ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Одржана друга седница Скупштине општине: РАСПРАВЕ ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ

IMG_9915-Председник Општине, Петар Милић, изјавио је, између осталог,  за скупштинском говорницом да је дуг општине на дан 30. маја 2016. две милијарде двеста четрдесет две хиљаде, петсто деведесет седам динара

 

 Расправе на другој седници новог сазива Скупштине општине, почеле су већ приликом утврђивања дневног реда. Наиме, поред 12 тачака, колико је стајало у материјалу који је послат одборницима седам дана пре скупштинског заседања, накнадно је додато изјашњавање о смени појединих директора јавних предузећа чији је оснивач општина, и управних одбора јавних предузећа и установа.

IMG_9921Одборници опозиције су негодовали. Радослав Милојичић је констатовао да није у реду да се већина тачака дневног реда накнадно додаје, на самој седници, и то кадровска питања,  која одборници опозиције нису имали прилику да размотре. Родољуб Станимировић је упозорио да не може у једној тачки дневног реда бити опозив и избор свих нових директора и чланова управих и надзорних одбора,  и да сваки опозив и избор морају да буду засебна тачка дневног реда – после чега је то и учињено, па је заменик председника Скупштине општине, Никола Вучен, поступајући по Станимировићевој примедби, одборницима понудио да се изјасне о дневном реду проширеном за двадесетак нових тачака (што је и усвојено већином гласова). Станимировић је, коментаришући дневни  ред, упозорио да се не може вршити избор и опозив, а да претходно поменуте предлоге није одобрила Комисија за административна питања, која би тек на овом заседању требало да буде именована, у оквиру шесте тачке дневног реда.

По свему судећи, владајућа већина је озбиљно схватила ово Станимировићево упозорење, па је током једне од неколико пауза, одржан састанак новоизабране Комисије, која је потом предложила нове кандидате за вршиоце дужности директора и прочитала њихове биографије. Међутим, у расправи, у свакој тачки о опозиву и избору директора и чланова управних и надзорних одбора, Радослав Милојичић, шеф одборничке групе Демократске сранке, захтевао је да му се предоче решења о избору чланова Комисије за административна питања, и решење објављено у Међуопштинском службеном гласнику, јер је, према Милојичићевим речима, ова комисија тек тада легална, и може да доноси одлуке и предлаже кандидате.

IMG_9915Према мишљењу Слађане Мрвовић, секретара СО, међутим, чланови Комисије за административна питања могу да доносе одлуке и пре него што решење о њиховом избору буде објављено у Међуопштинском службеном гласнику, па је тако и урађено, а опозиција – Демократска странка, Коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије и Коалиција СПО-ДСС су напустили скупштинско заседање.

Расправа је вођена  и у вези са петом тачком дневног реда, Предлогом одлуке о распореду радног времена у области промета на мало, угоститељства, занатства и других услужних делатности. Наиме, у тачки 10 овог предлога је, поред осталог, предвиђено да недељом не раде приватне апотеке и приватне лекарске и стоматолошке ординације. На предлог опозиције, са којим су се сагласили и неки одборници владајуће већине, овај члан је промењен, тако да на крају једногласно усвојено да радно време апотека радним даном и викендом буде до 22 часа, док је ординацијама дозвољено да раде и недељом, па чак и 24 часа дневно, уколико за то имају посебну републичку дозволу.

Реакцију одборника опозиције изазвала је друга тачка дневног реда, Информација о затеченом стању у Општини Смедеревска Паланка, након конституисања новог сазива Скупштине општине.

IMG_9929 Председник Општине, Петар Милић, изјавио је, између осталог,  за скупштинском говорницом да је дуг општине на дан 30. маја 2016. две милијарде двеста четрдесет две хиљаде, петсто деведесет седам динара, што чини нешто преко три годишња буџета општине.

Изабрана је нова Комисија за административна питања, радне односе и друштвена признања и нова Мандатско-имунитетска комисија, нови савети за здравство и пољопривреду. Исто тако, изабран је нови Савет за правна питања, представке и жалбе,  урбанизам и уређење града, и Савет за финансије.

Драгана Ђурђевић постављена је за вршиоца дужности Јавног комуналног предузећа „Општинска гробља, док је   Виолета Васиљевић, одлуком одборника, постала вршилац дужности директора  ЈКП „Пијаце, зеленило и чистоћа“.

Вршилац дужности директора ЈП „Паланка“, у будуће ће бити Емил Никодијевић, а ЈКП „Водовод“ Душан Вуковић.

Уместо др Јасмине Стојковић, Домом здравља ће, до расписивања конкурса за новог директора, руководити др  Ивана Ђурђевић Старовић, гинеколог запослена у овој здравственој установи.

Ненад Живковић преузеће до расписивања конкурса за директора руковођење Центром за развој спорта.

Новим штабом за ванредне ситуације командоваће новоизабрани председник општине, а  састав Штаба је делимично измењен, јер су на функције директора усанова које су у ванредним приликама од посебног значаја, дошли нови руководиоци.

Представници владајуће већине истакли су да ће стриктно бити поштован закон, и да ће мандат вршиоца дужности директора трајати колико закон предвиђа, те да се неће догодити да неки в.д. директора ову функцију обављају и по осам пута узастопно, а да притом не буде расписиван конкурс за избор директора.

Изабрани су и нови чланови управних одбора, које поставља Скупштина општине. Тако су изабрани чланови ових тела у ЈКП Водовод, Општинској туристичкој организацији, Архиву „Верослава Вељашевић“, Културном центру, ГФК „Јасеница“, Предшколској установи, ЈКП „Општинска гробља“, ЈКП „Пијаце, зеленило и чистоћа“, Народном музеју, Цетру за социјални рад, Народној библиотеци „Милутин Срећковић“, Центру за развој спорта и аматеризма у спорту и Дому здравља.

Друга седница Скупштине општине обиловала је расправама и препуцавањима одборника власти и опозиције, али је, упркос томе, ипак протекла у демократској и опушеној атмосфери, без екцеса и кршења дисциплине. Највише је говорио шеф одборничке групе Демократске странке, и доскорашњи председник општине, Радослав Милојичић Кена, који се јављао за реч током сваке тачке дневног реда.

Како се могло чути по кулоарима, наредна седница Скупштине општине биће заказана у августу.

 

 

2 thoughts on “Одржана друга седница Скупштине општине: РАСПРАВЕ ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ

  • Molim Vas, postavite fotografije svih novo izabranih. Hocemo da znamo ko je ko.
    Postavite fotografije na ulaz u Opstinu, Sud, Policiju, NA MESTO GDE SE OGLASAVAO BIOSKOP, na sve ulaze u pijac, svuda… Pa neka neko i pocrveni kad prodje ulicom.

    Reply
  • „Strucnost“ novog sekretara Skupstine na delu! Mozda ova vlast zna sta raditi ali ne zna kako!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *