Održana druga sednica Skupštine opštine: RASPRAVE VLASTI I OPOZICIJE

IMG_9915-Predsednik Opštine, Petar Milić, izjavio je, između ostalog,  za skupštinskom govornicom da je dug opštine na dan 30. maja 2016. dve milijarde dvesta četrdeset dve hiljade, petsto devedeset sedam dinara

 

 Rasprave na drugoj sednici novog saziva Skupštine opštine, počele su već prilikom utvrđivanja dnevnog reda. Naime, pored 12 tačaka, koliko je stajalo u materijalu koji je poslat odbornicima sedam dana pre skupštinskog zasedanja, naknadno je dodato izjašnjavanje o smeni pojedinih direktora javnih preduzeća čiji je osnivač opština, i upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova.

IMG_9921Odbornici opozicije su negodovali. Radoslav Milojičić je konstatovao da nije u redu da se većina tačaka dnevnog reda naknadno dodaje, na samoj sednici, i to kadrovska pitanja,  koja odbornici opozicije nisu imali priliku da razmotre. Rodoljub Stanimirović je upozorio da ne može u jednoj tački dnevnog reda biti opoziv i izbor svih novih direktora i članova upravih i nadzornih odbora,  i da svaki opoziv i izbor moraju da budu zasebna tačka dnevnog reda – posle čega je to i učinjeno, pa je zamenik predsednika Skupštine opštine, Nikola Vučen, postupajući po Stanimirovićevoj primedbi, odbornicima ponudio da se izjasne o dnevnom redu proširenom za dvadesetak novih tačaka (što je i usvojeno većinom glasova). Stanimirović je, komentarišući dnevni  red, upozorio da se ne može vršiti izbor i opoziv, a da prethodno pomenute predloge nije odobrila Komisija za administrativna pitanja, koja bi tek na ovom zasedanju trebalo da bude imenovana, u okviru šeste tačke dnevnog reda.

Po svemu sudeći, vladajuća većina je ozbiljno shvatila ovo Stanimirovićevo upozorenje, pa je tokom jedne od nekoliko pauza, održan sastanak novoizabrane Komisije, koja je potom predložila nove kandidate za vršioce dužnosti direktora i pročitala njihove biografije. Međutim, u raspravi, u svakoj tački o opozivu i izboru direktora i članova upravnih i nadzornih odbora, Radoslav Milojičić, šef odborničke grupe Demokratske sranke, zahtevao je da mu se predoče rešenja o izboru članova Komisije za administrativna pitanja, i rešenje objavljeno u Međuopštinskom službenom glasniku, jer je, prema Milojičićevim rečima, ova komisija tek tada legalna, i može da donosi odluke i predlaže kandidate.

IMG_9915Prema mišljenju Slađane Mrvović, sekretara SO, međutim, članovi Komisije za administrativna pitanja mogu da donose odluke i pre nego što rešenje o njihovom izboru bude objavljeno u Međuopštinskom službenom glasniku, pa je tako i urađeno, a opozicija – Demokratska stranka, Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije i Koalicija SPO-DSS su napustili skupštinsko zasedanje.

Rasprava je vođena  i u vezi sa petom tačkom dnevnog reda, Predlogom odluke o rasporedu radnog vremena u oblasti prometa na malo, ugostiteljstva, zanatstva i drugih uslužnih delatnosti. Naime, u tački 10 ovog predloga je, pored ostalog, predviđeno da nedeljom ne rade privatne apoteke i privatne lekarske i stomatološke ordinacije. Na predlog opozicije, sa kojim su se saglasili i neki odbornici vladajuće većine, ovaj član je promenjen, tako da na kraju jednoglasno usvojeno da radno vreme apoteka radnim danom i vikendom bude do 22 časa, dok je ordinacijama dozvoljeno da rade i nedeljom, pa čak i 24 časa dnevno, ukoliko za to imaju posebnu republičku dozvolu.

Reakciju odbornika opozicije izazvala je druga tačka dnevnog reda, Informacija o zatečenom stanju u Opštini Smederevska Palanka, nakon konstituisanja novog saziva Skupštine opštine.

IMG_9929 Predsednik Opštine, Petar Milić, izjavio je, između ostalog,  za skupštinskom govornicom da je dug opštine na dan 30. maja 2016. dve milijarde dvesta četrdeset dve hiljade, petsto devedeset sedam dinara, što čini nešto preko tri godišnja budžeta opštine.

Izabrana je nova Komisija za administrativna pitanja, radne odnose i društvena priznanja i nova Mandatsko-imunitetska komisija, novi saveti za zdravstvo i poljoprivredu. Isto tako, izabran je novi Savet za pravna pitanja, predstavke i žalbe,  urbanizam i uređenje grada, i Savet za finansije.

Dragana Đurđević postavljena je za vršioca dužnosti Javnog komunalnog preduzeća „Opštinska groblja, dok je   Violeta Vasiljević, odlukom odbornika, postala vršilac dužnosti direktora  JKP „Pijace, zelenilo i čistoća“.

Vršilac dužnosti direktora JP „Palanka“, u buduće će biti Emil Nikodijević, a JKP „Vodovod“ Dušan Vuković.

Umesto dr Jasmine Stojković, Domom zdravlja će, do raspisivanja konkursa za novog direktora, rukovoditi dr  Ivana Đurđević Starović, ginekolog zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Nenad Živković preuzeće do raspisivanja konkursa za direktora rukovođenje Centrom za razvoj sporta.

Novim štabom za vanredne situacije komandovaće novoizabrani predsednik opštine, a  sastav Štaba je delimično izmenjen, jer su na funkcije direktora usanova koje su u vanrednim prilikama od posebnog značaja, došli novi rukovodioci.

Predstavnici vladajuće većine istakli su da će striktno biti poštovan zakon, i da će mandat vršioca dužnosti direktora trajati koliko zakon predviđa, te da se neće dogoditi da neki v.d. direktora ovu funkciju obavljaju i po osam puta uzastopno, a da pritom ne bude raspisivan konkurs za izbor direktora.

Izabrani su i novi članovi upravnih odbora, koje postavlja Skupština opštine. Tako su izabrani članovi ovih tela u JKP Vodovod, Opštinskoj turističkoj organizaciji, Arhivu „Veroslava Veljašević“, Kulturnom centru, GFK „Jasenica“, Predškolskoj ustanovi, JKP „Opštinska groblja“, JKP „Pijace, zelenilo i čistoća“, Narodnom muzeju, Cetru za socijalni rad, Narodnoj biblioteci „Milutin Srećković“, Centru za razvoj sporta i amaterizma u sportu i Domu zdravlja.

Druga sednica Skupštine opštine obilovala je raspravama i prepucavanjima odbornika vlasti i opozicije, ali je, uprkos tome, ipak protekla u demokratskoj i opušenoj atmosferi, bez ekcesa i kršenja discipline. Najviše je govorio šef odborničke grupe Demokratske stranke, i doskorašnji predsednik opštine, Radoslav Milojičić Kena, koji se javljao za reč tokom svake tačke dnevnog reda.

Kako se moglo čuti po kuloarima, naredna sednica Skupštine opštine biće zakazana u avgustu.

 

 

You may also like...

2 Responses

  1. Sale kaže:

    Molim Vas, postavite fotografije svih novo izabranih. Hocemo da znamo ko je ko.
    Postavite fotografije na ulaz u Opstinu, Sud, Policiju, NA MESTO GDE SE OGLASAVAO BIOSKOP, na sve ulaze u pijac, svuda… Pa neka neko i pocrveni kad prodje ulicom.

  2. Horus kaže:

    „Strucnost“ novog sekretara Skupstine na delu! Mozda ova vlast zna sta raditi ali ne zna kako!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *