод“ наплати седамдесет одсто. Ситуација је не само у Паланци, него у целој држави катастрофална. Када је реч о економској ситуацији, могу да замислим како ће ове велике мере популарног Александра Вучића утицати на све нас, смањење пензија, смањење давања породиљама, све ће то да се негативно одрази, на сваки буџет.

Председник Општине прокоментарисао је и тачку дневног реда која се тицала закључења уговора о хуманом уништавању паса луталица:

-Донели смо одлуку да закључимо уговор са једном кућом, која ће се бавити тим стварима и уклањати псе на хуман начин. Одвозиће их из Смедеревске Паланке и смештати у азиле. То, наравно, кошта, али морамо се изборити са тим – рекао је Милојичић наглашавајући да ће и комунална инспекција у време сајмова пољопривредних машина и алата, суботом, када је бувљак, и у дане Крстовданског вашара морати да се позабави овим проблемом и утврди ко доноси и оставља псе у нашем граду.

Општинско веће донело је и Закључак о ангажовању запослених из јавних предузећа и установа за рад на пословима наплате пореза на имовину и других јавних прихода и на пословима евидентирања података о обвезницима локалних јавних прихода.

NASLOVNA FOTOGRAFIJA (4)-Неке запослене у јавним предузећима и установа који немају довољан капацитет посла упослићемо при Општинској управи – рекао је Милојичић. – Њиховим радом руководиће начелник Општинске управе. Наша општина има велика дуговања, али и преко 300 милиона динара реалних потраживања. Укупна потраживања су око 700 милиона, колико грађани и предузећа дугују локалној самоуправи. Има потраживања која су нереална, јер су се фирме угасиле и немате просто од кога да наплатите, али наплативо је 300 милиона, а то је нама четвртина буџета. Нико се не бави наплатом ових потраживања, сви дођу у општину и траже плату. Наравно, та плата треба пре свега да се заради. Мораћемо да кренемо ажурније у наплату. Наравно да ће наплата имати социјалну црту, социјални карактер. Нећемо вршити присилну наплату од људи који су у заиста тешкој егзистенцијалној ситуацији, или који су социјални случајеви и не могу то да плате, за разлику од Владе Србије која не прави разлику, већ Александар Вучић сече струју људима који имају петоро деце, у породицама у којима нико не ради.

Чланови Већа утврдили су и Предлог одлуке о висини накнаде за рад у надзорном одбору. Исплата ових накнада убудуће ће зависити од остварења плана. Уколико план буде остварен од 80 до 100 процената, накнада ће бити у висини одборничког хонорара, а уколико је извршење плана, рецимо, 70 процената, накнада ће бити 70 одсто накнаде коју примају одборници у СО, итд. Такође, чланови Већа закључили су да ове накнаде треба да буду редовно измириване.

У оквиру допунске тачке дневног реда, чије разматрање су усвојили на овој седници, чланови Већа су, саслушавши образложење директорке Центра за социјални рад Слађане Црномарковић, усвојили Предлог одлуке о приступању изради пројекта формирања регионалног центра за пружање терапеутских и саветодавних услуга породицама које су у кризи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *